Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι αυτονόητο δικαίωμα και είναι κάτι που συμβαίνει σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, ανέφερε σε δηλώσεις της η εκρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυρακη.

«Έχουμε συνδέσει την υπόθεση της κατάτμησης της Β’ Αθηνών -που όμως θα σημειώσω ότι ήταν μία πρόταση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης μόλις εξελέγη βουλευτής, τότε που δεν το συζητούσε κανένας άλλος- με την ψήφο των αποδήμων» ανέφερε, μεταξύ άλλων σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις της στο «ΘΕΜΑ FM» και στον «ΣΚΑΪ», η Μ. Σπυράκη, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ θα επανακαταθεσει την πρότασή της.
«Δεν ξεχνάμε το ζήτημα. Η κυβέρνηση αναζητεί προφάσεις εν αμαρτίαις. Η απόφασή μας είναι σαφής: Θέλουμε να κατατμηθεί η Β’ Αθηνών και ταυτόχρονα θέλουμε να λάβουν άμεσα σε αυτές τις εκλογές δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού» πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας πως «μιλάμε για τους Έλληνες του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ώστε να μπορούν να ψηφίζουν στα κατά τόπους προξενεία».

Η κ. Σπυράκη εξήγησε επ’ αυτού ότι μπορεί να γίνει πολύ εύκολα ως εξής: «Οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος και άρα θα καταγράφεται η επιλογή τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Και είναι στη διακριτική ευχέρεια των κομμάτων το αν θα συμπεριλάβουν ή όχι ένα πρόσωπο που θα εκλεγεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως εκπρόσωπο των Ελλήνων του εξωτερικού. Άρα, δεν έχει τεχνική δυσκολία όλο αυτό. Έχει πολιτική δυσκολία για την κυβέρνηση, γιατί δεν υπολογίζει καθόλου θετικά στην ψήφο των ανθρώπων που έφυγαν αυτά τα χρόνια, που τους βλέπουμε κάθε μέρα στο εξωτερικό και που εκπροσωπούν πολύ δυναμικές ομάδες και οικονομικά και μορφωτικά».

Για το θέμα των συντάξεων υπενθύμισε ότι η ΝΔ καταψήφισε τη μείωσή τους. «Καταψήφισε την, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, επιπλέον δέσμευση της κυβέρνησης να κόψει τις συντάξεις. Η κυβέρνηση έρχεται τώρα, ενώ πλησιάζει ο χρόνος να εφαρμοστεί αυτό που η ίδια ψήφισε, και ανοίγει τη συζήτηση για το αν υπάρχει περιθώριο να μην περικοπούν οι συντάξεις. Εμείς, λοιπόν, είμαστε ξεκάθαροι, το είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, το παρουσίασε, και επιστρέφουμε τώρα με τροπολογία, με την οποία ζητάμε να μην υπάρχει η περικοπή των συντάξεων. Μέσα στο επόμενο 24ωρο θα επανακαταθέσουμε την τροπολογία για την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων» συμπλήρωσε.

«Το μόνο που καταφέρνουν να κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι να δημιουργούν σύγχυση γύρω από ένα θέμα που έχει σοβαρότατες επιπτώσεις, ειδικά στους ανθρώπους που δεν μπορούν να κερδίσουν πια άλλα χρήματα, γιατί είναι συνταξιούχοι, γιατί έκλεισαν τον εργασιακό τους κύκλο, και γιατί περιμένουν να ζήσουν από τις συντάξεις. Ξέρουμε ότι περιέκοψαν τις συντάξεις έως 35% με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν οι συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων. Περιμένουμε να δούμε τώρα, αν αυτά που υπέγραψαν, αυτά που ψήφισαν, και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, υπάρχει η δυνατότητα να μην εφαρμοστούν. Αν υπάρχει η δυνατότητα να μην εφαρμοστούν θέλουμε να το ξέρουμε και για αυτό καταθέτουμε και την πρόταση αυτή. Εμείς καταψηφίσαμε την περικοπή των συντάξεων, εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να περικοπούν οι συντάξεις. Θέλουμε, όμως, σε κάθε περίπτωση να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι η ώρα να σταματήσει η κυβέρνηση να παίζει με τους συνταξιούχους, να εξαπατά τους Έλληνες» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Τέλος, για την παρουσία της βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κ. Σπυράκη επισήμανε: «H Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της διατήρησης των ανοικτών διαύλων με την Τουρκία και την τουρκική ηγεσία. Σε κάθε ευκαιρία και σε όλες τις διεθνείς ευκαιρίες που δόθηκαν και δίνονται στον κ. Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία θέτει μετ’ επιτάσεως το θέμα της άμεσης απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει το θέμα αυτό και στο υψηλότερο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και σε όλες τις διμερείς συναντήσεις που έχει με επικεφαλής κομμάτων και πρωθυπουργούς. Είναι απαραίτητο να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι. Η κυρία Μπακογιάννη απάντησε στο θεσμικά απαράδεκτο, στο χυδαίο tweet του κ. Καμμένου. Στην ουσία του θέματος, η Νέα Δημοκρατία θέλει να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, ώστε να υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης με τους γείτονες».