Την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να αποφυλακιστούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης εδώ και τέσσερις μήνες, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε πρωινή συνέντευξή του στον ANT1, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από τη μεριά της κυβέρνησης θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε όλα τα μέσα πολιτικής πίεσης, όλες τις διπλωματικές και νομικές δυνατότητες που έχουμε».

O υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότιαπό την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες «κάνουμε την εκτίμηση ότι τα πράγματα κάπως, ελάχιστα έχουν βελτιωθεί, ωστόσο αυτό μέχρι αυτό να φανεί και να οδηγήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες πρέπει να περάσει χρόνος».

Χαρακτήρισε την υπόθεση, ως υπόθεση «καραμπινάτης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και είπε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται η Τουρκία να λειτουργεί με όρους που ξεπερνούν τα όρια.

«Νομίζω, όμως, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα δεν είναι απίθανο να δούμε μια αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης, της τουρκικής δικαιοσύνης, του κ. Ερντογάν, δεν μπορώ φυσικά να είμαι σίγουρος γι’ αυτό, δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε.

Ως προς αυτό επισήμανε ότι υπάρχει σειρά υποθέσεων με κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές, Γερμανών και Αμερικανών πολιτών, που τραβούν πολύ και πώς εάν αυτές οι χώρες δεν μπορεί να διευθετήσουν αυτές τις υποθέσεις, είναι λογικό ότι με τη φορά που έχει πάρει η τουρκική πολιτική θα υπάρχουν προβλήματα.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι το θέμα αυτό ο κ. Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση και διπλωματία το χρησιμοποιούν για να διαπραγματευτούν και αυτό είναι το απαράδεκτο. «Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης» τόνισε. Εκτίμησε ότι πλέον, μετά τις εκλογές, ο κ. Ερντογάν μπορεί να νιώθει αρκετά ασφαλής και πως επομένως αυτή είναι μια συνθήκη που θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις και να αποκλιμακώσει την ένταση που δημιουργήθηκε όλο το προηγούμενο εξάμηνο. «Σε αυτή τη φάση νομίζω ότι η επιλογή που θα γίνει θα είναι αποκλιμάκωσης, βελτίωσης των σχέσεων και εκεί είναι η ευκαιρία να διευθετηθεί το θέμα των στρατιωτικών μας» εξήγησε.

Να σημειωθεί ότι στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης επικρατεί μεγάλος προβληματισμός μετά και τηνπέμπτη κατά σειρά άρνηση του τουρκικού δικαστηρίου να απελευθερώσει τουςΆγγελο Μητρετώδη και Δημήτρης Κούκλατζης, ενώ βαρύ είναι το κλίμα καιστις οικογένειες των δύο στρατιωτικών δεδομένου ότι ο Τούρκος εισαγγελέας άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο της φυλάκισης τους έως και για δύο χρόνια, δεδομένου ότι ως στρατιωτικοί δεν δικαιολογούνται να έχασαν τον προσανατολισμό τους και να εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή χωρίς να το αντιληφθούν.