Την αντικατάσταση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρωσία, Ανδρέα Φρυγανά, αποφάσισε, αιφνιδίως, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, εν μέσωτου «ψυχρού πολέμου» που μαίνεται μετά τις εκατέρωθεν απελάσεις ελλήνων και ρώσων διπλωματών. Για προκήρυξη της θέσης μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, πάντως, κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Ελήφθη τέτοια απόφαση. Η απόφαση ελήφθη προσωπικά από τον υπουργό Εξωτερικών» σημείωσε πηγή στο πρακτορείο Sputnik, κάνοντας λόγο για άμεση ανάκληση του κ. Φρυγανά.

Όπως αναφέρει η εν λόγω πηγή, ο κ. Φρυγανάς αναμένεται να επιστρέψει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα και ένας άλλος πρεσβευτής να αποσταλεί στη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ακόμη πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν πως έχει προκηρυχθεί η θέση του πρεσβευτή μαζί με άλλες, ωστόσο η αντικατάσταση θα γίνειμετά την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Φρυγανά, σημειώνοντας πωςδεν υφίσταται θέμα ανάκλησης.

Την ίδια ώρα, προθεσμία για να εγκαταλείψουν τη Ρωσία έως την Κυριακή φέρεται να έχουν λάβει οι έλληνες διπλωμάτες που απελάθηκαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Τass.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου για τα αντίποινα της Ρωσίας, η οποία κάνει λόγογια «εκδικητική και αυθαίρετη» απέλαση των δύο ελλήνων διπλωματών που δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο, και εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής απομάκρυνσης της Ρωσίας «από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας» των δύο χωρών τα τελευταία 190 χρόνια.

Χαρακτηρίζει δε, αυθαίρετα τα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και διαμηνύει πως η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει πως τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη χώρα με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ωστόσο, επισημαίνει πως η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μην μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και προσθέτει: «Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική».