Μόνο οργή ένοιωσα, διαβάζοντας την εισαγωγή του άρθρου του Γ. Βέλτσου «https://www.tovima.gr/themes/1/default/media/home/clear.gifΕγκεφαλικό», δημοσιευμένο στην εφημερίδα σας, ΤΟ ΒΗΜΑ. την 17/04/2016:

«Oλο και περισσότερο οι άνθρωποι που έχουν πάθει εγκεφαλικό και τους συναντώ στον δρόμο α λα μπρατσέτα με Βουλγάρες μου δίνουν την εντύπωση – λόγω της φτωχοποίησης – πως αυτοί είναι οι κακοπληρωμένοι συνοδοί και οι Βουλγάρες τα αφεντικά.»

Αφού γλύτωσα το πραγματικό εγκεφαλικό (για το οποίο ο Γ.Β. έμμεσα προειδοποιεί τον αναγνώστη του), αποφάσισα να γράψω την παρούσα επιστολή. Θυμήθηκα κάποιες περιπτώσεις έκφρασης ρατσισμού, όπως:

– η 23χρονη Β. Παπαχρήστου είχε προκάλεσε σάλο με το σχόλιο: «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα… Τουλάχιστον τα κουνούπια του δυτικού Νείλου… θα τρώνε σπιτικό φαγητό!»

– Ο καθ. Γ. Μπαμπινιώτης στο νέο ετυμολογικό λεξικό του θεωρούσε «βούλγαρος» υβριστική λέξη (το λήμμα του λεξικού: «Βούλγαρος»: αυτός που γεννήθηκε στη Βουλγαρία ή κατάγεται από εκεί, (καταχρ. – υβριστ.) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρ. του Π.Α.Ο.Κ.), τις δε φιλιππινέζες θεωρούσε υπηρέτριες.

Ο Γ.Β. συνεχίζει την ρατσιστική παράδοση, ορίζοντας ότι οι Βουλγάρες έχουν αφεντικά τους Έλληνες με εγκεφαλικό!

Δυστυχώς, όσα πτυχία και να έχει κανείς, η έλλειψη της οικογενειακής ανατροφής δεν αντικαθίσταται. Ούτε καν με αντιρατσιστικούς νόμους.

Οι άνθρωποι σαν τον Γ.Β.θα συνεχίσουν να υπάρχουν, έως ώστε αλλάξει η νοοτροπία του Ελληνικού λαού.

Δεν έχω λόγια για να εκφράσω την αγανάκτησή μου προς τον Γ.Β.Για τώρα είμαι ευτυχής, που απέφυγα το εγκεφαλικό.

Κώστας Μαρίτσας

Φιλόσοφος

Βούλγαρος