Tεράστια παραμένει η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αττική και για τις επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών. Τις επιχειρήσεις συντονίζει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης που επέστρεψε στο γραφείο του μετά την ανάρρωσή του. Μόνο η φρεγάτα «Ελλη» περιέσωσε 72 άτομα που έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν. Βρέθηκαν, από το Πολεμικό ναυτικό άνθρωποι να κολυμπούν τέσσερα μίλια μακριά από τις ακτές.
Εκείνο που ξεχωρίζει την στρατιωτική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η αμερικανική βοήθεια η οποία εκδηλώθηκε (μετά από παρέμβαση του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ) με εναέρια αμερικανική κάλυψη με τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη UAV’s που σταθμεύουν εδώ και μήνες στη Λάρισα. Τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονται συνεχώς στον αέρα και να μεταδίδουν ζωντανή εικόνα (real picture on real time) που φθάνει στις ελληνικές αρχές. Οι πτήσεις των αμερικανικών UAV’s και οι πληροφορίες που μεταδίδουν ελαχιστοποιούν τη πιθανότητα κάποιοι να εκμεταλλευθούν τη τραγωδία με εμπρησμούς.
Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η αμερικανική αυτή βοήθεια είναι σημαντική και επεσήμαναν ότι δεν είναι τυχαίο στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου μετέχει και ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης. Το να μετάσχει σε μία σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό και ο διοικητής της ΕΥΠ κάτι περίεργο συμβαίνει, όπως επεσήμανε η ΝΔ που ζητεί άμεση ενημέρωση.
Πάντως κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να δικαιολογήσουν την παρουσία του διοικητή της ΕΥΠ στην πρωθυπουργική σύσκεψη λέγοντας ότι είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις να ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός από την διοικητή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Οι ίδιες πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι αμέσως μετά σύσκεψη ο Πρωθυπουργός θα κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος.
Την ίδια ώρα πέραν της κυπριακής και της ισπανικής βοήθειας και το Ισραήλ έθεσε τις πυροσβεστικές δυνάμεις του στη διάθεση της Ελλάδος. Συγκεκριμένα η Πρεσβεία του Ισραήλ εκφράζει τη μεγάλη λύπη της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, τους τραυματίες και την καταστροφή περιουσιών κατά τις τελευταίες φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές μας για την γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών. Ακόμα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβότουγλου επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά εκφράζοντας τη λύπη του και προσφέροντας βοήθεια αλλά δεν έγινε γνωστό τι του απάντησε ο κ. Κοτζιάς. Ακόμα και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Επιπλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον κ. Γιούγκερ που εξέφρασε τη λύπη του για την τραγωδία που κτύπησε την Ελλάδα, καθώς και με τον Πορτογάλο Πρόεδρο που και η χώρα του προσφέρθηκε να αποστείλει βοήθεια