Δεν φαίνεται τελικώς να είχε δοθεί καμία εντολή εκκένωσης στο Μάτι που υποτίθεται ότι δεν είχε υλοποιηθεί-όπως αναφέρθηκε αρχικά – από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αυτό ομολογείται από υψηλόβαθμους παράγοντες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για όσα προηγήθηκαν της πολύνεκρης τραγωδίας στην Ραφήνα και του ζητήματος ενημέρωσης των εγκλωβισμένων πολιτών. Πρόκειται για το σημείο «αιχμής» στην έρευνα που έχει ζητηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Οι συγκεκριμένοι παράγοντες της λεωφόρου Κατεχάκη μιλώντας προς «Το Βήμα» συμπληρώνουν ότι «το θέμα της εκκένωσης της περιοχής είναι υποκριτικό. Ολα συνέβησαν σε ελάχιστο χρόνο, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο αντίδρασης ενώ και ο τοπικός δήμος δεν είχε κανένα σχετικό σχέδιο. Στο Μάτι όλα είχαν αφεθεί στην τύχη τους και δεν υπήρχε κανένα έργο υποδομής».
Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε ενεργοποίηση της ομάδας «Ηφαιστος» ή «Θησέας» της Πυροσβεστικής που είχε δημιουργηθεί το 2010 (είχαν εκπαιδευθεί αρχικά περισσότεροι από 500 πυροσβέστες και είχαν δοθεί δεκάδες μοτοσικλέτες) με βασικά καθήκοντα τις περιπολίες στα δάση αλλά και τις επεμβάσεις για διάσωση πολιτών, λόγω ακριβώς της ευελιξίας της. Ομως η συγκεκριμένη ομάδα υπολειτουργεί τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση από την ιατροδικαστική εξέταση ότι τουλάχιστον 5-6 από τα θύματα της τραγωδίας στο Μάτι είχαν πνιγεί στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην θάλασσα. Οι πνιγμοί αυτοί αποδίδονται στον πανικό των ανθρώπων αλλά και στην πιθανότητα να μπήκαν στην θάλασσα άτομα που δεν γνώριζαν κολύμπι ή είχαν φάει κλπ. Από τις εξετάσεις τουλάχιστον 25 ατόμων διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός τους οφείλεται στα εγκαύματα που υπέστησαν. Χωρίς ωστόσο να διαπιστώνεται-μέχρι την ολοκλήρωση της τοξικολογικής εξέτασης – αν είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από τις αναθυμιάσεις και τον καπνό.

Το βράδυ της Τετάρτης υπήρξαν αναφορές περί εμπλοκής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στις έρευνες για την φωτιά στην βορειοανατολική Αττική με τα δεκάδες θύματα. Αναφορές που φαίνεται να διαψεύδονται αρχικά από την ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η Πυροσβεστική και οι αρχές ασφαλείας εξακολουθούν να ερευνούν το ενδεχόμενο «οργανωμένης δράσης εμπρηστών», πίσω από τις πρόσφατες καταστροφές.