Ομοσπονδία Συλλόγων Αμβυκούχων – Αμπελλουργών Ελλάδας
Απάντηση σε δημοσίευμα της 23.12.2012
του συναδέλφου σας Δ. Χαροντάκη
Η ομοσπονδία μας εκπροσωπούμενη με συλλόγους από όλη την Ελλάδα, αποτελεί το 1/3 του αγροτικού κόσμου της χώρας μας στην αμπελοκαλλιέργεια, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και αναζωογόνησης της υπαίθρου.
Οι παράγραφοι που διέπουν το δικό μας καθεστώς, χρονολογούνται από εποχής Ελ. Βενιζέλου με ό,τι τότε προβλέπεται, ως το 2001 21 και 22 Νοεμβρίου, οπότε και αναμορφώθηκε με τον Ν. 2969/2001 και το άρθρο Ε παράγραφος 8. Ενα από τα λίγα νομοσχέδια, υπερψηφισμένο και καταχειροκροτούμενο από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.
Η ομοσπονδία μας ήτανε παρόν επί διήμερο στη Βουλή.
Τα μέλη των συλλόγων μας κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων φύτευσης από το εθνικό απόθεμα, αναπτύξανε την αμπελοκαλλιέργεια εγγραφόμενοι στο αμπελουργικό μητρώο παράγοντας το σταφύλι ως πρώτη ύλη για το κρασί και το τσίπουρο – τσικουδιά προκαταβάλλοντας τον προβλεπόμενο φόρο οινοπνεύματος, βιώνοντας έτσι χιλιάδες οικογένειες και πλήθος εργατών. Σε ό,τι αφορά τη διακριτή φορολόγηση, όπως αναφέρεστε, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Ο αγροτικός κόσμος πληρώνει όλο τον χρόνο και σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας, τον φόρο κύκλο εργασιών για να παράγει το σταφύλι και προπληρώνει τον φόρο για την προβλεπόμενη – πλασματική απόδοση της τσικουδιάς – τσίπουρου, παραδοσιακό προϊόν, διακινούμενο σε γυάλινα δοχεία, κερδίζοντας έτσι τις προτιμήσεις των καταναλωτών ανεβάζοντας την κατανάλωση.
Τούτο όμως είχε σαν αποτέλεσμα να προσελκύσει τη δραστηριότητα παράνομων παραγωγών που δρουν σε απόκρυφα σημεία, εισαγωγών – διακινητών αλκοόλ από γείτονες χώρες, όπως παραδέχεται και ο σύνδεσμος ελληνικών αποσταγμάτων και οινοπνευματωδών ποτών (ΣΕΑΟΠ) σε δημοσίευμά του, σε τοπική εφημερίδα (ΝΑ Καρδίτσας 2.10.2012), με μηδενική φορολογία, η πραγματική πληγή της φοροδιαφυγής.
Η ομοσπονδία μας, χρόνια τώρα, με συνεχή έγγραφα ζητάει την πάταξη αυτής της παρανομίας, την οποία η πολιτεία γνωρίζει.
Οσον αφορά την απόκτηση (προστατευμένης ονομασίας προέλευσης) με την ονομασία τσίπουρο – τσικουδιά και ούζο σας γνωρίζουμε (και είναι γνωστό από τα αρχεία), ότι η ομοσπονδία μας με έγγραφα σε όλους τους ευρωβουλευτές της χώρας μας και κυρίως στον ευρωβουλευτή-γεωπόνο και αμβυκούχο κον Ιωάννη Γκλαβάκη το 2003 και 2004, ζητήσαμε την προστατευμένη ονομασία προέλευσης.
Ο κ. Γκλαβάκης έδωσε μάχες στην ΕΕ και διένειμε 620 φιάλες τσίπουρο στους συναδέλφους του και κατόρθωσε να το περάσει από την επιτροπή γεωργίας και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και τελικά πήραμε την εν λόγω αναγνώριση με την ονομασία τσίπουρο – τσικουδιά και ούζο καθώς και άλλες τοπικές ονομασίες της χώρας μας ως ελληνικά αποκλειστικά προϊόντα.
Το δικό μας καθεστώς πέραν της βιωσιμότητας του αγροτικού κόσμου είναι αυτό που κρατάει ζωντανή την ύπαιθρο, αλλά και όλα τα έθιμα και παραδόσεις από αιώνες πριν, συμβάλλοντας στα πολιτιστικά της χώρας μας όταν κατά την κατά τόπους αποστακτική περίοδο σε όλα τα μέρη της Ελλάδος, γίνονται γιορτές και πανηγύρια.
Για την ομοσπονδία
Ο πρόεδρος
Στεργιούλης Μιλτιάδης
Ο γεν. γραμματέας
Μανδήλας Λάσκος