από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 

Παρέμβαση Βίτσα στην ΕΕ για τις διαδικασίες ασύλου και επιστροφών

Στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε οι διαδικασίες να μην περιορίζονται στα κράτη πρώτης εισόδου.
Παρέμβαση Βίτσα στην ΕΕ για τις διαδικασίες ασύλου και επιστροφών
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Παρέμβαση στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε για το μεταναστευτικό ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας, τονίζοντας πως οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου και επιστροφών δεν θα πρέπει να διεξάγονται αποκλειστικά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δηλαδή στα κράτη – μέλη πρώτης εισόδου, τα οποία έχουν ήδη επιβαρυνθεί υπέρμετρα.

Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και ειδικότερα του κανονισμού του Δουβλίνου.

Ο κ Βίτσας επεσήμανε ότι κεντρική επιδίωξη θα πρέπει να είναι η εξεύρεση μιας συνολικής λύσης, η οποία θα διαχειρίζεται με ισορροπία τις τρεις διαστάσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ως προς την εξωτερική διάσταση θα πρέπει να αναληφθούν ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και παροχή αναπτυξιακής βοήθειας προς τις χώρες που έχουν σχετικές ανάγκες.

Στη δεύτερη διάσταση, αυτή της προστασίας και διαχείρισης των συνόρων, ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι θα πρέπει να αναπτύσσεται με σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Σχετικά με την εσωτερική διάσταση, υπογράμμισε πως το βασικό ζητούμενο είναι η δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.

Κομβικής σημασίας, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι η εφαρμογή ενός υποχρεωτικού συστήματος ανακατανομής, ενώ υπενθύμισε πως εξ αρχής η λογική της δημιουργίας των hotspots λειτουργούσε παράλληλα και σε στενή διασύνδεση με τη λογική της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης. Η Ελλάδα, όπως είπε, είναι θετική στην ενίσχυση της FRONTEX και του EASO, πάντοτε, όμως, με σεβασμό στις εθνικές αρμοδιότητες.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-