Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις, αιγιαλό και παραλίες στην Αττική. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τα συνολικά 2.500 δασικά αυθαίρετα με τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης στην Αττική, θα μπουν …μπουλντόζες κατά προτεραιότητα σε 100 παράνομα κτίσματα, με αντικειμενικά κριτήρια.
Αυτά επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, για την επίμαχη πληγείσα περιοχή της Πεντέλης, έχουν εκδοθεί 42 πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία έχουν καταστεί αμετάκλητα τελεσίδικα. Άλλα 26 αυθαίρετα στον πυρήνα του Εθνικού ΔρυμούΣουνίου βρίσκονται προς κατεδάφιση, σύμφωνα με στοιχεία του δασαρχείου Λαυρίου. Τελεσίδικα πρωτόκολλα έχουν εκδοθεί και για 65 αυθαίρετα στην περιοχή των Μεγάρων.
Το οικόπεδο του θανάτου
Ειδικότερα, για το οικόπεδα όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι 26 πολίτες στο Μάτι, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο χαρακτηρίζεται ως διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση, όπως αναφέρει η πρωτόδικη απόφαση. Μάλιστα, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 2003 για τις χρήσεις γης και τα όρια στην περιοχή, το επίμαχο τμήμα χαρακτηρίζεται ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων, όπου απαγορεύεται η πρώτη και η δεύτερη κατοικία.
Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση νέων μέτρων (θα κατατεθεί σήμερα σχετική τροπολογία στη Βουλή) για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατεδάφισης αυθαιρέτων και τη διευκόλυνση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Αττικής στο έργο τους.
Με αφορμή την εθνική τραγωδία στο Μάτι, στην οποία ρόλο έπαιξαν και οι πολεοδομικές παραβάσεις όπως οι μάνδρες που ανέκοψαν τις διεξόδους στους πυρόπληκτους προς τη θάλασσα ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα αφορούν μια μεταβατική περίοδο έως ότου δημιουργηθούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας τα Παρατηρητήρια Περιβάλλοντος και Δόμησης, τα οποία θα επωμισθούν το βάρος των κατεδαφίσεων που σήμερα έχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατεδαφίσεων σε τέσσερις περιπτώσεις: στα αναδασωτέα, στα χαρτογραφημένα ρέματα, στις πυρόπληκτες περιοχές και σε ετοιμόρροπα κτίρια. Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος να κινητοποιεί άμεσα το σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προκειμένου να ταυτοποιεί τις αυθαιρεσίες.
Μάλιστα, βάσει των ρυθμίσεων θα περιορίζεται η δυνατότητα διοικητικών ενστάσεων και θα εξασφαλίζονται πόροι για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (5 εκατ. από το Πράσινο Ταμείο). Επίσης, θα μπορούν να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις για έργα κατεδαφίσεων έως 135.000 ευρώ και να επεκτείνουν υπάρχουσες εργολαβίες κατά 50%.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, αυθαίρετες κατασκευές στη ζώνη έως τα 500 μέτρα από την παραλία (νόμος Τρίτση) θα κατεδαφιστούν. Οι πρώτες κατεδαφίσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες και άλλες τις επόμενες εβδομάδες.
Σχετικά με την περιοχή στο Μάτι, η ανασυγκρότηση θα γίνει με Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, ένα ειδικό πολεοδομικό εργαλείο για έκτακτες καταστάσεις το οποίο έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αφενός μπορεί να προχωρήσει άμεσα –να είναι δηλαδή έτοιμο σε ένα εξάμηνο. Αφετέρου, μπορεί να προβλέψει μικρούς αναδασμούς ώστε να εξασφαλιστούν κοινόχρηστοι χώροι, δρόμοι κλπ. ή ισοζύγιο πρασίνου, ενώ έχει ευελιξία και ως προς τον συντελεστή δόμησης. Τα δασικά τμήματα της περιοχής θα κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέα.
Σχετικά με την πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις (τα αυθαίρετα δασικά χωριά), ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι θα τεθεί σε διαβούλευση στα τέλη Αυγούστου.