«Μπήκαμε στην εποχή του ευτελισμού των θεσμών, της θεσμικής έντασης και τώρα θα γίνει και το επόμενο βήμα: το μεγάλο παιχνίδι που αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος», τόνισε στην Βουλή ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοκ Ευ. Βενιζέλος.
Όπως επισήμανε όλα αυτά αφορούν «την απονεύρωση των εγγυήσεων του Συντάγματος και που, όπως έχω πει εδώ και πάρα πολλούς μήνες», ενώ προειδοποίησε ότι «θα πάρει και τη μορφή της ευθείας προσβολής του Συντάγματος, του άρθρου 110, με τη διοργάνωση και προκήρυξη δήθεν συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για διάφορα δημοφιλή θέματα, τα οποία συνδέονται με την αναθεώρηση του Συντάγματος».
Μάλιστα η αναφορά του σε όσα έχει πει επί του θέματος ο Πρ. Παυλόπουλος, προκάλεσε αίσθηση: «Ευτυχώς που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης και καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου, έχει ήδη από το 2011 ταχθεί, ρητά και κατηγορηματικά, κατά της δυνατότητας χρήσης της διαδικασίας του δημοψηφίσματος για θέματα σχετιζόμενα με την αναθεώρηση του Συντάγματος», είπε με νόημα.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» και τις ασκήσεις επί χάρτου σχετικά με τον χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «βλέπουμε τα φτηνά και εναλλασσόμενα παιχνίδια της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε σχέση με το εκλογικό σύστημα, σε σχέση με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, που από το ιδανικό σημείο του Οκτωβρίου επανήλθε στον Μάιο». «Δεν έχουμε δει το σκηνικό με το σενάριο των τριπλών εκλογών το Μάιο του 2019. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να φθάσει αυτή η ιστορία μέχρι το Μάιο του 2019», πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι «το νομοσχέδιο με την πρόοδο των συζητήσεων εξελίχθηκε δυστυχώς σε μία βιοτεχνία θεσμικών τεχνασμάτων».
«Η χώρα, όπως φαίνεται από τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, εισήλθε οριστικά σε μία περίοδο θεσμικής χειραγώγησης, κορυφώνεται δηλαδή αυτό που γίνεται εδώ και τρία χρόνια. Συνεπώς, όσο πιο σύντομη είναι αυτή η περίοδος του ευτελισμού των θεσμών, τόσο καλύτερα για τη δημοκρατία, για την κοινωνία, για την οικονομία», υπογράμμισε.