Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου μπορεί να τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά και να πρόσφερε βοήθεια για τις πυρκαγιές, αλλά συνεχίζει να προκαλεί.
Έτσι ενώ βρισκόταν στην κατεχόμενη Λευκωσία δήλωσε ότι εάν η «ελληνοκυπριακή πλευρά» (εννοεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας) ξεκινήσει γεώτρηση το Φθινόπωρο θα ξεκινήσουμε κι εμείς. Την προκλητική αυτή δήλωση έκανε στην εφημερίδα «Ακσάμ».
Για το Κυπριακό είπε ότι δεν μπορεί να αντέξει μια άλλη αποτυχία και πως αυτό το θέμα θα είναι μια από τις προτεραιότητές τους. Εξάλλου, σε διάσκεψη κοινή διάσκεψη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως δεν θα εγκαταλείψουν τη θετική τους στάση στο Κυπριακό, αρκεί αυτή η εποικοδομητική προσέγγιση να μην μείνει χωρίς αντίκρισμα.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου στην Ακσάμ: «Έχουμε κι εμείς πλατφόρμα και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Εάν τον Φθινόπωρο ξεκινήσουν εκείνοι θα ξεκινήσουμε κι εμείς. Εμποδίσαμε την ΕΝΙ. Τα τελευταία τρία χρόνια λέγαμε στους Ιταλούς και την ΕΝΙ ‘μην μπείτε εδώ, δεν θα το επιτρέψουμε εάν δεν τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς’. Ασφαλώς δεν είναι σωστό να το εμποδίζεις συνεχώς. Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει μονομερή βήματα κι εμείς αυτή τη φορά θα ξεκινήσουμε γεώτρηση εκεί».