Με μια συμβολική κίνηση για την Κεντροδεξιά παράταξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε πρόεδρο του συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Η επιλογή του έγινε δεκτή με θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ.

Στην ομιλία του, η οποία κινήθηκε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του κόμματος προέβλεψε ότι «αυτό είναι το τελευταίο καλοκαίρι του δίδυμου Τσίπρα – Καμμένου στην εξουσία» εξαιτίας «του αδιέξοδου στο οποίο οδηγεί τη χώρα η ανεπάρκεια της κυβέρνησης και η δημαγωγία την οποία επιστρατεύει για να το αποκρύψει».

Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι το κλίμα αυτό θα ενταθεί καθ’ οδόν προς τις εκλογές και επισήμανε ότι ο δρόμος προς τις κάλπες δεν προβλέπεται ομαλός. Πρότεινε μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει τις εθνικές εκλογές πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Έτσι θα βρει και ένα καλό άλλοθι να γλιτώσει την επίσκεψή του στη Βόρεια
Ελλάδα».

Σημείωσε ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή «όχι όποτε επιτάσσει το συμφέρον της Ελλάδας -το συμφέρον τη Ελλάδας επιτάσσει να γίνουν εκλογές αύριο- αλλά όποτε ο κ. Τσίπρας κρίνει ότι οι συνθήκες είναι κάπως ευνοϊκότερες για αυτόν, για το προσωπικό και το κομματικό του συμφέρον. Γι’ αυτό και η ατμόσφαιρα στο δρόμο προς τις κάλπες, μην έχετε αμφιβολία, θα είναι γεμάτη παγίδες και δηλητήριο. Παγίδες σε σχέση με το χρόνο και τις διαδικασίες. Ήδη μιλούν πότε για το φθινόπωρο του ‘18, για την άνοιξη του ‘19, και, -λιγότερο, οφείλω να επισημάνω- για το τέλος της τετραετίας. Και κάποιοι βάζουν στο τραπέζι το σενάριο των τετραπλών εκλογών, ευρωεκλογών, εκλογών σε περιφέρειες, δήμους, όλα μαζί. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια στρατηγική ήττας».

«Οι επόμενοι μήνες», πρόσθεσε, «είναι μήνες κρίσιμοι. Στο διάστημα αυτό πρέπει να αποκαλυφθεί, πρέπει να αποκαλύψουμε οριστικά το παραμύθι του υποτιθέμενου «τέλους των μνημονίων» και να φανεί ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση ναρκοθετεί το αύριο της χώρας με ψηφισμένα μέτρα και δεσμεύσεις για πολλά ακόμα χρόνια. Όλα αυτά πρέπει να τελειώνουν όσο γίνεται ταχύτερα. Διότι, όσο περισσότερο μένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τόσο χειρότερα για την Ελλάδα. Και ασφαλώς, μία κυβέρνηση που αποδεδειγμένα παίζει στα ζάρια τη χώρα, δεν θα διστάσει
να παίξει και με τη λαϊκή βούληση στη ρουλέτα του δικού της συμφέροντος. Και, όπως είναι έτοιμη να εκχωρήσει τα πάντα από τη μία μέρα στην άλλη, έτσι μπορεί να κάνει εκλογές ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς είμαστε έτοιμοι. Όποτε και αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσουμε χτίζοντας μια νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Επιπλέον δεσμεύθηκε προσωπικά επίσης ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η ΝΔ ως κυβέρνηση.

Εκτενή αναφορά έκανε στη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «η Ελλάδα βιώνει ήδη τα αρνητικά τετελεσμένα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αρνητικά τετελεσμένα για τα οποία εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει όλα τα κόμματα, τον κάθε βουλευτή προσωπικά και όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος. Σήμερα, κάθε μέρα, οι Σκοπιανοί επικαλούνται ήδη τη «μακεδονική» ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα που τους παραδόθηκαν. Έχουν όμως πλέον και το ΝΑΤΟϊκό διαβατήριο. Αυτό που έσπευσαν να τους δώσουν οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς, στερώντας από τη χώρα το πιο σημαντικό, το πιο ουσιαστικό, το πιο αποτελεσματικό διαπραγματευτικό όπλο που είχε».

Και κατηγόρησε την κυβέρνηση για κρυφή διπλωματία στις συζητήσεις που κάνει με την Αλβανία.

Στη συνέχεια ζήτησε από τα στελέχη της ΝΔ να αξιοποιήσουν το καλοκαίρι και το διάστημα ως τις εκλογές για να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες, σεβόμενοι τις ευαισθησίες αλλά και την τσέπη τους, υπονοώντας ότι θα πρέπει να εξηγήσουν αναλυτικά το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και τις προτάσεις της για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τους φόρους.

«Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν μια χώρα βαλτωμένη, και αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, που θα ζει με κομματικά επιδόματα», σημείωσε. «Η ΝΔ είναι η Παράταξη που θα βγάλει τη χώρα από το σκοτάδι και θα την οδηγήσει επιτέλους στο φως. Και μαζί με όλους τους Έλληνες θα χτίσουμε μια φωτεινή Ελλάδα. Θα κάνουμε όλα όσα πρέπει, χωρίς να δειλιάσουμε, χωρίς να κουραστούμε, χωρίς να διστάσουμε, μέχρι να ξανασηκώσουμε τη χώρα ψηλά και να την πάμε εκεί που πρέπει, εκεί που τηςαξίζει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων που ακολούθησαν την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ πήρε αρκετές φορές τον λόγο. Συνεχάρη την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για τη σθεναρή στάση τους στο θέμα του Κλεισθένη και για τον τρόπο με τον οποίο εξήγησαν στους πολίτες ότι ο Κλεισθένης θα λειτουργήσει υπονομευτικά για τις τοπικές κοινωνίες.
Υπογράμμισε, ότι στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, η ΝΔ θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ώστε να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Συμβούλευσε όμως τα γαλάζια στελέχη ένα δεν συμβεί αυτό να μην βιαστούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, ούτε να προεξοφλήσουν τις επιλογές που θα γίνουν κατά τόπους, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο.

Αυτό θα ισχύσει κυρίως στις περιφερειακές εκλογές οι οποίες «έχουν πιο πολιτικό χρώμα» όπως είπε. Επίσης, επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας «δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός, αλλά ένας κυνικός λάτρης της εξουσίας που θα κάνει μαζί με τον Καμμένο ό,τι περνάει από το χέρι του για να μείνει στην καρέκλα». Τόνισε, μάλιστα ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι πέρα από πολιτική και μια αξιακή και ιδεολογική μάχη με τον λαϊκισμό, το ψέμα, τον κυνισμό, τη συκοφάντηση πολιτικών αντιπάλων και των οικογενιεών τους. «Είναι μάχη με τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι αντιλαμβάνονται το ύφος και το ήθος της εξουσίας», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο επιλογής των θεματικών γραμματέων των υπουργείων από την κυβέρνηση. «Δεν αναγνωρίζουμε, δεν νομιμοποιούμε και θα καταργήσουμε τον θεσμό των θεματικών γραμματέων», είπε. «Να είμαστε ξεκάθαροι για να κάνουν όλοι τα κουμάντα τους. Εντός και εκτός Ελλάδος». «Δεν θα αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.