Την σύσταση Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτακτων Αναγκών ανακοίωσε ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Το σημαντικό δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά την ανακοίνωση του νέου σχεδίου για την πολιτική προστασία.

«Το σημαντικό δεν είναι να ζητάμε κάλπες στα αποκαϊδια… Στόχος είναι να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ανείπωτη τραγωδία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ενώ σημείωσε πως η επίσκεψή του αυτή θα ήθελε να γίνει υπό διαφορετικές περιστάσεις.

Η τραγωδία αυτή, σημείωσε, «στέρησε τη ζωή από συνανθρώπους μας αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Βαθύ τραύμα στη χώρα. Βαθύ τραύμα σε όλους μας. Στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη με τη φωτιά. Και είδαν, παρ’ όλα αυτά, να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Σε όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη».

«Είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλά να συνεχίσουμε αλλά ταυτόχρονα να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά στις αιτίες όσων έγιναν, να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα από σας, στον καθένα που έδωσε τη μάχη με τη φωτιά, για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας, όπως και στον καθένα από μας, και σε μένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, είμαι βέβαιος, ακόμη περισσότερο, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Κι αυτό, δεν έχει να κάνει με την πολιτική, ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνία. Μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση. Έχει να κάνει με την ανθρώπινη συγκίνηση, το συγκλονισμό, που αναπόφευκτα προκαλεί μια τέτοια καταστροφή. Έχει να κάνει με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακατέχει, και είμαι βέβαιος ότι διακατέχει, τον καθένα μας. Οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, τα «γιατί» και τα «διότι». Με αδιάβλητες διαδικασίες, και αδιάβλητα πρόσωπα. Και να είναι όλοι σίγουροι, ότι αυτό θα το κάνουμε».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός πρέπει να πούμε και ένα μεγάλο όχι στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν όσοι έδωσαν τη μάχη και βρέθηκαν την κρίσιμη νύχτα στην πρώτη γραμμή, θυμίζοντας ότι γυναίκα και παιδί πυροσβέστη χάθηκαν ενώ ο ίδιος προσπαθούσε για την κατάσχεση.
«Ούτε οι πυροσβέστες, ούτε οι αστυνομικοί πρέπει να μπαίνουν στο στόχαστρο μας φθηνής και πολλές φορές μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης για λόγους που δεν έχουν σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια. Το βασικό δεν είναι βρούμε εξιλαστήρια θύματα αλλά να ερευνήσουμε και να πάρουμε τα μέτρα για να μην επαναληφθεί. Αυτό είναι το σημαντικό και όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».
Ο Πρωθυπουργός απήυθυνε στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε τίποτε να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί και όλα να διερευνηθούν σε βάθος, σε σχέση με τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

«Καλώ λοιπόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει ως Πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια έκκληση απηύθυνε και ως προς τη δέσμη μέτρων για την «οικιστική κάθαρση», λέγοντας: «Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Και να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».

Σύσταση Εθνικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών

Η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Οπως είπε, επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται Διοικητής, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.
Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.
Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του Διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).
Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Πλήρης χρηματοδοτική κάλυψη του νέου φορέα με 500 εκατ. ευρώ

Η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Οι δεσμευμένοι πόροι από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, επισήμανε.

Ανεξάρτητη επιτροπή για την έρευνα στο Μάτι

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι τηλεφώνησε στον διεθνούς κύρους καθηγητή Γκολντάμερ και ζήτησε να συγκροτήσει επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών με στόχο να διερευνήσει άμεσα τις υποκείμενες αιτίες της τραγωδίας, αντικειμενικά και χωρίς καμία σκοπιμότητα. Του ζήτησα να εκπονήσει έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις και πολίτικες που πρέπει να υιοθετήσουμε.

Ο γερμανός καθηγητής δέχτηκε επί της αρχής την πρόταση και συμφωνήθηκε να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες σύντομα.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτό γίνεται για να μην υπάρξει καμία υπόνοια ότι η επιτροπή δεν θα είναι ανεξάρτητη. Θα αξιοποιηθούν έλληνες επιστήμονες που θα επιλέξει ο ίδιος. «Προσωπικά εγγυώμαι ότι θα λάβει όλες τις πληροφορίες από το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών. Η βούλησή μου είναι σαφής: τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την πρωτοβουλία που μπορεί να οδηγήσει ως πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά.

«Δέσμευση για τις μεγάλες τομές που απαιτούνται»

«Δεσμεύομαι ενώπιον των ανθρώπων της πράξης και του καθήκοντος, ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, σε όλες εκείνες τις μεγάλες τομές που απαιτούνται, ώστε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος που θα βρίσκεται δίπλα στο πολίτη, όχι απέναντι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Εκεί, πιστεύω, θα κριθούμε και εκεί κρινόμαστε καθημερινά, όχι από τη μιζέρια μιας πολιτικής αντιπαράθεσης μακάβριας πάνω στους νεκρούς μας, ούτε, βέβαια, από τη μαύρη πολιτική επικοινωνία όσων κάνουν το λάθος να εμπλέκουν τον ανθρώπινο πόνο με τη πολιτική σκοπιμότητα», είπε και συνέχισε: «Θα κριθούμε όλοι μας. Και όσοι κυβερνάμε και όσοι ασκούν κριτική. Γιατί αυτό είναι είναι το πλαίσιο της δημοκρατίας. Η κριτική πρέπει να είναι καλοπροαίρετη, αποδεκτή, εύλογη και την χρειαζόμαστε, αλλά θα κριθούμε κυρίως όχι από τις κορόνες μας, αλλά από τις προτάσεις μας, τις δράσεις μας και την αποφασιστικότητα μας να αλλάξουμε πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και θα κριθούμε από τους πολίτες που το απαιτούν και το δικαιούνται».

Σκουρλέτης: Να μη καταλήξουμε σε αποδιοπομπαίους τράγους

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε σε συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία σχετίζονται τόσο με τη διαχείριση της τελευταίας κρίσης των ωρών της καταστροφικής πυρκαγιάς αλλά και ερωτήματα που σχετίζονται με τις διαχρονικές αιτίες, τις παθογένειες που διαμόρφωσαν ένα τέτοιο πλαίσιο συνθηκών που κατέστησαν σε πολλές περιπτώσεις αναποτελεσματικό οποιοδήποτε σχεδιασμό.»

Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ότι πρέπει να εξετάσουμε ενδελεχώς ποιοι ήταν τελικά εκείνοι οι πολλαπλασιαστές κινδύνου που στις δεδομένες συνθήκες οδήγησαν στα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Σημείωσε ακόμη πως ένα συμπέρασμα που μπορούμε από τώρα να βγάλουμε είναι πως ο μέχρι τώρα σχεδιασμός, η μέχρι τώρα οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας χρήζει μιας νέας βαθιάς αναδόμησης. Ο προηγούμενος σχεδιασμός έχει κλείσει τον κύκλο του.

Επιπλέον είπε ότι «νομίζω πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει και αυτό κυρίως το απευθύνω σε αυτούς που υπηρετούν, ηγεσία και αξιωματικούς, τόσο στο Πυροσβεστικό Σώμα όσο και στην ΕΛ.ΑΣ. βοηθώντας αυτή τη συζήτηση να μην καταλήξουμε εύκολα σε κάποιους αποδιοπομπαίους τράγους. Να μην ανακαλύψουμε νέες Ιφιγένειες. Ο χειρότερος σύμβουλος όταν υπάρχει ανάγκη να γίνει μια συζήτηση σε βάθος είναι να υιοθετούμε εμφυλιοπολεμικές λογικές.»

Στη πρώτη σειρά εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον κ. Σκουρλέτη βρίσκονταν ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτριος Τζανακόπουλος ( ο οποίος εισήλθε στην αίθουσα «Π.Μπακογιάννης» στον 7ο όροφο του υπουργείου αφού είχε ξεκινήσει την ομιλία του ο Π.Σκουρλέτης), ο νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος επί θεμάτων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών και παράτυπης μετανάστευσης Τζανέτος Φιλιππάκος. Στη μέση της 2ης σειράς κάθισαν οι δυο νέοι Αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος και του ΠΣ Βασίλειο Ματθαιόπουλο (ο οποίος θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα το απόγευμα της Πέμπτης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Σώματος στο Χαλάνδρι).

Κόντρα κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης για την επιλογή Ταφύλλη

Εντωμεταξύ συνεχίζεται η κόντρα με την Αντιπολίτευση για την επιλογή του Γιάννη Ταφύλλη από την κυβέρνηση για τη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μετά την παραίτηση του Γιάννη Καπάκη.

Η καταλληλότητα του Γιάννη Ταφύλλη για αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο -όπως με επώδυνο τρόπο αποδείχθηκε- πόστο, αμφισβητείται εντόνως από την Αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, καθώς, σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει πλούσια επιχειρησιακή εμπειρία και πολυετή ενασχόληση τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και σε θέματα διοίκησης.

Η Αντιπολίτευση εστιάζει την κριτική της στο γεγονός ότι πρόκειται για κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ να έχει ζητήσει ήδη την παραίτησή του.

Αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι υπουργοί που τον συνόδευαν αποχώρησαν προς το γραφείο του κ. Σκουρλέτη όπου ο Πρωθυπουργός παρέμεινε ως τις 16.00. Επιπλέον ουδείς δεν έμεινε στο χώρο για διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους όπως πότε θα υλοποιηθεί η νέα υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων και πως θα επιλέγεται ο διοικητής της, εάν δηλαδή θα γίνεται μέσω διαγωνισμού ή μέσω απευθείας ανάθεσης καθηκόντων από την κυβέρνηση όπως γίνεται μέχρι σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.