Είναι καιρός τώρα, που η Ακαδημία Αθηνών, τοποθέτησε δεξιά και αριστερά της εισόδου του κτιρίου της, χονδρές άκομψες λαμαρίνες, τάχα για να προστατέψει το κτίριο που χρηματοδότησε για να ανεγερθεί, ο ευεργέτης Σίμων Σίνας, από την ρύπανση που προκαλούν κάποια άτομα, με αναγραφή συνθημάτων, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλα νεοκλασικά μνημεία που διατηρούνται καθαρά. Παράδειγμα τα νεοκλασικά κτίρια, όπως του διπλανού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης αλλά και άλλα, όπως της Τραπέζης της Ελλάδος και πιο κάτω του Αρσάκειου.

Και σα να μη έφτανε αυτή η κακοποίηση της πρόσοψης του κτιρίου, οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας προχώρησαν και στην τοποθέτησε κιγκλιδωμάτων στο προαύλιο, προφανώς να μην επιτρέπεται η διέλευση των περαστικών Αθηναίων, για να αποφευχθεί τάχα η ρύπανση και οι ζημιές στο κτίριο.

Με τον τρόπο αυτό απομακρύνουν από το κτίριο τους τουρίστες που θέλουν να πλησιάσουν τα μοναδικά στην Αθήνα αγάλματα των επιφανών αρχαίων φιλοσόφων Σωκράτη και Πλάτωνα, για να τα φωτογραφήσουν και να φωτογραφηθούν μ’ αυτά.

Η Ακαδημία Αθηνών, το Ανώτατο αυτό Πνευματικό ΄Ιδρυμα εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι μόνο απούσα στα κοινωνικά δρώμενα που συγκλονίζουν τη χώρα μας, αλλά αδιαφορεί στα όσα πρωτόγνωρα συμβαίνουν στο χώρο της Οικονομίας και ιδιαίτερα της Παιδείας, που υπονομεύουν το μέλλον πολλών γενεών.

Με την ενέργεια της η Ακαδημία, να τοποθετεί λαμαρίνες στην πρόσοψη και κιγκλιδώματα στον προαύλιο χώρο, να περιχαρακώνει το χώρο για να μην εισέρχεται κανείς, με πρόσχημα την αποφυγή της ρύπανσης του κτιρίου, δείχνει να αποστασιοποιείται από τους πολίτες. Το Υπουργείο Πολιτισμού που είναι ο θεματοφύλακας της εθνικής μας κληρονομιάς κι έχει την εποπτεία τέτοιων νεοκλασικών κτιρίων, όπως αυτό της Ακαδημίας Αθηνών, θα έπρεπε να παρέμβει και να αποκαταστήσει αυτήν την απρέπεια.

Ο κ. Νικόλαος Παπαηλιού είναι Έφορος Ιδρύματος Γουλανδρή- Χορν