Την Πέμπτη, στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε καλοξυρισμένος όπως πάντα. Τζάμπα χύθηκε τόσο μελάνι για την αλλαγή εμφάνισης που του επέβαλε ο επικοινωνιολόγος του, επειδή εμφανίστηκε ελαφρώς αξύριστος στη συνάντηση με τη συντονιστική επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων. Υπήρχε όμως κάτι διαφορετικό στον πρόεδρο της ΝΔ και αυτό ήταν η επίγνωση ότι είχε καθαρίσει το παιχνίδι στο εσωτερικό του κόμματος προτού εμφανιστεί ενώπιον των στελεχών του.
Μέσα σε μία εβδομάδα ψαλίδισε τους βαρόνους επιβάλλοντας αναίμακτα την απόφασή του να ψηφίσει η ΝΔ την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής και τοποθέτησε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη πρόεδρο του 12ου συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

Διπλή συμβολική αξία

Επειτα από την ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις του πρώην και του νυν προέδρου τον Απρίλιο, με αφορμή την ανανέωση των ψηφοδελτίων, η ανάληψη του συγκεκριμένου καθήκοντος από τον κ. Μεϊμαράκη έχει διπλή συμβολική αξία. Αφενός ενισχύει την εικόνα της ενότητας της ΝΔ και αφετέρου εξαλείφει τις όποιες προσδοκίες θα μπορούσε να έχει το εκκολαπτόμενο κόμμα των Ευάγγελου Αντώναρου, Κατερίνας Παπακώστα, Νίκου Καραχάλιου (άλλοτε στενού συνεργάτη του κ. Μεϊμαράκη). Με άλλα λόγια, τέλος τα κομματίδια στον αυλόγυρο της δεξιάς παράταξης.
Αν στα παραπάνω προστεθεί η δουλειά που κάνει ο Νικήτας Κακλαμάνης ως επικεφαλής της επιτροπής συγκρότησης ψηφοδελτίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γίνεται φανερό ότι περιθώρια γκρίνιας και εσωστρέφειας δεν υπάρχουν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, η ΝΔ από τις πρόσφατες εκλογές για την ανασυγκρότηση των τοπικών της οργανώσεων (ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ) συγκέντρωσε περί τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ από τις επανεγγραφές μελών, ποσό που έδωσε μεγάλη οικονομική ανάσα και κατέστη αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Εχοντας διασφαλισμένα τα νώτα του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια καθαρά προεκλογική ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή, σε υψηλούς τόνους που συμπαρέσυραν και τους υπόλοιπους ομιλητές. Περιέγραψε την πορεία προς τις εκλογές: «Ο δρόμος δεν προβλέπεται ομαλός, θα είναι γεμάτος παγίδες και δηλητήριο». Και έδωσε το περίγραμμα του προγράμματος που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ, το οποίο χαρακτήρισε «ρεαλιστικό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» –μπηχτή για το προεκλογικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη το 2014.

Ανάπτυξη και ασφάλεια

Η πρόταση του προέδρου της ΝΔ περικλείεται στις λέξεις «ανάπτυξη» και «ασφάλεια» για όλους. «Η Νέα Δημοκρατία αντιπαρατάσσει το δικό της πλήρες και κοστολογημένο σχέδιο που στηρίζεται σε λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές, σε περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές και σε ασφάλεια για όλους. Αν έπρεπε να συνοψίσουμε το κεντρικό μας μήνυμα, θα το συνοψίζαμε σε αυτές τις 15 λέξεις. Λέμε όχι στους υπερβολικούς φόρους, αλλά λέμε και όχι στον φόβο και στη φτώχεια» επισήμανε. Στο πλαίσιο του κοινωνικού πακέτου δεσμεύτηκε μόνο για δύο μέτρα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα –«έργο της προηγούμενης κυβέρνησης που πολεμήθηκε λυσσαλέα από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι που αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα» -, οι πόροι του οποίου θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ και θα φτάσει τελικά σε 1 εκατομμύριο πολίτες –και «κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι μια φτωχοποιημένη και συγχρόνως πανάκριβη χώρα, αλλά η κυβέρνηση επιβάλλει διαρκή λιτότητα σε όλους τους Ελληνες, για να ακούσει και πάλι μερικά «εύγε» των ξένων. Και ζήτησε από τα στελέχη της ΝΔ να μην εφησυχάσουν μέσα στο καλοκαίρι, να ενημερώσουν και να εξηγήσουν στον κόσμο το πρόγραμμά τους, «να μιλήσουμε για τις ευαισθησίες των πολιτών», σημείωσε αναφερόμενος στο Μακεδονικό και στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, «αλλά να μιλήσουμε και για την τσέπη τους».

Στο επίκεντρο οι διαφορές

Αυτή η ΔΕΘ θα είναι η τελευταία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκτιμούν στην Πειραιώς, και γι’ αυτό θα προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τις διαφορές τους από το δίδυμο Αλέξη Τσίπρα – Πάνου Καμμένου.

Τις ημέρες πριν από την εμφάνιση του Πρωθυπουργού (8-9 Σεπτεμβρίου) αλλά και του κ. Μητσοτάκη (15-16 Σεπτεμβρίου) θα πραγματοποιηθούν περιοδείες σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας με παρουσία όλων των κορυφαίων στελεχών. Ο στόχος είναι διττός: Να συζητηθούν οι προτάσεις τους για την επόμενη μέρα αλλά και να φανεί ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν να κυκλοφορούν σε καφενεία και πλατείες ενώ της κυβέρνησης είτε προπηλακίζονται, είτε εμφανίζονται με μεγάλη αστυνομική προστασία. Μέσα από την επαφή με τους πολίτες και με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα περιγράψει λεπτομερώς το κυβερνητικό σχέδιό του, θα προσπαθήσει η ΝΔ να κεφαλαιοποιήσει το πολιτικό της πλεονέκτημα. Αυτό επειδή ο χρόνος των εκλογών είναι άγνωστος και κανένας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της επισφαλούς κυβερνητικής πλειοψηφίας, άρα εκλογικού αιφνιδιασμού.

Ολοι σε ετοιμότητα, ανησυχία για τη σκανδαλολογία

Πηγές της Πειραιώς διαβεβαιώνουν ότι η ΝΔ είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε ενδεχόμενο, ότι μελετώνται όλα τα σενάρια και άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ετοιμότητα από όλους. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το κλίμα σκανδαλολογίας που δηλητηριάζει τη χώρα και το οποίο προέβλεψε ότι ενδέχεται να φτάσει στα άκρα. Δήλωσε ότι θα απαντά σε όλες τις προκλήσεις που θα δέχεται, αλλά κύριο μέλημά του είναι να μιλήσει για το μέλλον και όχι για το παρελθόν.

Η επιλογή να διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται ήταν φανερή από τις οδηγίες που έδωσε στα στελέχη του.3

Αναφέρθηκε στους «συμπολίτες μας», «που πίστεψαν στα ψέματα και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας – εσφαλμένα, όπως αποδείχθηκε – πως υπάρχουν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Γελάστηκαν και προδόθηκαν. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι συνομιλητές μας, και όχι να γίνουν ξανά υποψήφια θύματα μιας νέας δημαγωγίας που θα ενορχηστρώσει η κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να διαχωρίσει τους Ελληνες σε «καλούς» και «κακούς»».

Τους ζήτησε να κινητοποιήσουν κάθε πολύτιμο στέλεχος της τοπικής κοινωνίας, να ενσωματώσουν κάθε χρήσιμη ιδέα που θα ακούσουν από τους πολίτες.

Μίλησε για το ιστορικό χρέος της παράταξης να ενώσει τους Ελληνες, «να βγάλει τη χώρα από το σκοτάδι και να την οδηγήσει στο φως». «Μια φωτεινή Ελλάδα» ήταν το σύνθημα με το οποίο ολοκλήρωσε την ομιλία του, αν και, όπως λένε οι συνεργάτες του, δεν θα είναι αυτό που θα τον συνοδεύσει στη Θεσσαλονίκη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ