Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν καταρτίσει ένα πλάνο 80 ημερών για την τελική ευθεία προς τις εκλογές. Εμπεριέχει, σχεδόν, τα πάντα. Περιοδείες, επετειακές εκδηλώσεις, την παρουσία της Φώφης Γεννηματά στη ΔΕΘ, χρονοδιαγράμματα για τις επιλογές στην Αυτοδιοίκηση και τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. Σκοπεύουν να το ακολουθήσουν ευλαβικά. Είναι βέβαιο ότι δεν θα το υλοποιήσουν αδιατάρακτα. Η μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για την επικράτηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα εξελιχθεί σε πολλά επεισόδια με αντίπαλο έναν, όπως λέγεται, «αδίστακτο παίκτη».
Η «νυχτερινή τροπολογία» της κυβέρνησης για τις τοπικές εκλογές δεν αιφνιδίασε τους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής. Τα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη της Κεντροαριστεράς γνώριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε ουσιαστικό όφελος από την απλή αναλογική αν οι τοπικές εκλογές γίνονταν κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά τις εθνικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, η νέα κυβέρνηση θα άλλαζε τον νόμο και όλη η φασαρία θα είχε γίνει για το τίποτα. Ηταν φανερό ότι το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μετά το Μακεδονικό βρέθηκε σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο, θα επιχειρούσε να βρει τρόπο διαφυγής από την εξαγγελία για τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019.

Νέα δεδομένα

Η κίνηση του κ. Τσίπρα, αν και αναμενόμενη, θέτει νέα δεδομένα στο τραπέζι της προεκλογικής στρατηγικής του Κινήματος Αλλαγής. Αντίπαλος δεν είναι μόνο η «επιχείρηση πόλωσης που οδηγεί σε έναν νέο διχασμό», που εξυπηρετεί εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και πιέζει το Κίνημα Αλλαγής. Είναι, κυρίως, η πρόθεση της κυβέρνησης να οδηγήσει σε εκλογές «σύγχυσης» και «νοθείας των μηνυμάτων με πολλές κάλπες», έτσι ώστε να «αποπροσανατολιστούν οι πολίτες».

«Τελειώσατε. Πάρτε το απόφαση. Οσα κόλπα κι αν κάνετε, όσες κάλπες κι αν στήσετε μαζί, ο κόσμος θα σας βρει και θα σας καταψηφίσει. Θα σας μαυρίσει. Τίποτα δεν σας σώζει» επισήμανε η κυρία Γεννηματά στη Βουλή. Λίγο νωρίτερα συζητώντας με τους στενούς της συνεργάτες είχε επισημάνει: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις τελευταίες μπλόφες του Τσίπρα».
Οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής θεωρούν ότι είναι αβέβαιο αν η κυβέρνηση, με την εικόνα που παρουσιάζει, καταφέρει να φτάσει ως τον Μάιο. Ωστόσο δεν παραγνωρίζουν τις δυσκολίες που δημιουργεί η πιθανότητα να πραγματοποιηθούν οι εθνικές μαζί με τις τοπικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να απενεργοποιηθούν από τη μάχη των εκλογών σημαντικά αυτοδιοικητικά στελέχη που θα ενδιαφερθούν πρωτίστως για την εκλογή τους. Στις περιπτώσεις μάλιστα, και είναι αρκετές, που οι υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς έχουν αντιπάλους υποψηφίους της ΝΔ είναι αδύνατον να κινηθούν στη γραμμή της ηγεσίας που θα ζητεί «τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ανακοίνωση υποψηφίων

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός επιταχύνεται. Ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος έχει την ευθύνη της επιτροπής για τις επιλογές των υποψηφίων στην Αυτοδιοίκηση, και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, που έχει την ευθύνη της επιτροπής για τα ψηφοδέλτια στις εθνικές εκλογές, καλούνται ως τα μέσα Σεπτεμβρίου να έχουν καταλήξει στον βασικό κορμό των επιλογών τους. Ιδιαίτερο βάρος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δίδεται στο να ανακοινωθούν «όσο πιο γρήγορα γίνεται» οι επιλογές στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας. «Να ανακοινώσουμε τους υποψηφίους μας και αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ας τους στηρίξει, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει δικά του στελέχη» αναφέρει στο «Βήμα» μέλος της επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό καλείται να πάρει τις αποφάσεις του και ο κ. Καμίνης. Από το περιβάλλον του μεταδίδεται ότι και τα τρία σενάρια (νέα υποψηφιότητα στην Αθήνα, Α’ Αθήνας στις εθνικές εκλογές και Ευρωβουλή) είναι ανοιχτά. Επίσης η κατάτμηση της Β’ Αθήνας δημιουργεί νέα δεδομένα. Σε μία από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες θα είναι υποψήφια η κυρία Γεννηματά. Μένει να ξεκαθαρίσουν, έπειτα από συζητήσεις που θα γίνουν, τις επιλογές τους ο Ανδρέας Λοβέρδος (πιθανόν στον βόρειο τομέα), ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και οι Νίκος Ανδρουλάκης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Στην Αττική η Εύη Χριστοφιλοπούλου φέρεται να έχει επιλέξει τον ανατολικό τομέα.

Περιοδεία στη Μακεδονία

Ο σχεδιασμός του Κινήματος Αλλαγής που είναι προσανατολισμένος στο ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών το φθινόπωρο και όχι τον Μάιο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από αύριο με τη μεγάλη περιοδεία της Φώφης Γεννηματά στη Μακεδονία. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία της στις Σέρρες την Τετάρτη. Παράλληλα στελέχη του κόμματος θα επισκεφθούν όλους τους νομούς με στόχο τις επαφές για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων. Οπως αναφέρουν οι επιτελείς της κυρίας Γεννηματά, στόχος είναι να αξιοποιηθεί η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο η ίδια δεν πρόκειται να εμφανιστεί ως «μακεδονομάχος». Στην ομιλία της θα τονίσει ότι το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί τη λύση της εκκρεμότητας με τη γειτονική χώρα και θα επισημάνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν κλείνει αλλά ανοίγει θέματα. Μεγάλο μέρος της ομιλίας της θα αφιερωθεί στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

Το Ποτάμι σε αναζήτηση αυτόνομης πορείας

Στο Ποτάμι θεωρούν κρίσιμους τους μήνες του φθινοπώρου αλλά για τη δική τους πορεία. Εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα επιλέξει να στήσει κάλπες το 2018 και ότι οι εκλογές θα γίνουν «το νωρίτερο τον Μάιο του 2019». Οι δημοσκοπήσεις που θα διενεργηθούν περί τα τέλη Οκτωβρίου θα δείξουν αν το Ποτάμι μπορεί να διεκδικήσει την αυτόνομη παρουσία του στη Βουλή. Θα έχει προηγηθεί μια εκτεταμένη καμπάνια υπενθύμισης του πολιτικού στίγματος του Ποταμιού και της παρουσίας του στο πολιτικό σκηνικό με έμφαση στη συμβολή του για τη νομοθέτηση διατάξεων που διευρύνουν τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα. Η καμπάνια θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου, θα διαρκέσει έναν μήνα και θα χαρακτηρίζεται από σποτ που θα προβάλλουν «συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα». Θα ακολουθήσει το συνέδριο του κόμματος. Εχοντας τις πρώτες ενδείξεις για την επιτυχία ή μη της προσπάθειας ανασύστασης του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης και τα στελέχη του κόμματος θα κληθούν να χαράξουν τη γραμμή πλεύσης ως τις εκλογές. Στη Σεβαστουπόλεως επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Στελέχη που είχαν αποστασιοποιηθεί από το Ποτάμι, λόγω της απόφασης για ένταξη στο Κίνημα Αλλαγής, επανακάμπτουν. Και τα στελέχη που δεν ακολούθησαν την απόφαση αποχώρησης δεν είναι, μεταδίδει η Σεβαστουπόλεως, τόσο πολλά όσο υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη. «Συμμετείχαμε στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής με 119 στελέχη και έμειναν τα οκτώ» αναφέρει στο «Βήμα» επιτελικό στέλεχος του Ποταμιού. Και αν η κυβέρνηση, ενώ δείχνει εκλογές τον Μάιο του 2019, δεν αντέξει και επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, τότε, όπως παραδέχονται στελέχη του Ποταμιού, «θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ