Μπορεί η κυβέρνηση να «αποκηρύσσει» την σεναριολογία των εκλογών, ωστόσο φροντίζει να την καλλιεργεί. Έτσι, η τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε μέσα στη νύχτα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναζωπύρωσε την συζήτηση περί εκλογών, καθιστώντας προφανή την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να ανακατέψει την «τράπουλα» προκειμένου να επιχειρήσει την στιγμή που θεωρεί πιο κατάλληλη εκλογικό αιφνιδιασμό. Από το κείμενο της τροπολογίας προκύπτει, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ότι δεν είναι μια απλή πρωτοβουλία βουλευτών, αλλά είναι προφανές ότι έγινε σε πλήρη συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και καθ’ υπόδειξη του Μεγάρου Μαξίμου.

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς αφορά την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών (δημοτικές και περιφερειακές), οι οποίες ενώ προτεινόταν να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, όπως προβλέπεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», τώρα με την βουλευτική τροπολογία προτείνεται να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές του Μαίου 2019. Μάλιστα οι ασκήσεις επί χάρτου δεν έχουν τέλος, καθώς στην αρχική εκδοχή της τροπολογίας προτεινόταν ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών να γίνουν μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές και ο δεύτερος γύρος την ημέρα των ευρωεκλογών. Ωστόσο, με νεότερη εκδοχή της τροπολογίας που επανακατατέθηκε, προβλέπεται ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί την ημέρα των ευρωεκλογών και ο δεύτερος γύρος μια εβδομάδα αργότερα.
Η αιφνιδιαστική αυτή πρωτοβουλία πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες συζητήσεις περί του ενδεχομένου τετραπλών εκλογών την ίδια περίοδο –δημοτικών, περιφερειακών, ευρωεκλογών και εθνικών. Και σε κάθε περίπτωση αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και να δυναμιτίσει τα όποια περιθώρια σύγκλισης έχουν διαμορφωθεί προκειμένου η τροπολογία του κ. Σκουρλέτη για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Α’ Αθηνών και Αττικής, να ψηφιστεί από μια ευρεία πλειοψηφία 200 βουλευτών, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή της τροπολογίας προτεινόταν, κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019. Ενώ στην περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, προτεινόταν η ψηφοφορία να επαναληφθεί την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.
Με την νεότερη εκδοχή της τροπολογίας προβλέπεται ότι:
α) Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας θα διεξαχθεί την Κυριακή κατά την οποία διενεργείται η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019.
β) Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.
Επίσης, προβλέπεται ότι η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών.

Σκουρλέτης: Αλλάξαμε τον χρόνο διεξαγωγής τους για λόγους …μετάβασης

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης βρέθηκε στην άβολη θέση να αιτιολογήσει την αιφνιδιαστική αλλαγή γραμμής ως προς τον χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών, για τον οποίο μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα επιχειρηματολογούσε υπέρ του διαχωρισμού τους από τις εθνικές ή τις ευρωεκλογές.

Λόγο για τον οποία είχε επιλεγεί ως χρόνος διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Οκτώβριος του 2019. Μάλιστα, υπενθύμισε ο ίδιος ότι η ΝΔ του είχε ασκήσει έντονη κριτική λέγοντάς του ότι με τον τρόπο αυτό κινδύνευαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές να συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές που ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι «βασική λογική του “Κλεισθένη” είναι και ο διαχωρισμός των αυτοδιοικητικών από τις εθνικές ή ευρωεκλογές». «Αυτή είναι η λογική που μας οδήγησε στην διάταξη ότι παγίως πρέπει να διεξάγονται την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου», είπε, σημειώνοντας μάλιστα ότι παραμένει ως έχει η διάταξη αυτή. Ενώ για να αιτιολογήσει την αιφνιδιαστική τροπολογία για μετάθεση του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές του Μαίου 2019, είπε ότι υπάρχει ένα «θέμα μετάβασης».

«Υπάρχει ένα θέμα πώς θα μεταβούμε. Πώς θα κάναμε εφαρμογή τώρα μπροστά στο δεδομένο ότι τον Μάιο έληγε η θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών», είπε. Ενώ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την θητεία της και άρα θα ήταν βέβαιο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα συνέπιπταν με τις εθνικές εκλογές», υιοθετώντας έτσι πλήρως το επιχείρημα που διατύπωνε η ΝΔ.

«Η μετάβαση πρέπει να γίνει με ομαλή τρόπο. Κατά συνέπεια ζητώ να γίνει αποδεκτή η πρόταση αυτή», είπε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ από την πτέρυγα της ΝΔ ακούγονταν ειρωνικά σχόλια και χειροκροτήματα. «Η κυβέρνηση ακούει και εσάς. Είδατε ότι είμαστε ανοιχτοί στις δημιουργικές προτάσεις κ. Βορίδη. Δεν ξέρω αν είναι δίκαιο αλλά έγινε πράξη», είπε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ σχετικά με την «υφέρπουσα φημολογία περί αντισυνταγματικότητας», είπε ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε με τέτοια πράγματα». Ενώ για να ανατρέψει το κλίμα εις βάρος των κυβερνητικών χειρισμών, είπε: «Και αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και τον Οκτώβριο οι εθνικές εκλογές».

Έντονα αντέδρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος, λέγοντας ότι η τροπολογία «έχει το αντίθετο σκεπτικό από αυτό που είχατε εσείς όλο τον καιρό». «Σήμερα άλλαξε ξανά ο χρόνος με προφανή στόχο του κ. Τσίπρα να προχωρήσετε σε τετραπλές εκλογές. Αν ήταν στόχος δικός σας κοροϊδεύετε, αν είναι του κ. Τσίπρα έπρεπε σήμερα εσείς να παραιτηθείτε», του είπε τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αλλάζουμε ώρα με την ώρα τον χρόνο των εκλογών».

Βορίδης: Είστε σε πανικό και σε αποδρομή – Φαρσοκωμωδία η αλλαγή του χρόνου των εκλογών

Με αφιέρωση στον κ. Σκουρέλη στίχων του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βορίδης όσον αφορά την προσπάθειά του να δικαιολογήσει την αιφνιδιαστική αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Είναι για γέλια και για κλάματα αυτά που κάνετε», ανέφερε ο κ. Βορίδης επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών «μας έλεγε “είναι δυνατόν να αφήσουμε να θολώσει το μήνυμα με την ταύτιση των ευρωεκλογών με τις αυτοδιοικητικές;” και τώρα είπε να μην το θολώσουμε με τις εθνικές και να το ξαναγυρίσουμε με τις ευρωεκλογές».
«Ο Καβάφης δεν λύνει συνταγματικά προβλήματα αλλά υπαρξιακά που ενδεχομένως έχει ο Κ. Σκουρλέτης», σημείωσε ενώ αναφορικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό είπε ότι «αρχικά ο Τσίπρας σκέφτηκε να τις βάλω μαζί (αυτοδιοικητικές με τις εθνικές εκλογές) και να τους μπερδέψω, να τρέχουν οι δήμαρχοι με τα δικά τους και να μην ασχολούνται με τις εθνικές», όμως, «αυτό είχε ένα θέμα: φτάνεις μέχρι τις βουλευτικές εκλογές;». «Γιατί αν δεν φτάνεις έχεις τον κίνδυνο να αλλάξει η απλή αναλογική και τότε άκυρο το πλεονέκτημα. Χθες βράδυ ο κ. Τσίπρας το ξανασκέφθηκε σε πανικό ευρισκόμενος και σε διαταραχή», συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης για να επισημάνει: «Βρίσκεστε σε πανικό, σε αποδρομή, σε κατάρρευση, εργαλειοποιείτε την αυτοδιοίκηση και την χρησιμοποιείτε με απαράδεκτο τρόπο. Αρνούμαστε να συμπράξουμε σε αυτή την ιταμή τακτική. Είναι φαρσοκωμωδία».
Επίσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «καθυπόταξη των θεσμών στους θλιβερούς μικροκομματικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα που δέχθηκε να εκτελέσει ο κ. Σκουρλέτης ακυρώνοντας την προσπάθειά του να εμφανιστεί σοβαρός». «Ομολογήσατε και την ήττα, την προεξοφλημένη ήττα, διότι η μετακίνηση του χρόνου των εκλογών γίνεται γιατί ξέρετε ότι όποια στιγμή και να γίνουν οι βουλευτικές θα χάσετε, άρα η απλή αναλογική και ο Κλεισθένης θα ακυρωθεί», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.