Απαντητική επιστολή Χ. Θεοχάρη στον αναγνώστη του Βήματος Απ. Γεωργόπουλο

Αγαπητέ κ. Γεωργόπουλε

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που διαβάσατε το άρθρο μου στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και προβληματιστήκατε για το τι καινούργιο μπορεί να φέρει η κίνηση «Δημοκρατική Ευθύνη». Στο πρόγραμμά μας έχουμε καταθέσει λεπτομερώς ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης -που δεν χωράει σε ένα άρθρο γνώμης- και απαντούμε επ’ ακριβώς στις αιτιάσεις σας για «το διαλυμένο πολιτικό και διοικητικό σύστημα», μέσα στο οποίο υποχρεούται να λειτουργήσει ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.

Συμφωνούμε, λοιπόν, απολύτως! Γι’ αυτό έχουμε επιλέξει αυτόν τον μοναχικό δρόμο -διακριτά από το πολιτικό κατεστημένο που ως μοναδικό σκοπό έχει την αναπαραγωγή του στην εξουσία. Όμως, κάθε άλλο πάρα «μόνοι» μας είμαστε. Καθημερινά συναντούμε πολίτες που μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς, την ίδια κοινή αγωνία: Πώς αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι με την απλή λογική, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους πολιτικούς που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης.

Στη «Δημοκρατική Ευθύνη» δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα όταν λέμε ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να παράγει πλούτο για να αναδιανέμεται στη συνέχεια και να διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας, μέσα από λογικούς και –κυρίως- σταθερούς φορολογικούς συντελεστές. Δεν φτάνει αυτό. Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο, επιστροφή στα βασικά δηλαδή.

Η διάκριση των εξουσιών δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση ορίζει τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ελέγχει το νομοθετικό έργο, ασκεί την εκτελεστική εξουσία, με τον πρωθυπουργό ανώτατο άρχοντα. Σήμερα ζούμε το αποκορύφωμα της ύβρεως των πολιτικών: Η κυβέρνηση προσπαθεί να χειραγωγήσει και την 4ηεξουσία με στόχο τη σίγαση κάθε διαφορετικής φωνής.

Σας πληροφορώ ότι τέτοιο πλαίσιο -όλες οι εξουσίες σε ένα πρόσωπο- δεν υπάρχει σε καμία πολιτισμένη χώρα του κόσμου. Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν το Δημόσιο ως λάφυρο, κάνουν ρουσφέτια, εκβιάζουν τους δημοσίους υπαλλήλους να υπηρετούν τις σκοπιμότητες τους ώστε να επανεκλέγονται και όταν δεν το καταφέρνουν, το «σύστημα» τους αποζημιώνει με θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς.

Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο, έτσι μόνο θα καταφέρουμε να βγούμε σε ξέφωτο, με έναν δημόσιο τομέα ελεύθερο, χειραφετημένο από πολιτικούς προϊσταμένους, στην υπηρεσία του πολίτη, που δεν θα δημιουργεί εμπόδια στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις, αλλά θα εποπτεύει και θα προάγει τον υγιή ανταγωνισμό.

Για το άρθρο του Χ. Θεοχάρη

Κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο της Κυριακής 14 Αυγούστου και στις σελίδες «νέες εποχές» δημοσιεύσατε άρθρο του κ. Χάρη Θεοχάρη, επικεφαλή της πολιτικής παράταξης «Δημοκρατική Ευθύνης», στο οποίο αναλύει τις απόψεις του για το τι πρέπει να γίνει για να μετασχηματιστεί, δηλ. να ανακάμψει, η χώρα. Φαντάζομαι ότι οι απόψεις δημοσιοποιούνται για να ακουστούν, όχι μόνο οι συμφωνίες, αλλά και οι διαφωνίες των αναγνωστών. Ο κ. Θεοχάρης συνοψίζει την λύση σε τέσσερες πυλώνες, τους οποίους και αναλύει. Οι αναλύσεις δεν είναι πρωτότυπες, αλλά πολυσυζητημένες, θα έλεγα πολυβασανισμένες, από προηγούμενους πολιτικούς, χωρίς ν αλλάξει τίποτα στον τόπο. Νομίζω τα λάθη που κάνουν οι πολιτικοί, έμπειροι και νεόκοποι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, είναι ότι απέχουν από το να βλέπουν την απλή πραγματικότητα, δηλ. ότι η φασολάδα είναι ανεπαρκής, αλλά κι αυτή τη λίγη την μοιράζουν οι πολιτικοί, αυτοί έχουν την κουτάλα, κατά πως τους εξυπηρετεί, δηλ. σ ένα δημόσιο τομέα τον οποίο ελέγχουν και βολεύουν τους δικούς τους, για να μακροημερεύουν στην εξουσία. Η ελληνική οικονομία, για να σταθεί στα πόδια της, πρέπει να παράγει περισσότερο εθνικό προϊόν, και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλειστές, τις μεγάλες εκτός και τα ελληνικά κεφάλαια στο εξωτερικό(120 δις επισήμως)! Ο κ. Θεοχάρης, αν φιλοδοξεί να παραμείνει στον χώρο της πολιτικής, πρέπει να καταλάβει, πως οι παραγωγικές επιχειρήσεις που κακήν-κακώς κλείνουν δεν ξανανοίγουν και οι άλλες που εξαναγκάζονται να φύγουν εκτός Ελλάδας, δεν ξαναγυρίζουν, θα γυρίσουν μόνο τα κοράκια που μυρίζονται πτώματα. Αν νομίζει ότι με φορολογία 15% και σταθερές οικονομικές συνθήκες για τρία χρόνια, θα ξαναστηθεί η παραγωγική διαδικασία, μάλλον δεν έχει γνώση του πως λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας σε μια χώρα με διαλυμένο το πολιτικό και διοικητικό σύστημα. Θα είναι χρήσιμο για τον κ. Θεοχάρη, αντί να πληροφορείται από τα ΜΜΕ τι γίνεται στην του σήμερα, να περπατήσει στους δρόμους με τις φάμπρικες και να ρωτήσει για τα προβλήματα που υπάρχουν εκείνους που τα ζουν, τότε θα γίνει ένας πραγματικά νέος πολιτικός. Αυτά για να ξέρουμε και τι λέμε.

Με εκτίμηση,

Ο κ. Απόστολος Γεωργόπουλος είναι συντάκτης της εφημερίδας «ΗΧΩ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ»