Ισως αποτελέσει το κορυφαίο πολιτικό γεγονός του 2015 η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως αν είναι η αιτία πρόκλησης ή όχι Εθνικών εκλογών. Η ονοματολογία θα μας απασχολεί από το 2014, ενώ δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ θα ψηφίσουν κοινό πρόσωπο για Πρόεδρο. Όμως για πρώτη φορά στα χρονικά των Προεδρικών εκλογών, τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώνουν μαζί τον «χρυσό» αριθμό των 180 Βουλευτών για την αποπεράτωση της διαδικασίας χωρίς εκλογές.
Από τα δεδομένα που κυριαρχούν στην κοινοβουλευτική σύνθεση, το πρόσωπο θα πρέπει να προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς. Πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο της ΔΗΜΑΡ αποκλείονται γιατί πολύ απλά στις τελευταίες Ευρωεκλογές δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει ικανοποιητικό ποσοστό κάτι που δεν αφήνει περιθώρια στην υποψηφιότητα του κ. Κουβέλη να έχει προοπτική.
Από την άλλη λίγα είναι τα ονόματα που θα μπορούσαν να συσπειρώσουν το χώρο της κεντροδεξιάς, να είναι αποδεκτά από το ΠαΣοΚ και να είναι υποστηρίξιμα και από τους ανεξάρτητους Βουλευτές. Το ισχυρότερο αυτών ο κ. Κώστας Καραμανλής που όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να συσπειρώσει την κεντροδεξιά. Από το χώρο του ΠαΣοΚ ένα πρόσωπο όπως η κ. Φώφη Γεννηματά θα είχε πολλές προοπτικές για να μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Βουλευτών πολλών ιδεολογικών αποχρώσεων.
Το ενδεχόμενο να προταθεί μια μη πολιτική προσωπικότητα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μη πιθανό, γιατί η όλη πολιτική και οικονομική κατάσταση αποτρέπει τις προσωπικότητες να ασχοληθούν με τα κοινά, αν και θα ήταν η καλύτερη λύση. Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ να στηρίξουν το πρόσωπο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις. Αν και ζητά εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, συμφέρει εις διπλούν να εκλεγεί ένα πρόσωπο της δικής του επιλογής. Γιατί πρώτα από όλα ισχυροποιείται η θέση του στο πολιτικό σκηνικό και δεύτερο, κερδίζει πολιτικό χρόνο για την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Άρα, αν ήμουν στη θέση του κ. Αλέξη Τσίπρα θα πρότεινα μια προσωπικότητα κοινώς αποδεκτή για να αποδείξω ότι δεν εκμεταλλεύομαι μικροπολιτικά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν και φοβάμαι ότι οι εισηγήσεις που έχει ο κ. Τσίπρας είναι οι πρόωρες εκλογές, που θεωρώ πως το εγχείρημα αυτό έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μπορεί τα στελέχη και οι οπαδοί να ζητούνε επιμόνως εκλογές και αυτό είναι πολιτικά θεμιτό, δεν γνωρίζουμε όμως αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να είναι ωφελημένος ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρόωρη εκλογική μάχη. Αυτό θα κριθεί ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων.
Η ουσία είναι ότι αν γίνουν ή όχι εκλογές, αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί πρόβλημα στην εκλογή του ανώτατου άρχοντα της χώρας. Πρέπει να σεβαστούμε πρώτα από όλα το θεσμό και έπειτα να ληφθούν οι αποφάσεις για το ποιος θα κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Τα μικροπολιτικά παιχνιδάκια, από όπου και αν προέρχονται κάνουν ζημιά μόνο στον τόπο.