Εν αναμονή της απάντησης της Ρωσίας στην απέλαση των ρώσων διπλωματών από την Αθήνα θα πρέπει να είναι η Ελλάδα, μετά τη δέσμευση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, ότι η κίνηση της ελληνικής πλευράς θα «έχει συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως η Ρωσία δεσμεύεται να απαντήσει στην Αθήνα, ωστόσο απέφυγε να τοποθετηθεί αναφορικά με το πότε πότε και ποιες απελάσεις θα υπάρξουν.

Μάλιστα, η κ. Ζαχάροβα άφησε αιχμές για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας πως «γνωρίζουμε ποιος έχει αναλάβει το έργο της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα».

«Έχουμε κατανοήσει ότι ο λαός της Ελλάδας πρέπει να επικοινωνεί με τους ρώσους εταίρους του και να μην υποφέρει από βρόμικες προκλήσεις, στις οποίες, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Sputnik.

«Βέβαια, μιλάμε για πολιτική, τέτοια πράγματα δεν παραμένουν χωρίς συνέπειες» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως τέτοιες κινήσεις «δυσχεραίνουν τις διμερείς σχέσεις».

Κάποιοι εκτιμούν ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν θα μείνει μόνο στην απέλαση ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα αλλά θα βάλει οριστικά στον «πάγο» τις ελληνορωσικές σχέσεις που παραδοσιακά είναι καλές.

«Η Ελλάδα διάλεξε στρατόπεδο» είναι η άποψη που κυριαρχεί στη Ρωσία η οποία βλέπει ότι ακόμη και η ουδετερότητα που επέδειξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο στην περίπτωση των κυρώσεων για την Κριμαία όσο και στην υπόθεση Σκριπάλ, έχει πλέον χαθεί.

«Παράλογοι» οι ισχυρισμοί περί απειλής Λαβρόφ για ΠΓΔΜ

Παράλληλα, η κ. Ζαχάροβα χαρακτήρισε παράλογους τους ισχυρισμούς ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπογράμμισε, δε, ότι η Ρωσία στήριζε πάντα την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος «που θα αντανακλούσε την επιθυμία των λαών και των δύο πλευρών, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και χωρίς την επιβολή τεχνητών προθεσμιών». Όπως σχολίασε, «αυτό δεν συνέβη.

«Αβάσιμες» οι κατηγορίες του Ζάεφ

Μετά την ιδιαίτερα σκληρή απάντηση της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια στις καταγγελίες του Ζόραν Ζάεφ ότι έλληνες επιχειρηματίες- φίλα προσκείμενοι στη Μόσχα- υποκινούν βίαιες ενέργειες στην ΠΓΔΜ εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Ζαχάροβα έκανε λόγο για «αβάσιμες» κατηγορίες.

«Eίμαστε μπερδεμένοι από τη δήλωση ότι κάποιοι επιχειρηματίες που συμπαθούν τη Ρωσία υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του. Αυτό είναι ακόμα ένα κομμάτι αβάσιμων κατηγοριών κατά της Μόσχας. Όλα αυτά είναι προφανώς απαραίτητα για έναν στόχο, την πυροδότηση της αντι-ρωσικής υστερίας. Είναι φανερό ότι για ακόμα μία φορά δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς και τίποτα δεν θα παρουσιαστεί επίσης, αλλιώς θα είχαν ήδη εμφανιστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Sputnik.