Την καταγραφή και αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων με απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας και άλλες διατάξεις» που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Με το νομοσχέδιο αλλάζει η κατηγοριοποίηση των γεωθερμικών πεδίων σε τοπικού ενδιαφέροντος (για θερμοκρασία ρευστού 30-90°C) και εθνικού ενδιαφέροντος (θερμοκρασία ρευστού άνω των 90°C) αντί για χαμηλής και υψηλής ενθαλπίας που ίσχυε ως τώρα και δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη των πρώτων για χρήσεις που έχουν ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (π.χ. θέρμανση ιχθυοκαλλιεργειών, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ξήρανση αγροτικών προϊόντων, θέρμανση και ψύξη κατοικιών, αφαλάτωση νερού, θέρμανση κολυμβητηρίων, λειτουργία λουτροθεραπευτικών εγκαταστάσεων κ.α.)

Ως φορέας διαχείρισης των τοπικών γεωθερμικών πεδίων θα λειτουργεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία θα προκηρύσσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, ενώ για τα εθνικού ενδιαφέροντος γεωθερμικά πεδία, η αρμοδιότητα προκήρυξης διαγωνισμού και σύναψης σύμβασης μίσθωσης ανήκει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ανταποδοτικά οφέλη ύψους 10% από τα μισθώματα για τους Δήμους. Επίσης, τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Σημείων Αξιοποίησης Γεωθερμίας στο οποίο θα καταγραφεί το σύνολο των γεωτρήσεων και των εγκαταστάσεων άντλησης και επανεισαγωγής, καθώς και Μητρώου Καταγραφής και Παρακολούθησης Γεωθερμικών Σημείων στο ΙΓΜΕ όπου θα καταγραφεί το σύνολο των Θερμών Πηγών της χώρας, καθώς και των σταθμών παρακολούθησης των γεωθερμικών πεδίων.

Τα έως τώρα αναγνωρισμένα γεωθερμικά πεδία εθνικού ενδιαφέροντος είναι δύο (στη Μήλο και τη Νίσυρο), ενώ άλλα 30 είναι τα τοπικού ενδιαφέροντος.