Ελληνες και ευρωπαίοι πολιτικοί, θεσμικά όργανα της ΕΕ, τρόικα και ΔΝΤ… Ουδείς είναι άμοιρος ευθυνών στην ελληνική κρίση που «θα πρέπει να γίνει μάθημα για την Ευρώπη» σημειώνει ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στη γερμανική εφημερίδα «Welt» με αφορμή τη λήξη του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου.
Σε εκτενές άρθρο ο γάλλος επίτροπος επιχειρεί έναν απολογισμό της οκταετίας της κρίσης τονίζοντας εξαρχής ότι «ήταν σωστό να σωθεί η Ελλάδα». Εκτιμά ότι σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον έγιναν λάθη που παρέτειναν την κρίση. «Το πρώτο πρόγραμμα ήταν υπερβολικά βραχυπρόθεσμο και επικεντρώθηκε στα δημόσια οικονομικά. Το δεύτερο πρόγραμμα παρείχε ουσιαστικότερες απαντήσεις, αλλά ήταν επίσης πολύ περιορισμένο χρονικά. Μόνο το τρίτο πρόγραμμα επέτρεψε τον καθορισμό και την εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» γράφει ο Μοσκοβισί.
Αναφερόμενος στην έλλειψη εθνικής συναίνεσης στην Ελλάδα, σημειώνει ότι το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2014, εάν ΝΔ και ΠαΣοΚ συμφωνούσαν στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά: «Αλλά έγιναν εκλογές και οι Ελληνες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ένα διαμετρικά αντίθετο πρόγραμμα, που έφερε επί ένα εξάμηνο εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας, των εταίρων και των αγορών». Αίσθηση προκαλούν η περιγραφή της ωμής δήλωσης του Σόιμπλε προς τον Βαρουφάκη ότι οι εταίροι δεν τον εμπιστεύονται και η φυσική παρέμβαση του ίδιου του Μοσκοβισί για να μην πιαστούν στα χέρια Βαρουφάκης και Ντάισελμπλουμ…
Ο επίτροπος υπογραμμίζει, πάντως, τη θέληση του ελληνικού λαού να μείνει στην Ευρώπη και χαρακτηρίζει «ιστορική στιγμή» την υιοθέτηση του τρίτου προγράμματος. «Το τέλος του προγράμματος, ωστόσο, δεν σημαίνει το τέλος της διαδρομής. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να μπορέσει η Ελλάδα να μείνει μόνη της» γράφει ο Μοσκοβισί. Και προσθέτει ότι «πολλοί Ελληνες πιστεύουν ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η ανεργία ξεπερνά το 20%».
Τέλος, ο Μοσκοβισί διαβεβαιώνει ότι η Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό της Αθήνας και ξεκαθαρίζει ότι «η παρακολούθηση δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα, καθώς δεν περιέχει νέες απαιτήσεις για δράση ή για μεταρρυθμίσεις». Διότι «οι εταίροι αναμένουν από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, τίποτε περισσότερο».
Αλέξανδρος Καψύλης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ