Στις 27 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε στο Βήμα το άρθρο της δημοσιογράφου k. Ειρήνη Μητροπούλου με τίτλο «Ο Βικτάτορας Ορμπαν και το πιο σκοτεινό πρόσωπο της Ευρώπης», στο οποίο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν χαρακτηρίζεται ως ρατσιστή, ανάλγητο και ταραξία. Ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς αβάσιμος και στερείται κάθε αλήθειας.

Αντίθετα, η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν απαγόρευσε τις πορείες των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων, πρότεινε νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος τιμωρεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος, καθώς και την χρήση ναζιστικών συμβόλων. Από το Μάρτιο της φετινής χρονιάς, η Ουγγαρία έχει την εκ περιτροπής Προεδρία της Διεθνής Συμμαχίας για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), με τρεις κύριους στόχους: την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, την προώθηση του θέματος του Ολοκαυτώματος στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση της γενοκτονίας των Ρομά.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα βάζουν τεράστια βάρη στην Ουγγαρία. Μόλις φέτος, 275.000 μετανάστες είχαν διασχίσει παράνομα τα σύνορα, αλλά μόνο 175.000 άτομα υποβλήθηκαν αιτήσεις ασύλου. Από την Συρία εισέρχονται μόνο 36% των αιτούντων, ενώ οι άλλοι κατάγονται από 78 διαφορετικές χώρες. Η Ουγγαρία έχει δαπανήσει 190 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της μαζικής μετανάστευσης. Από Ευρωπαϊκά κονδύλια έλαβε η χώρα μας 7 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις. Ως σύγκριση, αυτό το ποσό (190 εκ.) θα μπορούσε να καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων για σχεδόν δύο χρόνια, ή θα μπορούσε να εξασφαλισθεί η πληρωμή όλων των δαπανών για το επίδομα ασθενείας Ούγγρων πολιτών για ένα χρόνο, ή όλα τα έξοδα για το επίδομα αναπηρίας για περίπου δύο χρόνια.

Οι ενισχυμένοι έλεγχοι στα σύνορα της Ουγγαρίας, έχουν έναν κύριο λόγο: να εκπληρώσει το ουγγρικό κράτος τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που προβλέπονται από την Συνθήκη του Σένγκεν και την Σύμβαση του Δουβλίνου, αφού τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας είναι επίσης τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν.

Σε αντίθεση με τη επικρατούσα πεποίθηση, η Ουγγαρία δεν «έκλεισε» τα σύνορά της, χτίζοντας υψηλά «τείχη». Συνολικά 14 νόμιμα σημεία διέλευσης λειτουργούν στο Σένγκεν-τμήμα των συνόρων, και ο καθένας μπορεί να μπει στη χώρα μας με την προϋπόθεση ότι είτε διαθέτει έγκυρες ταυτότητες, είτε είναι πρόθυμος να δηλώσει επί τόπου ότι ζητάει άσυλο. Η τοποθέτηση των προσωρινών φρακτών στα σύνορα έχει ως στόχο να κατευθυνθούν οι μετανάστες προς τα σημεία διέλευσης. Αυτά και όμοια μέτρα εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πλειοψηφία των μεταναστών που εισέρχονται στην Ουγγαρία όμως δεν συνεργάζονται καθόλου με τις ουγγρικές αρχές. Για να αποφύγουν την καταγραφή, δεν εισέρχονται στη χώρα στα σημεία διέλευσης, δεν λένε ούτε το όνομα, ούτε την ιθαγένεια τους. Δεν επιθυμούν να λάβουν την βοήθεια που τους προσφέρει το ουγγρικό κράτος, δηλαδή ιατρική περίθαλψη, τρόφιμα, στέγαση, εκπαίδευση για τα παιδιά, κ.ά. (Οι ουγγρικές αρχές φροντίζουν με ειδική προσοχή για τα παιδιά και τις γυναίκες.)

Πιο πρόσφατα, οι μετανάστες δεν δίστασαν και προσπάθησαν να εισχωρήσουν βίαια στην Ουγγαρία, ρίχνοντας πέτρες και κομμάτια μπετόν στους Ούγγρους αστυνομικούς, τραυματίζοντας σοβαρά περίπου είκοσι από αυτούς, χρησιμοποιώντας κιόλας μικρά παιδιά και γυναίκες ως ζωντανές ασπίδες. Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση εξοπλισμού ελέγχου ταραχών. Αργότερα αποδείχθηκε, ότι ένας από τους διοργανωτές της βίαιης δράσης, εμπλεκόμενος δραστήρια στην επίθεση, δεν ήταν ούτε καν πρόσφυγας: είναι μόνιμος κάτοικος σε ένα κράτος μέλος της EE, και βρέθηκαν πάνω του οκτώ διαβατήριά του που εκδόθηκαν με διαφορετικά ονόματα.

Είναι λυπηρό το γεγονός, ότι στην ΕΕ εξακολουθούν να υπάρχουν σφοδρές επιθέσεις εναντίων των χωρών που εκπληρώνουν τους κανόνες της ΕΕ, και αναζητούν πραγματικές λύσεις στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι η μεταναστευτική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με την στενή συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών, με πνεύμα αλληλεγγύης. Η Ουγγαρία είναι έτοιμη για την κατανομή των βαρών και για την παροχή βοήθειας στις χώρες, που την χρειάζονται, με την προϋπόθεση ότι η εν λόγω χώρα συγκατατίθεται.

Η Ουγγαρία σέβεται και θα σεβαστεί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές, και είναι πρόθυμη για την συνεχή συνεννόηση με τους διεθνείς οργανισμούς.

Όσο για τους άλλους (λανθασμένους) ισχυρισμούς του άρθρου της κ. Μητρόπουλου, τους απορρίπτουμε αποφασιστικά, όμως δεν επιθυμούμε να τους σχολιάσουμε, υποθέτοντας ότι πρόκειται για τις απόψεις της δημοσιογράφου.

Erik Haupt

Πρέσβης της Ουγγαρίας