Το 2004 έγινα συνταξιούχος, ύστερα από 23 χρόνια πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας στο

ως Πλοίαρχος εις το Εμπορικό Ναυτικό, σε ηλικία 60 ετων.

Σήμερα, η σύνταξή μου, είναι μειωμένη κατά 58%, ύστερα από τις «μνημονιακές περικοπές», με προοπτική περεταίρω μείωσης, από 1/1//2015,λόγω της προβλεπόμενης «αναλογικής προσαρμογής » των επικουρικών ταμείων.

Από την σύνταξη αυτή πού αφήνει λίγα περιθώρια αξιοπρεπούς διαβίωσης, πρέπει να βρω οικονομική λύση σε προβλήματα, πού ξαφνικά ανακύπτουν, όπως αυτό πού αναφέρω στη συνέχεια.

Είναι επιτακτική ανάγκη, να αγοράσω ακουστικά βαρηκοΐας, για την πάσχουσα από βαρείας μορφής ωτοσκλήρυνση και εις τα δύο αυτιά, γυναίκα μου, (σχεδόν κουφή).

Αδιακρίτως του πραγματικού κόστους των ακουστικών, το Ασφαλιστικό Ταμείο, εγκρίνει, ΕΝΑ

Μόνο ακουστικό, ανά 4ετία, (έστω και εάν ενδιάμεσα χαθούν, κλαπούν, σπάσουν), με μέγιστη παροχή δαπάνης 440 ΕΥΡΩ περίπου.

Ας ληφθεί υπόψη, ότι το ασφαλιστικό μας ταμείο,από ΝΑΤ/ΟΝ, όπως χρόνια γνωρίζαμε, έχει υποστεί τις οβιδιακές πάντα προς το χειρότερο, μεταμορφώσεις, συγχωνεύσεως και υπαγωγές σε ΙΚΑ, κατόπιν ΕΟΠΠΥ και τελευταία ΠΕΔΥ.

Ξαναγυρίζω στο προσωπικό μου Θέμα

Για να φθάσουν τα 440 ΕΥΡΩ στα χέρια μου, είναι απαραίτητη η ακόλουθη διαδικασία,

Απαραίτητες Ιατρικές εξετάσεις από Δημόσιο Νοσοκομείο η συμβεβλημένο με ΕΟΠΠΥ/ΠΕΔΥ, ιατρό ΩΡΛ, (εάν βρίσκεται), κατόπιν ραντεβού βέβαια και πολύμηνη αναμονή και ύστερα από την θεώρηση και έγκριση, ξεχωριστά από ελεγκτή και τέλος, την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών και Πρωτοτύπων Τιμολογίων, στο αρμόδιο κατά τόπος Παράρτημα ΕΟΠΥΥ της Περιφερειακής Δ/νσης του τόπου μόνιμης κατοικίας.

Και εδώ αρχίζει ο παραλογισμός, το ποσόν των 440 ΕΥΡΩ, θα καταβληθεί το ενωρίτερα ύστερα από ένα έτος, που θα βρω τα χρήματα για να τα πληρώσω προκαταβολικά???, Ας σημειωθεί, ότι, πληροφορήθηκα, ότι η έγκριση δαπάνης, για ακουστικά, από άλλα ασφαλιστικά ταμεία φθάνει τα 600 ΕΥΡΩ και σε άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία περισσότερα, Γιατί υπάρχει διαφορά στην παροχή ιδίου προβλήματος ?????

Ας αναφερθεί ακόμη, ότι ανάμεσα στις πολλές κρατήσεις πού για λόγους συντομίας δεν αναφέρομαι λεπτομερώς, ΑΔΙΚΕΣ και ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ σχεδόν στο σύνολό τους, συμπεριλαμβάνονται, ξεχωριστά, κρατήσεις ΜΗΝΙΑΙΑ της τάξεως του 7% για το Ν.Α.Τ. (για Οίκο Ναύτη δηλαδή για Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη), σημερινό ποσό 138 ΕΥΡΩ, αλλά και κρατήσεις ΚΑΑΝ, (δηλαδή κρατήσεις υπέρ κεφαλαίου ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ και ανεργίας των Ναυτικών) ύψους 4%, δηλαδή σημερινό ποσό των 95 ΕΥΡΩ.

Ύστερα από όλα αυτά, ΔΕΝ γνωρίζω σε ποιόν πρέπει να αναφερθώ, στους εκάστοτε διατελέσαντες και βέβαια στον σημερινό Υπουργό Ε.Ν., πού δηλώνει αναρμόδιος και πλην των άλλων μας δήλωσε χωρίς καμιά ντροπή « Μη μιλάτε, την σύνταξή σας, καταβάλλει ο Ελληνικός Λαός και πρέπει να είσαστε υποχρεωμένοι με αυτά πού σας δίνουν …» , στους Υπουργούς Υγείας πού διαμόρφωσαν, όλα τούτα, τραγικά στην ουσία, ή στους Υπουργούς Οικονομικών πού τα προκάλεσαν και τα « μνημόνευσαν».

Βέβαια τούτο πού αναφέρεται, είναι μικρό δείγμα της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Υγεία στην Πατρίδα μας, πολλοί άλλοι συμπολίτες μας θα έχουν πιο χαρακτηριστικά και τραγικά παραδείγματα για να αναφέρουν, (πολύχρονη αναμονή για Γυαλιά, ακόμη και για Τεχνικές Οδοντοστοιχίες, έλλειψη χορήγηση Φαρμάκων κ.α.), πού μαζί, με όλα τα άλλα νομοθετικά εκτρώματα, μας επέβαλαν οικονομικά μέτρα φτώχειας και καταστροφής, με ένα άγριο σφυροκόπημα μισθών και συντάξεων και τών πάσης φύσεως λαϊκών εισοδημάτων, πού μας βρήκαν σαν καταιγίδα και συμφορά στην Ζωή μας τα τελευταία χρόνια.

Και ας μη ανατρέξουμε σε ευφυολογήματα του τύπου «μαζί τα φάγαμε», γιατί εκτός του ότι προσβάλει, την νοημοσύνη μας, επειδή στρέφει την μια κοινωνική τάξη ενάντια στην άλλη με ζημιογόνο αποτέλεσμα για όλους, αλλά και διότι ιδιαίτερα στη κατηγορία μας, των ναυτικών, υπάρχει ουσιώδης διαφοροποίηση.

Περάσαμε την Ζωή μας κινδυνεύοντας στη θάλασσα στα πέρατα του κόσμου, μακριά από τις οικογένειες μας, και προσφέραμε στην πολιτεία πολλά, χωρίς να την χρεώσουμε ούτε μία δραχμή, μεταφέροντας στην πατρίδα τις οικονομίες μας σε συνάλλαγμα και συμβάλλοντας με μεγαλύτερη από τις δυνάμεις συμμετοχή, στην βελτίωση της οικονομίας,σε δύσκολα χρόνια.

Αντί όλων αυτών, στην Πλάτη μας, μας φορτώθηκαν από τους πολιτικούς, βάρη « ων ουκ εστί αριθμός», πλην των άλλων και με την ένταξη εις το Ν.Α.Τ. , ως ασφαλιστικού τους φορέα, χωρίς καταβολή ασφαλιστικών εισφορών πολυάριθμων παλιννοστούντων Ομογενών, ήδη από τα 1983 – 85.

Κλείνοντας, απευθύνω, την βαρυγκώμια του Μπάρμπα – Καληώρα (Η Δικαιοσύνη της Θάλασσας από « Τα Λόγια της Πλώρης » του θαλασσοβρεγμένου μας Α. Καρκαβίτσα) προς όλους

«Στην άλλη ζωή…., στην άλλη Ζωή …. », Ανάθεμα στους αίτιους.

Φοβούμαι, ότι και αυτό το μήνυμα απελπισίας και αγανάκτησης, θα χαθεί μέσα στα βαθιά νερά της αδιαφορίας, ανευθυνότητας και παχυδερμίας από αυτούς πού μας κυβερνάνε στα χρόνια μας,

Εμείς κάναμε και προσπαθούμε ακόμη και τώρα να είμαστε συνεπείς στο καθήκον μας, ήρθε η σειρά τώρα των υπευθύνων να κάνουν το δικό τους καθήκον και να δείξουν ότι είναι κοντά στο λαό μας..

Τελειώνοντας, αφιερώνω μια Μαντινάδα του Συναδέλφου Καπ – Γιωργη Μαλλή.

Χωρίς την ρότα τη σωστή

Μνημόνιο δεν τελειώνει

Θέλει σωστούς και τίμιους

Η Ελλάδα στο Τιμόνι


Ένας χιλιοταλαιπωρημένος Παλαίμαχος Πλοίαρχος