Το «ανακάτεμα της τράπουλας» από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν προκάλεσε μόνο αμηχανία μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών ως προς τους σχεδιασμούς του Αλ. Τσίπρα αλλά έφερε και τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη στην εξαιρετικά άβολη θέση να δικαιολογήσει κάτι που αναιρούσε όσα ο ίδιος έλεγε επιχειρηματολογώντας υπέρ της αποσύνδεσής τους είτε από τις εθνικές κάλπες είτε από τις ευρωεκλογές.
Οι χειρισμοί που έγιναν θα καταγραφούν στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Και βεβαίως πυροδοτούν τη σεναριολογία περί τετραπλών εκλογών τον Μάιο του 2019, όπου τοποθετήθηκε με αιφνιδιαστική τροπολογία διά χειρός Μεγάρου Μαξίμου ο χρόνος διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές. Το κλίμα ανησυχίας μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών είναι έκδηλο, καθώς έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η χώρα βρίσκεται σε εκλογική τροχιά. Μάλιστα κάποιοι εξαιρετικά έμπειροι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αυτό που κυριάρχησε ήταν η αντίληψη «να έχει ο Τσίπρας λυτά τα χέρια του εν όψει της διαφαινόμενης απόσυρσης Καμμένου από την κυβέρνηση», λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι πάντως που, όπως εκτιμούν, «δεν θα ακυρώσει την υπερψήφισή της από τη Βουλή όταν έλθει προς κύρωση». Σε κάθε περίπτωση όμως θα σηματοδοτήσει την ημερομηνία των εκλογών.
«Θα προτιμούσα να περιοριστώ στο τυπικό σκέλος του θέματος, σε όσα δηλαδή αναφέρονται στο κείμενο της τροπολογίας, και να μην επεκταθώ πολιτικά» έλεγε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκ των 16 υπογραφόντων την επίμαχη τροπολογία, κληθείς να απαντήσει ποιοι λόγοι τούς οδήγησαν να ζητούν τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, ενώ το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» προσδιόριζε τις εκλογές αυτές για τον Οκτώβριο του 2019.

«Αδειασμα» Σκουρλέτη

Η προφανής δυσκολία να αιτιολογηθεί επαρκώς ο σχεδιασμός αυτός ήταν πιο έκδηλη στην περίπτωση του κ. Σκουρλέτη, τον οποίο επί της ουσίας «άδειασε» το Μέγαρο Μαξίμου, εκθέτοντας παράλληλα τους υπογράφοντες βουλευτές, οι οποίοι κλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες να επανακαταθέσουν την ίδια τροπολογία καθώς… είχε γίνει λάθος. Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών οριζόταν για την προηγούμενη εβδομάδα των ευρωεκλογών και ο δεύτερος ανήμερα. Η σωστή εκδοχή όμως, η οποία και ψηφίστηκε, ήταν ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί την ημέρα των ευρωεκλογών και να ακολουθήσει μία εβδομάδα μετά ο δεύτερος γύρος. Οι πρωτοφανείς αυτοί ερασιτεχνισμοί προκάλεσαν έντονη γκρίνια και εύλογη δυσφορία μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών, ενώ έδωσαν «τροφή» στην αντιπολίτευση να κατακεραυνώσει την πλειοψηφία.
Ενδεικτικό του άκομψου τρόπου που δρομολογήθηκαν τα πράγματα ήταν το γεγονός ότι η τροπολογία αυτή κατατέθηκε αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τον «Κλεισθένη» στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στο οποίο βεβαίως οριζόταν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξάγονταν στις 13 Οκτωβρίου 2019! Τα επιχειρήματα που συζητήθηκαν από κυβερνητικής πλευράς όσον αφορά την επίσπευση των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν ο φόβος περί τυχόν αντισυνταγματικότητας, καθώς η ημερομηνία που όριζε το νομοσχέδιο υπερέβαινε την πενταετή θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχόντων, αλλά και η ρητορική της ΝΔ ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική που θεσπίζει ο «Κλεισθένης» όταν γίνει κυβέρνηση.

Τα σενάρια

Οποιος και αν ήταν ο λόγος, αυτό που εντυπωσίασε «εχθρούς» και «φίλους» ήταν ο τακτικισμός της τελευταίας στιγμής, ενώ, όπως σημείωναν παράγοντες του κόμματος, οι χειρισμοί αυτοί δεν εξέθεσαν μόνο τον υπουργό Εσωτερικών, αλλά «μας εξέθεσαν όλους, καθώς υπήρχαν συλλογικά διαμορφωμένες αποφάσεις που ανατράπηκαν». Τα σενάρια που συζητούν οι βουλευτές μεταξύ τους τοποθετούν πλέον τις εθνικές εκλογές είτε μαζί με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές-περιφερειακές τον Μάιο του 2019 (τετραπλές κάλπες) είτε μόνες τους το φθινόπωρο του 2019, χωρίς βεβαίως να αποκλείουν αναγκαστικές εκλογές και πριν από τον Μάιο λόγω ραγδαίων εξελίξεων με αφορμή τη συμφωνία με την πΓΔΜ.

Κλειδί η οικονομία

Πάντως, οι πιο ψύχραιμοι θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα προτιμήσει, εφόσον έχει το περιθώριο, να περιμένει καλύτερα νέα στην οικονομία, ίσως και ευρύτερες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό λόγω του Σκοπιανού, τις οποίες θα θέλει να αξιοποιήσει, και σε κάθε περίπτωση επιμένουν ότι το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού εντός του 2018 έχει ουσιαστικά αποκλειστεί. Πάντως, όποιος σχεδιασμός και αν επικρατήσει, τα κόμματα έχουν ήδη μπει σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο, όπως έδειξε άλλωστε και η υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στον «Κλεισθένη» και ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία (με τη στήριξη της ΝΔ, της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού) για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών Β’ Αθηνών και Αττικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ