Σήμερα το πρωί, όπως και σχεδόν κάθε πρωί στις 8:35 άλλωστε, αφού άφησα την κόρη μου στο σχολείο, έβαλα τα ακουστικά μου, επέλεξα το ΒΗΜΑ FM στο iPhone και βάλθηκα να ακούω τους μάλλον ευχάριστους συνεργάτες σας να σχολιάζουνε τα διάφορα επίκαιρα πηγαίνοντας στην δουλειά με το ποδήλατο μου. Το πρώτο δεκάλεπτο αναφέρονταν στον κ. Καραγκούνη – την ανιδιοτέλειά του, την «ψυχάρα του», και άλλα. Υπερβολικοί ίσως, αλλά ευχάριστοι.Μετά βγάλανε «στο αέρα» την (μη-)υποψήφια πρύτανη του ΕΜΠ, την κ. Μωροπούλου, και επιδώθηκαν σε μα επίδειξη άγνοιας περι τα Πανεπιστημιακά. Η εν λόγω κυρία είπε την άποψη της, και καλά έκανε. Αλλά αντί για μία σοβαρή ερώτηση, απλά οι συνεργάτες του ΒΗΜΑFM“αβαντάριζαν”. Η κ. Μοροπουλου μας ειπε οτι το Συμβούλιο εγκαθιδρύθηκε ως όργανο ελέγχου (εκλέγεται απο τα μελη ΔΕΠ), ότι διώκεται (εφαρμόζεται ο νόμος, όσο και να μην της αρέσει, άλλο η εφαρμογή του νόμου και αλλο ο διωγμός), και ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα ακαδημαϊκά της προσόντα (ο καθένας μπορεί να τα αμφισβητήσει όσο θέλει, με επιχειρήματα).
Την κ. Μοροπούλου δεν την ξερω. Ούτε τον κ. Καραγκούνη ξέρω. Την κ. Μοροπούλου την «άκουσα» πρόσφατα, τον κ. Καραγκουνη τον θυμάμαι χρόνια. Τι να συγκρίνω λοιπόν;Η σύγκριση ενος πανεπιστημιακού με ενα ποδοσφαιριστή επίσης,είναι πιθανον εξ’ ορισμού ατυχής. Αλλά θα την επιχειρήσω, μια και αυτά τα δύο ακούσματα μπλεχτήκανε στην πρωϊνή μου ποδηλατάδα.
Ο κ. Καραγκούνης, μετά το “πτυχίο” του στον Παναθηναϊκό, έπαιξε στην Ίντερ, στην Μπενφίκα, και στην Φούλαμ, στα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η κ. Μοροπουλου μετα το πτυχίο της στο ΕΜΠ, έκανε διδακτορικό στο ΕΜΠ,μετά έγινε μέλος ΔΕΠ του ΕΜΠ, και σήμερα είναι καθηγήτρια στο ΕΜΠ.
Ο κ. Καραγκουνης έκλεισε 139 συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδος, περισσότερες από κάθε αλλον Έλληνα παίκτη, και εχει παιξει σε 411 παιχνίδια ποδοσσφαίρου σε επίπεδο κορυφαίας κατηγορίας σε τέσσερεις χωρες – πολλά απο αυτά τον κατατάσσουν πιθανόν ως μια απο τις πιο σημαντικές ποδοσφαιρικές φυσιογνωμίες του πλανήτη. Η κ. Μοροπούλου έχει γύρω στις 1,200 ετεροαναφορές στο ερευνητικό της έργο (με 120 περίπου εργασίες σε περιοδικά με κριτές – όλα μάλλον χαμηλού επιπέδου – αυτό μας λέει ότι ούτε δέκα άνθρωποι δεν έχουνε βρει χρήσιμη κάθε εργασία της κατά μέσο όρο) και έχει ενα δείκτη επιστημονικης παραγωγικότητας (h-index)γύρω στο 20, που με βάση τα διθνλη δεδομένα θεωρούνται ικανοποιητικά για έναν επιστήμονα γύρω στα 40, για αίτηση μονιμότητας στο επίπεδο του επίκουρου καθηγητή.
Ο κ. Καραγκούνης, δεν έχει ακουστεί μια φορά – απο ότι θυμάμαι – να γκρινιάζει για τους συμπαίκτες του, τους προπονητες του, τους προέδρους του, παρά το ότι πολλές φορές βρέθηκε σε «δεύτερους» ρόλους στην ομάδα του. Η κ. Μοροπούλου, γκρινιάζει οτι την διώκουν, με το που την αφήσανε για μια αγωνιστική στον πάγκο.
Ο κ. Καραγκούνης, οταν ο Παναθηναϊκος – παρανόμως – δεν του έδωσε τα λεφτά του, κατέφυγε στα δικαστήρια αφου πρώτα έκανε υπομονή για μήνες, και χωρίς να υπολογίσει το κόστος της ενέργειας του στην εικόνα του στους οπαδούς της ομάδας. Η κ. Μοροπούλου όταν δεν έγινε υποψήφια με βάση τη νόμιμη απόφαση ενός εκλεγμένου οργάνου, επέλεξε να περιφέρεται ως διωκόμενη και να συνεντευξιάζεται ξεχνώντας να αναφέρει οτι αποκλείστηκε με βάση την απόφαση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου απο αυτήν και τους συναδέλφους τηςοργάνου, με βάση νόμιμη διαδικασία: “πετάει την μπάλλα στην εξέδρα” λοιπόν, ανεμίζοντας την πολιτική της ταυτότητα “ήμουνα στην συντονιστική της επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου” προς τέρψη των κομματικών της οπαδών και πατρώνων.
Σκεφτείτε λοιπόν τώρα, γιατί η Εθνική Ελλαδος ειναι στις 16 καλύτερες του πλανήτη, και το ΕΜΠ αγωνίζεται μήπως σταθεροποιηθεί μέσα στην πρώτη 500άδα.

Ο κ. Αναστάσης Περράκης, PhD είναι Διευθυντής Ερευνών, Ολλανδικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο