Καθοριστική καμπή στη σχέση της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, με τους πολίτες θεωρούν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη τη διαχείριση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Ο πρόεδρος της ΝΔ κράτησε χαμηλούς τόνους το προηγούμενο διάστημα και βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής από τις πρώτες ώρες μιλώντας με κατοίκους, πυροσβέστες, διασώστες, εθελοντές, επισκέφθηκε εγκαυματίες στα νοσοκομεία, τη βάση των Canadair στην Ελευσίνα, το πυροφυλάκιο στον Βύρωνα. Επιχείρησε δηλαδή με κάθε τρόπο να τονίσει τη διαφορά του από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος επικρίθηκε όχι μόνο για τους χειρισμούς του την ώρα της κρίσης και για την αποστειρωμένη επίσκεψή του στο Μάτι πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας –«πήγε σαν κλέφτης» τον κατηγόρησε η Πειραιώς -, αλλά και για τον κυνισμό και την αλαζονεία απέναντι στις οικογένειες που θρηνούσαν νεκρούς.
Την επόμενη μέρα ο κ. Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και έστειλε μηνύματα τα οποία δεν αφορούν μόνο τη συγκυρία αλλά και τις εξελίξεις των προσεχών μηνών. «Κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν απλά νέος και ανεύθυνος. Σήμερα είναι καταστροφικός και κυνικός». Αιτιολόγησε την απόφασή του να αποφύγει τόσο ο ίδιος όσο και η Νέα Δημοκρατία τις αντιπολιτευτικές κορόνες την ώρα της πρωτοφανούς καταστροφής, σημειώνοντας ότι «δεν έπρεπε να εμπλακούμε σε μια ανούσια αντιπαράθεση κομματικών αλληλοκατηγοριών. Τα γεγονότα έχουν τη δική τους φωνή και είναι αμείλικτη».

Ωστόσο, δεν απάλλαξε την κυβέρνηση. «Μην έχετε καμία αμφιβολία: οι ευθύνες θα αποδοθούν» είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για αυτό. Για τον πρόεδρο της ΝΔ οι ευθύνες, εκτός από αυτές που βαραίνουν τον κ. Τσίπρα, βρίσκονται σε πέντε άτομα τα οποία κατονόμασε. Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας, Ρένα Δούρου, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης.
«Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα παραπάνω πρόσωπα «έχουν τεράστιες ευθύνες. Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σήμερα στη θέση τους, γιατί αύριο μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν μια άλλη πυρκαγιά. Και ρωτώ: Ποιος έλληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή;».

Αυτό που διαταράχθηκε βαθιά και ανεπανόρθωτα, σύμφωνα με τα στελέχη της Πειραιώς, είναι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να επουλώσει το τραύμα. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην αναμόρφωση του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας και στην τοποθέτηση «των πιο κατάλληλων ανθρώπων στις κρίσιμες θέσεις».

Η διερεύνηση των ευθυνών, πάντως, δεν φαίνεται να είναι μια ομαλή διαδικασία. Και αν τις πρώτες ώρες κάποιες αστοχίες στην ενημέρωση και ανακρίβειες σχετικές με τα γεγονότα θεωρήθηκαν αναμενόμενες, τις επόμενες μέρες αυτή η τακτική εξελίχθηκε σε ένα ανησυχητικό μοτίβο. Σύγχυση με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων, με τον πραγματικό χρόνο που συνέβησαν τα γεγονότα, καταγγελίες για πλαστογραφημένο πρακτικό του συντονιστικού οργάνου σε επίπεδο Περιφέρειας, αλληλοκατηγορίες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Ωμή παρέμβαση Κοντονή
Επιπλέον, ο Σταύρος Κοντονής έδωσε την περασμένη Τρίτη παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να ερευνηθεί εάν είχαν τηρηθεί τα όσα προβλέπει ο νόμος για την απρόσκοπτη πρόσβαση πολιτών στις παραλίες, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το Μάτι. Την επόμενη μέρα, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι όφειλε να ζητήσει τον πλήρη έλεγχο των παραγόντων που οδήγησαν στον θάνατο περισσότερους από 90 συμπολίτες μας, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες που ενδεχομένως προκύπτουν για τα πρόσωπα που είχαν σχετική αρμοδιότητα, και όχι να περιοριστεί στις τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις. Επίσης, επανέλαβε το αίτημα της ΝΔ να αναλάβει την υπόθεση έμπειρος εισαγγελέας Εφετών. Εγκυροι νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η παραγγελία Κοντονή συνιστά ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη με σκοπό να χειραγωγήσει και να κατευθύνει τη δικαστική κρίση στην πτυχή της αυθαίρετης δόμησης.


Απόπειρα ενοχοποίησης της ΝΔ
Καθόλου απαρατήρητη δεν έχει περάσει η εκστρατεία για τις διαχρονικές ευθύνες του παλαιού συστήματος, και ειδικά της ΝΔ, για τα αυθαίρετα που εμποδίζουν την πρόσβαση στον αιγιαλό, η οποία ξεκίνησε από τα social media και την Παρασκευή πέρασε στις σελίδες της «Αυγής». «Οικογενειακή παράδοση τα «αυθαίρετα»» τιτλοφορείται το δημοσίευμα που αναφέρεται «στο οικόπεδο που καταπάτησε η οικογένεια Φράγκου» και στο οποίο «αποτυπώνονται όλες οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις των μηχανισμών ενός κράτους που στηρίχθηκε στη μικροπολιτική, στο ρουσφέτι, στην εξυπηρέτηση συμφερόντων, στη διαπλοκή».
Πρόκειται για το οικόπεδο στο οποίο βρήκαν μαρτυρικό θάνατο 27 άνθρωποι. Η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου είναι ανιψιά του Δημήτρη Φράγκου, πρώην νομάρχη Αν. Αττικής της ΝΔ. Οσο τραβηγμένη (και εκτός λογικής) φαίνεται η απόπειρα ενοχοποίησης της ΝΔ για τα θύματα της πυργαγιάς μέσω της οικογένειας Φράγκου, τόσο προβληματίζει νομικούς παράγοντες και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή η επίμονη σύνδεση δύο άσχετων γεγονότων. «Να επιχειρείται συγκάλυψη ευθυνών;» είναι το ερώτημα που θέτουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ