Η αμερικανική κυβέρνηση, διά του πρεσβευτή της στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, δεν περιορίζεται μόνον σε τηλεφωνήματα και δηλώσεις συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο από την φονική πύρινη τραγωδία ελληνικό λαό, αλλά και με πράξεις.

Ίσως μένουν αόρατες αλλά πλήρως χρήσιμες και αξιοποιήσιμες από τις ελληνικές δυνάμεις, οι αμερικανικές πληροφορίες που τους παρέχονται, όσον αφορά την παρακολούθηση από τον αέρα των εκτάσεων που επλήγησαν από τις φωτιές. Για παράδειγμα τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη MQ-9 (drones) που βρίσκονται μόνιμα σταθμευμένα στη Λάρισα πετούν πλέον επί 24ώρου βάσεως πάνω από την Ελλάδα ικανά να εντοπίσουν κάθε ύποπτη ενέργεια για εμπρησμό ή ακόμα και για πλιάτσικο. Τα αεροσκάφη αυτά που πετούν σε μεγάλο ύψος και μπορούν να συνδεθούν με δορυφόρους και μεταδίδουν στις ελληνικές αρχές πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο (real picture on real time) για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, εικόνα εξαιρετική χρήσιμη.
Πέραν όμως αυτών των αεροσκαφών (που έως τώρα επιχειρούσαν στην… Αφρική) εμφανίστηκε στον εθνικό εναέριο χώρο και ένα άλλο αμερικανικό αεροσκάφος, το P-8 Poseidon. Το αεροσκάφος αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες πέταξε για αρκετή ώρα πάνω από την Αττική μεταδίδοντας χρήσιμες πληροφορίες. Εικόνα, που όπως αναφέρθηκε αξιοποιήθηκε πλήρως από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Το P-8 Poseidon είναι και αυτό κατασκοπευτικό αεροπλάνο και είχε απογειωθεί από βάση της Ιταλίας. Μετά την εναέρια αποστολή του στην Αττική, (σύμφωνα με στρατιωτικά sites) δεν επέστρεψε στην Ιταλία αλλά προσγειώθηκε στην αμερικανική βάση της Σούδας, όπου παρέμεινε έως την Πέμπτη.
Την ίδια ώρα ενώ η αμερικανική εναέρια βοήθεια είναι υπαρκτή και σημαντική για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, οι Τούρκοι για άλλη μια φορά δείχνουν την διπλωματική τους υποκρισία. Τόσο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και προσφέρθηκαν μάλιστα να βοηθήσουν, αλλά άλλο προθέσεις για βοήθεια και άλλο… προκλήσεις. Την περασμένη Τρίτη και την Τετάρτη που η Ελλάδα μετρούσε τις πληγές της, έστειλαν τα πολεμικά τους αεροσκάφη να προκαλέσουν στο Αιγαίο. Έχουν συνολικά καταγραφεί 35 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και άλλες τόσες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, από μια τετράδα οπλισμένων F-16 (κοντά στη Λήμνο) και ένα ζεύγος ελικοφόρων κατασκοπευτικών αεροσκαφών CN-235. Ολα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.