Στο άρθρο του συντάκτη Αλέξανδρου Καψύλη µε τίτλο «Οι ΗΠΑ «µαγνήτης» για τους ξένους φοιτητές», που δηµοσιεύθηκε στο φύλλο της 1ης Ιουνίου (Ανάπτυξη, σελ. 13), αναφέρεται µε επιστολή του προς «Το Βήµα της Κυριακής» ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Τζον Κίτµερ. «Στο άρθρο διάβασα µε ενδιαφέρον µια έµµεση αναφορά στη συνεχιζόµενη προτίµηση των ελλήνων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήµια. Πρόκειται για µια προτίµηση που µας χαροποιεί ιδιαίτερα. Παρά ταύτα, το άρθρο περιέχει δύο ανακρίβειες σχετικά µε τη βρετανική οικονοµία.
Πρώτον, αναφέρεται ότι η Βρετανία «εξάγει μόνο χρηματοοικονομικά προϊόντα». Και όμως, η Βρετανία είναι δέκατη δύναμη παγκοσμίως σε εξαγωγές προϊόντων. Το 2013 το ύψος των εξαγωγών μας ανήλθε στο ποσό-ρεκόρ των 304,4 δισ. στερλινών, ξεπερνώντας τα 300,5 δισ. στερλίνες το 2012. Και οι εξαγωγές βρετανικών υπηρεσιών ήταν αξίας 201,7 δισ. στερλινών πέρυσι. Οι καλύτερες εξαγωγικές μας επιδόσεις σημειώθηκαν, κυρίως, στους τομείς των αυτοκινήτων, των χημικών, των καυσίμων και των αεροσκαφών.
Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και γι’ αυτό προωθεί με αποφασιστικότητα τις εξαγωγές μέσω του αρμόδιου φορέα UKTI (UK Trade & Investment) αλλά και με τα απαραίτητα μέτρα, όπως αυξημένες εξαγωγικές πιστώσεις και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Δεύτερον, το άρθρο χαρακτηρίζει τα χρηματοπιστωτικά μας προϊόντα ως «ύποπτα για τοξικότητα». Η Βρετανία είναι η δεύτερη δύναμη παγκοσμίως σε εξαγωγές εμπορικών υπηρεσιών και η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη σε εξωτερικές επενδύσεις.
Επίσης, το Λονδίνο παραμένει το κέντρο των δραστηριοτήτων του σημαντικού ελληνικού ναυτιλιακού κλάδου σε ό,τι αφορά χρηματοπιστωτικές, ασφαλιστικές, ναυλομεσιτικές και νομικές υπηρεσίες.
Κατέχουμε ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς, γεγονός που αντανακλά την αξιοπιστία και το θετικό και δυναμικό μας ιστορικό.
Προσωπικά και για τέτοιου είδους θέματα θα εμπιστευόμουν περισσότερο τη γνώμη των αγορών και λιγότερο τη μάλλον βιαστική εκτίμηση που διάβασα» καταλήγει ο πρέσβης.
Απαντώντας ο συντάκτης σημειώνει ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρώτο τρίμηνο του 2014 ο τομέας των υπηρεσιών συνεισέφερε κατά το 77,8% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Υπενθυμίζει επίσης τον ρόλο που έπαιξαν τα τοξικά τραπεζικά προϊόντα στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009. «Η πραγματική ζημιά στις μεγάλες βρετανικές τράπεζες προκλήθηκε όχι τόσο από τα στεγαστικά δάνεια όσο από τα δάνεια για εμπορικά ακίνητα, από τις άστοχες εξαγορές και από τα τοξικά δομημένα προϊόντα» έγραφε στις 3 Δεκεμβρίου 2013 ο διάσημος αρθρογράφος των «Financial Times» Τζον Πλέντερ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ