από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 

Βοτανικός Κήπος Διομήδους

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αγαπητό Βήμα


Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο του Υπουργού κ. Βαγγέλη Αποστόλου σχετικά με το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.


Μετά από είκοσι σχεδόν χρόνια εφαρμογής ενός ακριβού και αναποτελεσματικού μοντέλου δασοπυρόσβεσης η διατύπωση τέτοιων απόψεων προϋποθέτει θάρρος και υπευθυνότητα.


Συμπληρώνω κάποια στοιχεία για να τελειώνουμε επιτέλους με το θέμα των δασικών πυρκαγιών ή τουλάχιστον να ολοκληρώνουμε την ανάλυση και την εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων μιας και στη μεσογειακή ζώνη στην οποία βρισκόμαστε πυρκαγιές θα υπάρχουν αλλά το θέμα είναι ο έλεγχος και ο περιορισμός τους.


Τα μεσογειακά δάση λοιπόν δεν αποτελούνται από είδη φυτών που τους αρέσει να καίγονται. Ο όρος «πυρόφιλο» θα πρέπει να αντικατασταθεί πλέον με τον όρο «πυράντοχο» σύμφωνα τόσο με την άποψη του αείμνηστου Σπύρου Ντάφη όσο και με τον διεθνώς αποδεκτό όρο fire resistance plants.


Αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω είδη μπορούν να ανταπεξέλθουν μόνο ως ένα βαθμό σε καταστροφές από πυρκαγιά.
Μοιάζουν πολύ με τον ανθρώπινο οργανισμό που μπορεί να ανακάμψει από τραύματα μέχρι ενός αριθμού μεγέθους και σοβαρότητας όχι όμως πέραν αυτού.


Τα μεσογειακά δάση επίσης δεν χρειάζονται την φωτιά για να αναγεννηθούν. Η άποψη αυτή για τα πευκοδάση είναι μύθος καθόσον πολλές σοβαρές μελέτες σε μεσογειακές χώρες έχουν δείξει ότι αυτά αναγεννιούνται θαυμάσια και χωρίς πυρκαγιά.


Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν τον ξαφνικό βίαιο θάνατο του οικοσυστήματος. Η φυσικές διεργασίες με πολύ κόπο ανακάμπτουν μετά από ένα τέτοιο γεγονός και εφόσον αυτό έχει μια «ανεκτή» συχνότητα.


Για το λόγο αυτό, καθώς και για το ότι οι δασικές πυρκαγιές προξενούν πέραν των φυσικών οικοσυστημάτων, τεράστιες καταστροφές και στην αγροτική οικονομία και σε εγκαταστάσεις και υποδομές καθώς και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, αντιμετωπίζονται από τις προηγμένες χώρες σαν μια μεγάλου μεγέθους φυσική καταστροφή.


Τεράστια ποσά δαπανώνται για τον έλεγχο τους τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά αλλά και για την εξέλιξη νέων τεχνολογιών και μέσων.


Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια διέπραξε σε επίπεδο πολιτικής για το θέμα αυτό πολύ σοβαρά σφάλματα.
Η ανάθεση σε έναν φορέα (Πυροσβεστικό Σώμα) αυτού του σοβαρού θέματος, αποδείχτηκε λανθασμένη παρά τις ηρωικές πολλές φορές προσπάθειες που κατέβαλλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.


Είναι καιρός η αντιμετώπιση τόσο σοβαρών θεμάτων να γίνεται με συνεργατικό πνεύμα και με την αξιοποίηση όλου του δυναμικού που διαθέτουμε.


Με τιμή
Στυλιανός Σούλιος
Οικονομολόγος – Δασοπόνος MSc


Σούλιος Στυλιανός
Γνώμες αναγνωστών περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (18)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ | 15/08/2017 08:41
  Φυσικά!!! Τα δάση είναι μόνο αυτά που έχουν δέντρα. Τα λοιπά (καμμένα δάση που αποκτούν άλλου είδους βλάστηση, κτίσματα κ.λ.π.) ανήκουν στις συμμορίες της γης στη χώρα μας. Μια ματιά στο άρθρο 24 του Συντάγματος αγαπητέ θα βοηθήσει. Παρακαλώ επίσης να αναφέρετε που υπάρχει στη διεθνή βιβλιογραφία ο ελληνικής επινοήσεως όρος "πυρόφιλα". Με εκτίμηση.
  Στέλιος Σ.
  απάντηση81
   
   
  Επιπολαιότητες ... | 05/08/2017 00:36
  Ο όρος "πυράντοχα" παραπέμπει στα PYREX !!! Τα fire resistant plants είναι εκείνα που υφίστανται μικρές ζημιές από τη φωτιά και διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα από τα φυτά που καίγονται εύκολα αλλά η φωτιά δεν καταστρέφει τη δυνατότητά τους για αναγέννηση. Όσο για τους δασοπόνους ας ασχοληθούν αποτελεσματικά με τη συντήρηση των υπαρχόντων δασών (αυτών με τα δέντρα) και ας αφήσουν τις άλλες δουλειές και τα άλλα είδη βλάστησης (χόρτα, κτίσματα, ανεμογεννήτριες κλπ) στους κατα περίπτωση αρμόδιους.
  Γιάννης Κ.
  απάντηση311
   
   
   
  όψιμος πόνος | 18/07/2017 14:50
  Αντιλαμβάνομαι ότι ο πόνος για τα δάση είναι μεγάλος ειδικώτερα όταν προερχόμενος από την ιδιότητα του θιγόμενου δασοπόνου που θέλει να έχει τον πρώτο κ τον τελευταίο λόγο για όλα ακόμα κ για τις φωτιές, αλλά έλεος πρέπει κάπιοτε να σοβαρευτούμεΟι δασάρχες θα ασχολούνται με τα δένδρα τους και οι πυροσβέστες με τις φωτιές, σε όλο τον πλανήτη οι πυροσβέστες σβήνουν τις φωτιές όχι η δασική υπηρεσία, οι δασικοί υπάλληλοι θα δίνουν πληροφορίες, χάρτες και μονοπάτια και η πυροσβεστική με τον εξοπλισμό και τη γνώση της θα τις σβύνει, καταλάβατε κύριε; Tόση βλακεία συωρευμένη πιά; σε ποιούς νομίζετε ότι απευθύνεστε; Συντεχνίες και ευτέλεια ...
  Katsikis
  απάντηση2137
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  όχι μόνο τα δάση.... | 18/07/2017 00:54
  ...αλλά ολόκληρη η πατρίς καίγεται από την φρικαλέα λιτότητα, που μας έχει επιβάλει η καταθλιπτική Επικυρίαρχος Γερμανία, εν αγαστή συνεργασία με το ΔΝΤ. Και οι ελληνικές κυβερνήσεις, πειθήνιοι και υπάκουοι στις εντολές των Δυναστών μας, εκτελούν τον βασανισμένο λαό. Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ, ΚΑΤΑΚΑΙΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ...Όχι μόνο τα δάση, αλλά ολόκληρος ο Ρωμέϊκος λαός, γίνεται θύμα της οικονομικής φωτιάς που μας άναψαν στο Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως που λέγεται Γερμανοζώνη.
  Θουκυδίδογλου
  απάντηση3520
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων