Το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας η Φώφη Γεννηματά κάλεσε στο γραφείο της τους στενούς της συνεργάτες. Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ δημόσιων επιθετικών δηλώσεων των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη με αιχμές κατά του Σταύρου Θεοδωράκη για την απόφαση του Ποταμιού να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής. Η κυρία Γεννηματά ζήτησε να σταματήσουν οι δηλώσεις. «Δεν μας προκαλεί πρόβλημα η αποχώρηση του Ποταμιού. Ο κόσμος της παράταξης έχει συσπειρωθεί πλήρως. Αυτή είναι η εικόνα. Δεν έχει νόημα και δεν χρειάζεται περαιτέρω αντιπαράθεση» τους είπε.
Δύο ημέρες μετά, την Τετάρτη, στην εκδήλωση για την Αυτοδιοίκηση και το σύγχρονο κράτος, στην πρώτη δημόσια εμφάνιση της κυρίας Γεννηματά μετά την αποχώρηση του Ποταμιού, υπήρξε μια εντυπωσιακή προσέλευση του κόσμου που αιφνιδίασε τους διοργανωτές της. Ερμηνεύθηκε ως αντίδραση της βάσης της παράταξης «στα παιχνίδια του Σταύρου Θεοδωράκη» και δευτερευόντως «στον απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίο ο Γιάννης Ραγκούσης υπηρετεί τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ».

«Προσπαθούν να μας μικρύνουν»

Μια εξήγηση για τη συσπείρωση αυτή είναι και η αίσθηση που επικρατεί στη βάση –και ενισχύεται από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών –ότι πίσω από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων κρύβεται το Μέγαρο Μαξίμου. «Ορισμένοι προσπαθούν να μας μικρύνουν, αλλά εμείς μεγαλώνουμε» επισήμανε ο Γιώργος Καμίνης.
Σε γενικές γραμμές, στη βάση της παράταξης επικρατεί το κλίμα που περιγράφει με τη δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Κωνσταντίνος Γάτσιος: «Την ύπαρξη και την πορεία του Κινήματος Αλλαγής θα καθορίσει το κατά πόσο θα καταφέρει να εκφράσει πολιτικά τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Ομολογώ ότι ποτέ δεν αντιλήφθηκα τι ακριβώς προσπάθησαν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια διαμόρφωσης του χαρακτήρα του Κινήματος Αλλαγής τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης όσο και ο Γιάννης Ραγκούσης. Επίσης, σας δηλώνω ευθαρσώς και με κάθε ειλικρίνεια ότι δεν έχω αντιληφθεί ούτε ποιος ήταν ο πολιτικός λόγος της αποχώρησης του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής ούτε ποιες είναι οι «προοδευτικές δυνάμεις» με τις οποίες δηλώνει ότι θα ήθελε να συνεργαστεί».
Αυτή η εικόνα συσπείρωσης, που πάντως μένει να αποδειχθεί αν αφορά την ευρύτερη βάση της παράταξης και όχι τον κλειστό πυρήνα της, σκόρπισε χαμόγελα στους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Τη θέση τους πήρε σύντομα ο προβληματισμός. Την Πέμπτη στη Βουλή, στη συζήτηση για την οικονομία, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θέλησε να κάνει ρελάνς στο θέμα των συντάξεων επιχειρώντας να σταματήσει τα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ. Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία καταργούνταν το μέτρο της μείωσης των συντάξεων. Την κίνηση αυτή, η οποία εκτιμάται ότι «αποκάλυψε τα παιχνίδια του κ. Τσίπρα», επισκίασε η έντονη και για προσωπικά ζητήματα λογομαχία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο προβληματισμός δεν είχε να κάνει μόνο με την εκτίμηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου ότι «δυστυχώς με αυτόν τον διχαστικό λόγο και αυτού του είδους την αντιπαράθεση δεν θα βγούμε από την κρίση ούτε τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο ένας κατηγορούσε τον άλλον για τα δάνεια της οικογένειάς του!». Αφορούσε τη διαπίστωση ότι στήνεται ένα προεκλογικό σκηνικό ακραίας πόλωσης στο οποίο το Κίνημα Αλλαγής δεν έπρεπε να συμμετάσχει. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μπω εγώ στο κάδρο αυτής της αντιπαράθεσης» τόνισε σε σύσκεψη με τους επιτελείς της στο γραφείο της στη Βουλή η κυρία Γενημματά. Αποφάσισε να μη δευτερολογήσει.

Η πόλωση και το στοίχημα του ΚΙΝΑΛ

Σε ό,τι αφορά το σκηνικό πόλωσης, η εκτίμηση του Κινήματος Αλλαγής είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας στις εκλογές και στόχος του είναι η ηγεμονία στον αντίπαλο της ΝΔ πολιτικό χώρο. Θα δημιουργήσει λοιπόν συνθήκες πόλωσης που ναι μεν μπορεί να ασκήσουν εκλογική πίεση, αλλά, παράλληλα, διευκολύνουν την προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής να εμφανιστεί ως μια τρίτη αξιόπιστη επιλογή ψήφου. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ