από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Στο ΝΑΤΟ με πρόσκληση η Βόρεια Μακεδονία

Είναι φανερό ότι η ένταξη της χώρας είναι δεδομένη και υπερισχύει… έναντι όλων
Στο ΝΑΤΟ με πρόσκληση η Βόρεια Μακεδονία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι μάσκες για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο έπεσαν. Η «Βόρεια Μακεδονία» πήρε επίσημο προσκλητήριο για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, οι  αξιωματούχοι ήδη καλωσορίζουν το 30ομέλος, υπουργοί ξένων χωρών μιλούν απροκάλυπτα για «Μακεδονία» χωρίς καν τον γεωγραφικό προσδιορισμό και η κυβέρνηση παίζει ακόμη πολιτικά παιχνίδια.

Μια κυβέρνηση που εμφάνισε θλιβερή εικόνα στις Βρυξέλλες καθώς οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς άνοιγαν την πόρτα της πΓΔΜ για να μπει στο κλάμπ του ΝΑΤΟ και ο Πάνος Καμμένος έπαιζε θέατρο προσπαθώντας να διασωθεί πολιτικά βάζοντας ξανά τη μάσκα του Μακεδονομάχου.

Η χθεσινή Σύνοδος στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε αυτό που οι περισσότεροι γνώριζαν: Ότι δηλαδή η Σύνοδος του Βουκουρεστίου, το βέτο που τέθηκε τότε για μη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πήγε περίπατο και αντικαταστάθηκε από τις Βρυξέλλες και προηγουμένως από τις Πρέσπες.

Η Ελλάδα αποδέχθηκε να μη μπορεί να θέσει βέτο στην ένταξη της γείτονος χώρας, ακόμη κι αν η συμφωνία των Πρεσπών καταρρεύσει. Το προσκλητήριο προς τον Ζόραν Ζάεφ έχει ορισμένα σημεία που επαληθεύουν την ένταξη της γείτονος χώρας είτε ως «Βόρεια Μακεδονία» είτε ως πΓΔΜ.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται: Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια». Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπορεί πλέον να λαμβάνει μέρος σε επιχειρήσεις.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες. Παρ’ ότι μπήκε ως προϋπόθεση η ολοκλήρωση των διαδικασιών είναι φανερό ότι η ένταξη της χώρας είναι δεδομένη και υπερισχύει… έναντι όλων.

Ακόμη μια χαρακτηριστική είναι και η δήλωση που έκανε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, στηρίζοντας τους «Μακεδόνες φίλους μας», όπως χαρακτηριστικά είπε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

«Η Γερμανία υποστηρίζει σθεναρά την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στους “Μακεδόνες” φίλους μας», είπε.

Στη συνέχεια μίλησε και για το δημοψήφισμα των Σκοπιανών για τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω πολύ ένα θετικό αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μπουν στο ΝΑΤΟ οι “Μακεδόνες” φίλοι μας».

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Ζόραν Ζάεφ έδειξε τη στάση που θα κρατήσει από εδώ και στο εξής, μια στάση που φανερώθηκε σε αρκετές πρόσφατες συνεντεύξεις του.

Η συμφωνία των Πρεσπών διασφάλισε τον διαχωρισμό των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους «Μακεδόνες της πΓΔΜ» δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο BBC κάνοντας προφανώς τον Πάνο Καμμένο να… ριγήσει από εθνική υπερηφάνεια για τη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση.

Ο Ζάεφ υπενθυμίζεται ότι είπε πως η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes (για όλες τις χρήσεις) όμως από την πλευρά τους τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes ταυτότητα».

'Οπως τόνισε οι «Μακεδόνες» της χώρας του έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό. Ο κ. Ζάεφ τόνισε ακόμη πως η συμφωνία εγγυάται την μακεδονική ταυτότητα και τη γλώσσα.

Σε ερώτηση εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία», απέφυγε να απαντήσει διπλωματικά λέγοντας πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η πΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία. Διαβεβαίωσε δε, ότι τα Σκόπια σέβονται ως αδιάβλητα τα υφιστάμενα σύνορα.

Ουδεμία λέξη για «Βόρεια» από τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας. Κι όλα αυτά ενώ το θέατρο Καμμένου συνεχιζόταν. Ο υπουργός Άμυνας απέφυγε τις πολλές φωτογραφίες αλλά η ιστορία κατέγραψε την παρουσία του στις Βρυξέλλες. Κι αν στις δηλώσεις του ανέφερε: «Μπορεί να μαζεύουν προσκλήσεις και να φωτογραφίζονται, αλλά στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία», η αλήθεια είναι διαφορετική και θα τον τιμωρήσει όταν έρθει η ώρα.

Σε κάθε περίπτωση η φαρσοκωμωδία που στήθηκε χθες από τους κυβερνητικούς εταίρους δεν μπορεί να συνεχιστεί και ο Τσίπρας θα πρέπει να αναζητήσει άλλη κυβερνητική πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία τον Ιανουάριο του 2019.

Παιχνίδια κατασκόπων

Χθες, την ίδια ημέρα που τα Σκόπια έπαιρναν το προσκλητήριο, σε μια κίνηση αιφνιδιασμού η κυβέρνηση επιβεβαίωσε δημοσίευμα για ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Η Μόσχα απάντησε κι ένας ψυχρός πόλεμος είναι σε εξέλιξη.

Ανεξαρτήτως των περιστατικών που έχουν γίνει, η δημοσιοποίηση της ρήξης έγινε σε μια χρονική στιγμή που εμφάνιζε καθαρά τις προθέσεις του Μαξίμου να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα όσα γίνονταν στις Βρυξέλλες.

Άλλωστε, η Αθήνα είχε ενημερώσει τη Μόσχα μέρες πριν, γνώριζε η κυβέρνηση και προφανώς οι μυστικές υπηρεσίες τι ακριβώς είχε συμβεί, ωστόσο, επιλέχθηκε η χθεσινή ημέρα για προφανείς λόγους.

Από την άλλη υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την καταγγελθείσα υπόθεση. Κανείς δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς σημαίνει προσπάθεια χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων;

Επίσης πότε έλαβε χώρα αυτή η προσπάθεια και γιατί και η πλευρά των Σκοπίων δεν είχε ανάλογη αντίδραση; Δεν έγινε προσπάθεια επηρεασμού στη γειτονική χώρα αλλά μόνο στην Ελλάδα;

Είναι προφανής η προσπάθεια να «δεθούν» τα σενάρια συνωμοσίας που έχει καταγγείλει και ο Καμμένος και άλλα στελέχη της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι υπάρχει υπόγειος πόλεμος γύρω από το Σκοπιανό, στον οποίο εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες, ξένες δυνάμεις, ευαγή ιδρύματα, επιχειρηματίες κ.λπ.Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  "Παρ’ ότι μπήκε ως προϋπόθεση... | 12/07/2018 13:47
  «Θέλω πολύ ένα θετικό αποτέλεσμα...δήλωση που έκανε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν. Από τα αποσπάσματα αυτά, το πλήρες κείμενο είναι από πάνω, ο σοβαρός δημοσιογράφος μας, βγάζει το συμπέρασμα, ότι η Μακεδονία (σκέτο) γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ. Διαβάζετε τι γράφετε Κε Βασίλη μας? Ή μήπως ετοιμάζετε τον υιό σας να πολεμήσει για την Βόρεια Ήπειρο και δεν έχετε χρόνο?
  Μετανάστης
  απάντηση45
   
   
  kyriakos | 12/07/2018 13:02
  Με την 1η πατριωτική διαπραγματευση του αλβανοτσαμη το χρέος αυξήθηκε κατά 200 δισ τουλάχιστον. Με την 2η πατριωτική διαπραγμάτευση του αλβανοτσαμη με τον αλβανικής καταγωγής (κατά δήλωσή του) Σκοπιανό πρωθυπουργό, δώσαμε την ψυχή μας. Τώρα, αν δεν κυρωθεί η συμφωνία, οι Σκοπιανοί θα είναι στο ΝΑΤΟ κι όλοι θα τους λένε Μακεδονες και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα αφού θα μας λένε ότι εμείς τους βάλαμε στο ΝΑΤΟ. Προδότες.
  kyriakos
  απάντηση102