Εναν σκληροπυρηνικό αξιωματικό επέλεξε ο Ταγίπ Ερντογάν να τοποθετήσει υπουργό Αμυνας. Τον μέχρι πρότινος αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγό Χουλουσί Ακάρ. Τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2017, ο Ακάρ ήταν αρχηγός. Στην αρχή θεωρήθηκε ύποπτος ακόμα και για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Και τούτο γιατί ήταν αδιανόητο, όπως ειπώθηκε, να μη γνωρίζει ως αρχηγός του Ενόπλων Δυνάμεων τις πραξικοπηματικές κινήσεις και την τεράστια κινητοποίηση που είχε γίνει. Και μάλιστα όταν είχε υπό τας διαταγάς του τις μυστικές στρατιωτικές υπηρεσίες.
Ο Ερντογάν όμως τον έκρινε… αθώο, αλλά του έδωσε εντολή να τον συνοδεύει σε κάθε ταξίδι του στο εξωτερικό. Πολλοί είπαν ότι μόνο έτσι του είχε εμπιστοσύνη.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν και τα παρακάτω:
l Το γεγονός ότι ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν φυλακίστηκε ως ύποπτος για το πραξικόπημα ελέχθη πως έχει να κάνει με το ότι ήρθε σε συμφωνία με τον Ερντογάν για απόλυτη παράδοση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τούρκο πρόεδρο.
l Ο Ακάρ ως νεαρός αξιωματικός είχε συμμετάσχει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Τότε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού είχαν κατηγορηθεί για εκτελέσεις αμάχων στρατιωτών-αιχμαλώτων της Εθνικής Φρουράς, πλην όμως σε κανέναν Τούρκο δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Τότε από τις εκτελέσεις αμάχων ευαισθητοποιήθηκε όλος ο κόσμος και η βρετανική εφημερία «The Sun» βγήκε με τίτλο «The Barbarians».
l Τελευταίως ο Ακάρ διοργάνωσε ένα μιλιταριστικό σόου στα Ιμια, με την περιβόητη «εκδρομή» με πυραυλάκατο (και με συνοδεία πολεμικών πλοίων) των αρχηγών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (Στρατού Ξηράς, Ναυτικού, Στρατοφυλακής και Λιμενικού) με προκλητικές δηλώσεις του τύπου ότι τα Ιμια είναι τουρκικά.
l Είναι ο αρχηγός που διέταξε να στηθούν παρατηρητήρια σε νησάκι απέναντι από τα Ιμια, ώστε να παρακολουθείται η όποια πρόσβαση σε αυτά.
l Είναι ο αρχηγός με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικώς ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης την ημέρα που συνελήφθησαν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί στον Εβρο. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους, κάτι που ο τούρκος ομόλογός του υποσχέθηκε. Βεβαίως δεν έκανε τίποτα.
l Είναι ο αρχηγός που συνόδευσε τον Ερντογάν στην επίσκεψή του στην Αθήνα. Κάθισε μαζί του στον προεδρικό καναπέ στο Προεδρικό Μέγαρο και έδωσε όταν έφτασε η στιγμή το περιβόητο χαρτάκι στον τούρκο πρόεδρο για τις τουρκικές αιτιάσεις που αφορούσαν τη Συνθήκη της Λωζάννης.

HeliosPlus