Όταν σχολιάζω πρόσωπα που, κατά την εκτίμησή μου, έβλαψαν ή αποτελούν αρνητικά πρότυπα, αποφεύγω συστηματικά την ονομαστική τους αναφορά γιατί ακόμα κι έτσι εξακολουθούν να παραμένουν στο προσκήνιο και την επικαιρότητα, διευκολύνεται δε, η περίφημη γι’ αυτούς αναγνωρισιμότης…

Πάμπολλοι αξιόλογοι άνθρωποι με τεράστια κοινωνική, επιστημονική, εθνική συνεισφορά, παραμένουν άγνωστοι και ανώνυμοι γιατί αυτό που κάνουν δεν πουλά στο χαρτί και κυρίως …. στο γυαλί.

Μαζί με λίγους καλούς φίλους είχαμε την τιμή και την μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούμε στην εν εξελίξει ανασκαφή της Αρχαίας Αγοράς και δη στο τμήμα της αναδυόμενης Ποικίλης Στοάς από τον καθηγητή John Camp ο οποίος ασχολείται με την περιοχή από το 1966!!

Εκτός από την μέθεξη στη γοητεία των ανασκαφών μάθαμε ότι όλα τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις, την ανασκαφή, τις δημοσιεύσεις, την αρχειοθέτηση και την φιλοξενία καθώς και μία μικρή οικονομική διευκόλυνση στους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ που έρχονται με ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ από τις 4 γωνιές της Γης, προέρχονται από ΔΩΡΕΕΣ.

Κύρια πηγή των δωρεών είναι οι ΗΠΑ και καθοριστικός ο ρόλος του συγκεκριμένου επιστήμονα. Πρόσφατα ο άνθρωπος αυτό ετιμήθη από Αμερικανικό Πανεπιστήμιο για τα 50 χρόνια της προσφοράς του, στην Ελλάδα!

Πόσοι Έλληνες αλήθεια γνωρίζουν και πώς βλέπει το Υπουργείο Πολιτισμού ή ο Σύνδεσμος Αρχαιολόγων τον επί μισό αιώνα «Ιωάννη Κατασκηνωτή»* της Αρχαίας Αγοράς;

*Ελεύθερη μετάφραση του ονόματός του.