από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Απριλίου 2018
 

Οι νέοι, τα πτυχία, η εργασία και η ξενιτιά

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στην Ελλάδα όλοι σχεδόν οι νέοι είναι πτυχιούχοι, μεταπτυχιούχοι και διδάκτορες… Η πλειοψηφία των νέων διαθέτει τουλάχιστον ένα πτυχίο… Και αν τύχη ο μπαμπάς και η μαμά να έχουν και λεφτά - γεγονός που μέχρι τώρα ήταν ο κανόνας, αφού μέχρι πρότινος υπήρχαν τα "δανεικά" - ο αριθμός των πτυχίων ανεβαίνει… Κι αν στο κάτω κάτω δεν κατορθώσει κάποιος να μπει σε ελληνικό Πανεπιστήμιο – δηλαδή δεν καταφέρει να γράψει πάνω από τη μονάδα- τότε μπορεί να "ξενιτευτεί'... για να "σπουδάσει"...

Βέβαια, το «ξενιτευτεί» είναι τρόπος του λέγειν, αφού τα κινητά τηλέφωνα, τα ταχυδρομικά δέματα και οι επισκέψεις των γονέων δεν αφήνουν τα παιδιά να νοιώσουν τη ξενιτιά… Όπως επίσης τρόπος του λέγειν είναι και το "σπουδάσει"… Ρουμανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Τσεχία, Σερβία… Χώρες γεμάτες από έλληνες ….«ξενιτεμένους φοιτητές»…. σε "αχαρτογράφητα" πανεπιστήμια... Πτυχία, αμφίβολης ή μηδαμινής αξίας, όπως, άλλωστε, και πολλά ελληνικά…. που δεν μπήκαν ποτέ σε καμιά λίστα αξιολόγησης... (κι όχι μόνο της Σαγκάης...).

Βεβαίως, υπάρχει και μια μεγάλη κατηγορία αξιόλογων νέων που, όντως, έχει αδικηθεί από την άθλια οικονομική συγκυρία που βιώνουμε. Και αρκετοί νέοι αυτής της κατηγορίας αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, είτε για να εργαστούν είτε για να σπουδάσουν. Τέτοιοι νέοι, όμως, υπήρχαν πάντοτε, σε όλες τις εποχές και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, είτε με πτυχία είτε χωρίς. Λογικό είναι στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, οι άνεργοι πτυχιούχοι να αυξάνονται και αρκετοί απ' αυτούς να ξενιτεύονται. Αυτό, όμως, συμβαίνει και με άλλες κατηγορίες εξίσου ή περισσότερο άξιων εργαζόμενων, επαγγελματιών, μισθωτών, επιχειρηματιών, εμπόρων, βιομηχάνων, επιστημόνων, συγγραφέων, κλπ...

Καθένας μας βιώνει την κρίση στο επάγγελμά του, στην εργασία του, στα οικονομικά του. Έτσι καθένας μας αποφασίζει για τον εαυτό του και την τύχη του. Άλλος ξενιτεύεται άλλος παραμένει εδώ και εργάζεται και άλλος ...παρατηρεί και ...κρίνει όλους τους υπόλοιπους... Πολλοί αντιτείνουν ότι η φυγή των νέων στο εξωτερικό στερεί τη χώρα από σημαντικά μυαλά ή επιστήμονες. Ας είμαστε ειλικρινείς! Το πρόβλημα δεν είναι αν καλώς ή κακώς οι αξιόλογοι και άνεργοι νέοι, πτυχιούχοι ή μη, φεύγουν στο εξωτερικό και η Ελλάδα χάνει εργατικά χέρια ή μυαλά.

Ουδείς αναντικατάτατος σ' αυτό τον κόσμο! Χέρια και μυαλά υπήρχαν και υπάρχουν πάντα. Αν, πάλι, κάποιος είναι ιδιαίτερα εφυής, καλύτερα να αξιοποιήσει τα ταλέντα του στην αλλοδαπή, παρά να τα χαραμίσει στη χώρα μας! Ίσως έτσι, κάποια μέρα, ωφελήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα... Για τους υπόλοιπους από μας, δηλαδή για τους κοινούς θνητούς, που είμαστε και η πλειοψηφία, πάντα υπάρχει κάποιος ισάξιος ή και καλύτερός μας να μας αντικαταστήσει, να κάνει την εργασία μας! Αυτό είναι βέβαιο! Άλλο ζήτημα ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει ιδιαίτερη αξία!

Γι αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει ποτέ στη ζωή να εφησυχάζουμε και να εκλαμβάνουμε ως "δεδομένο" και "κατακτημένο" ο,τιδήποτε κατακτήσαμε ύστερα από αγώνες και θυσίες. Πάντα πρέπει να βελτιωνόμαστε στην εργασία μας, στις γνώσεις μας, στην αποτελεσματικότητά μας και σ' ο,τιδήποτε προσφέρουμε. Πολύ καλά, λοιπόν, κάνουν οι νέοι ή οποιοιδήποτε άλλοι συμπολίτες μας και φεύγουν στην ξενιτιά, εφόσον σκοπός τους είναι η μόρφωση, η εργασία, η καριέρα τους, η αποκατάστασή τους. Στα κάτω - κάτω αυτό είναι μια προσωπική επιλογή τους, από την οποία θα εξαρτηθεί η ατομική τους ευτυχία.

Όμως, ας μην υπερβάλουμε. Για τους νέους ανθρώπους, η «σπουδαστική μετανάστευση» είναι ένα συναρπαστικό και μυστηριώδες ταξίδι, μια περιπέτεια, μια εμπειρία, τις περισσότερες φορές ευχάριστη… Μάλιστα, όσο κι αν φαντάζει δύσκολη η εμπειρία της φοιτητικής ξενιτιάς, πολύ περισσότερο γίνεται συναρπαστική, όταν συνοδεύεται από ...ολίγη φτώχεια!…

Γιατί, η καλοπέραση, η άνεση, η ζωή χωρίς στερήσεις, διαμορφώνει ανθρώπους μαλθακούς, μαμάκους, και μιξοπάρθενα… Διαμορφώνει χαρακτήρες κακομαθημένους, ψευτοεγωϊστές και απαιτητικούς, που δεν μαθαίνουν να προσφέρουν αλλά μόνο να ζητούν, χαρακτήρες που διαρκώς πάσχουν από ανασφάλεια και μιζέρια και διαρκή άρνηση αποκοπής από τον «μητρικό, πατρικό και οικογενειακό ομφάλιο λώρο».

Γιαυτό, άλλωστε, στη χώρα αυτή οι άνθρωποι έχουν μάθει μόνο να ζητούν!... Ζητούν χρήματα και υλικά αγαθά, ζητούν διορισμούς στο Δημοσιο, ζητούν οικονομική, συναισθηματική και βιολογική ασφάλεια, ζητούν "κατανόηση", ζητούν ακόμη και ... αγάπη! Μόνο ζητούν, χωρίς να προσφέρονται να δώσουν... Απαιτούν γιατί δεν μπορούν να δώσουν! Δεν έμαθαν να δίνουν... Κι έτσι πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να τους δίνουν! Γιαυτό είναι μονίμως δυστυχισμένοι!

Ενώ, όμως, έτσι έχουν γενικώς τα πράγματα για τους πάσης φύσεως "αδικημένους" και "παραπονούμενους", υπάρχει και μια άλλη κατηγορία "αδικημένων", ακόμη πιο μίζερη και άθλια. Νέοι άνθρωποι που μεμψιμοιρούν ολημερίς και ολονυχτίς για την κατάσταση στην οποία οδήγησαν τη χώρα εκείνοι ή οι άλλοι…. οι τραπεζίτες… οι δεξιοί… οι αριστεροί… η γενιά του Πολυτεχνείου... οι συνδικαλιστές… η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε... η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη … οι Εβραιομασώνοι… ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής... ο Πετρής κι ο Χατζηπετρής… Και καταριούνται ολημερίς τη μοίρα τους και τα άχρηστα πτυχία που πήραν ή που δεν πήραν, ζουν με τη μεμψιμοιρία, την απραξία και το μοιρολόϊ…. μοιραίοι και άβουλοι αντάμα (κατά το στίχο του ποιητή).

Ε λοιπόν, ας είμαστε και πάλι ειλικρινείς! Τα πτυχία από μόνα τους (είτε προέρχονται απ' το Λονδίνο είτε απ' το Βουκουρέστι είτε απ' τα Γιάννενα) δεν κάνουν κανένα πτυχιούχο άξιο επιστήμονα, ούτε καν καλό επαγγελματία και, κυρίως, δεν τον κάνουν, από μόνα τους, αξιόλογο μέλος αυτής της κοινωνίας. Ο άνθρωπος καταξιώνεται καθημερινά από και με τη δουλειά του, την παραγωγικότητά του, τη δημιουργικότητά του, τη δραστηριότητά του, την κοινωνική προσφορά του, τη συμμετοχή του στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Τη συμμετοχή του στο γίγνεσθαι μιας κοινωνίας που παραπαίει μεν, αλλά υπάρχει… Μιας κοινωνίας που είναι δύσκολη να τη βιώνεις γιατί είναι σε κρίση και γι' αυτό είναι αξιοθαύμαστη, πρόσφορη σε αλλαγές, μυστηριακή και ενδιαφέρουσα.

Το αξιοθαύμαστο δε και το μυστηριακό είναι ότι αυτή η υπό διαμόρφωση κοινωνία οδηγεί σε κάτι καινούργιο. Σε κάτι που σίγουρα είναι καλύτερο από το παλιό. Καταρρέει μια κοινωνία καθυστερημένη, ρουσφετολογική, αναξιοκρατική, πελατειακή, άδικη και διεφθαρμένη, που τα μέλη της αμφισβητούν πλέον τις δήθεν παραδοσιακές «αξίες» και τα ψευτοϊδανικά, τους πεπαλαιωμένους θεσμούς, τα ιδεολογικά και φιλοσοφικά κολλήματα, την υποκρισία και τις αδιέξοδες και αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Μια νέα κοινωνία γεννιέται και περιμένει από τα μέλη της να τη συνδιαμορφώσουν, ο καθένας με τις ιδέες του, τις πράξεις του και την προσωπικότητά του. Μια κοινωνία που περιμένει απ' όλα τα μέλη της να τη ζήσουν και να τη χαρούν, να εργαστούν γι' αυτή και να προοδεύσουν, να δημιουργήσουν, να κάνουν λάθη και να τα διορθώσουν, να τη διαμορφώσουν και να διαμορφωθούν, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν….

Όμως, η πορεία αυτή για την ανανέωση και την αναδημιουργία θα είναι μακρόχρονη, επώδυνη και κοπιώδης! Όπως κάθε δομική κοινωνική αλλαγή θα δημιουργήσει και θύματα από τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Άνεργοι, άστεγοι, μικροσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι χωρίς πόρους και άλλες κατηγορίες που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες δυσκολίες συντήρησης και διαβίωσης.

Πολλοί, βέβαια, έζησαν, και ίσως εξακολουθούν ακόμα να ζουν, μια πλούσια ζωή που δεν την αξίζουν! Πολλοί απέκτησαν πλούτο, περιουσία, πολιτική και κοινωνική ισχύ, που δεν τα άξιζαν. Όλοι αυτοί είναι υπαίτιοι της υπάρχουσας κοινωνικής παρακμής και οικονομικής κρίσης! Γιατί ο πλούτος και η πολιτική και κοινωνική ισχύς προσφέρουν στους ανθρώπους εξουσία, που με τη σειρά της προσφέρει δύναμη ποδηγέτησης και διαμόρφωσης της συμπεριφοράς των ανθρώπων και, κατ' επέκταση, ολόκληρης της κοινωνίας.

Η πάσης φύσεως εξουσία γίνεται επικίνδυνη, όταν συγκεντρώνεται στα χέρια διεφθαρμένων, ανάξιων, απολίτιστων, αμόρφωτων και ακαλλιέργητων ανθρώπων. Γιατί το συνονθύλευμα όλων αυτών δεν προήγαγε τις αξίες της εργασίας, της δημιουργίας, της κοινωνικής προσφοράς και της δικαιοσύνης αλλά, αντιθέτως, εξέθρεψε τον παρασιτισμό, τον εγωϊσμό, την αναξιοκρατία, τα ρουσφέτια, την απάτη και τη διαφθορά.

Κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και διεφθαρμένοι πολιτικοί, ανάξιοι και παχυλά αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, φοροφυγάδες επιχειρηματίες, έμποροι και επαγγελματίες, επιδοτούμενοι αγρότες που έπαψαν να καλλιεργούν τη γη, αμόρφωτοι σπουδαστές και φοιτητές με πτυχία χωρίς αντίκρισμα, ανάξιοι καθηγητές, κλπ. Κι έτσι φθάσαμε σε μια κοινωνία σε κρίση! Η κρίση αυτή είναι πρωτίστως ηθική, πολιτιστική και κοινωνική και, δευτερευόντως, οικονομική και πολιτική. Η οικονομική κατάρρευση είναι συνέπεια της ηθικής και πολιτιστικής κατάρρευσης.

Στο εξής, λοιπόν, μόνο η σκληρή και τίμια δουλειά που θα κάνει ο καθένας μας, κυρίως μόνος του, και όχι αναγκαστικά ως υπάλληλος ή στέλεχος στο Δημόσιο ή σε κάποια μεγάλη πολυεθνική (για ασφάλεια) - με το "μέσο" που έβαλε ο μπαμπάς, ο θείος ή ο μπάρμπας στην Κορώνη- θα τον κάνει «άνθρωπο» και θα τον καταξιώσει. Βεβαίως, η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η συμμετοχή είναι στοιχεία αναγκαία και επιθυμητά στο πλαίσιο της ανθρώπινης κοινωνικότητας και της προόδου.

Κοινωνικότητα, όμως, δεν σημαίνει καφετέρια, δημοσιες σχέσεις, μπαράκια με το μοχίτο ανά χείρας, σκούρο γυαλί κάτω απ' το φως του φεγγαριού, κολλητιλίκια, ρουσφέτια, νεποτισμός, οικογενειοκρατία, παρεούλες και παρεΐτσες, κλίκες και κονέ και «αμοιβαίες εξυπηρετήσεις»… Οι πελατειακές σχέσεις, τα ρουσφέτια και οι πάσης φύσεως αμοιβαίες εκδουλεύσεις για την κατάληψη θέσεων στο Δημόσιο ή στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα πρέπει να τελειώσουν… Να επικρατήσει η αξιοκρατία, η τίμια εργασία και η αμοιβή του καθένα ανάλογα με την αξία της προσφοράς του στην κοιωνία! Μια κοινωνία, όμως, που δεν αμείβει το σκυλοτραγουδιστή περισσότερο απ' τον καθηγητή και τις πόρνες περσσότερο από τις πολύτεκνες μητέρες!

Και ορισμένες σκέψεις επί του αμέσως πρακτέου: Αρνούμαι κατηγορηματικά να πιστέψω ότι όποιος έχει πραγματικά ανάγκη να δουλέψει και, φυσικά, είναι αρτιμελής, δεν μπορεί ακόμα και τώρα να βρει μια δουλειά κι ας μην είναι απαραίτητα στο αντικείμενο που έχει σπουδάσει. Η λύση είναι απλή: Κόβουμε τη μεμψιμοιρία και περνάμε στην πράξη! Βγαίνουμε στο δρόμο και ψάχνουμε! Διεκδικούμε τη ζωή έξω στον κόσμο με δυναμισμό, με ευγένεια, με υπομονή και επιμονή και όχι γκρινιάζοντας, μεμψιμοιρώντας, μεταθέτοντας τις ευθύνες σε άλλους ή περιμένοντας το μπαμπά, τη μαμά, το θείο, το βουλευτή, τον πολιτικό, το δήμαρχο, το Δημόσιο ή τον «από μηχανής Θεό»… να κάνουν το θαύμα και να μας βολέψουν κάπου.Κίμων Αλεξόπουλος
Γνώμες αναγνωστών περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (55)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Γίνετε καλύτεροι! | 21/09/2012 12:00
  Ελληνόπουλα των 20-25 χρόνων την ώρα που εσείς μουτζώνετε το κατεστημένο που σας χαντάκωσε, αποφοιτούν κατά χιλιάδες εξαίρετοι επιστήμονες από την Ινδία και την Κίνα. Νέοι που μεγάλωσαν και ζουν σε κοινωνίες πολύ πιο σκληρές και άδικες από τη δική σας και που ούτε κατά διάνοια ξέρουν τι πάει να πει καφεδάκι με τους κολλητούς. Αυτοί είναι οι πραγματικοί σας "αντίπαλοι". Ούτε οι Έλληνες πολιτικοί, ούτε η τρόικα, ούτε η Μέρκελ που σήμερα είναι αύριο δεν είναι. Αλλά, οι διψασμένοι νέοι από τον αναπτυσσόμενο κόσμο που βλέπουν επιτέλους μια θέση στον ήλιο και είναι αποφασισμένοι να την κατακτήσουν. Μην περιμένετε κανένας να σας λύσει το πρόβλημα. Γίνετε καλύτεροι και τα καλύτερα θα έρθουν!
  an optimist
  απάντηση18
   
   
  προφανώς δεν είστε παθών | 20/09/2012 01:46
  Κ.Κίμων είμαι 22 ετών και είμαι απόφοιτη λογιστικής(επάγγελμα που όλο και κάτι έβρισκες παλιά).Χρήματα για να μεταναστεύσουμε στο εξωτερικό δε διαθέτουμε όλοι και προσωπικά δε το θεωρώ δίκαιο αυτοί που μας έκαναν έτσι να φύγουν.Επίσης τεμπέληδες δε γεννηθήκαμε ο τρόπος ζωής που μας έμαθαν,μας έκανε να αναζητούμε το καλύτερο μέλλον. Οι δουλειές του ποδαριού που αναφέρετε ότι πρέπει να κάνουμε είναι ανύπαρκτες ακόμα και για σερβιτόρα 'σπρώξιμο ' θέλει διότι χάρη σου κάνουν οι ψευτοεπιχειρηματίες.Η εκμετάλλευση εις βάρος μας έχει φτάσει στο ύψιστο.Θες δουλειά γραφείου;ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ ΣΟΥ ΛΕΝΕ. Θα μείνουμε στη χώρα μας ,θα κρατήσουμε αξιοπρέπεια, θα παλέψουμε γ'αυτό που μας αναλογεί-ευχαριστεί.
  apelpismeni
  απάντηση102
   
   
  ΑΓΝΟΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗΣ | 17/09/2012 20:39
  Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο συντάκτης δεν έχει βρεθεί ποτέ ή, έστω πρόσφατα, στη δεινή θέση αναζήτησης εργασίας... Αλλά και η ευκολία με την οποία θεωρεί ότι σπουδάζουν τα ελληνόπουλα στο εξωτερικό; Τα δωρεάν τηλέφωνα και τα τρόφιμα με μεταφορικές δε μειώνουν την αίσθηση απουσίας των οικείων και της πατρίδας. Μα είναι δυνατόν ένα κείμενο να επικρίνει τόσο εύκολα τους νέους σαν να έφταιγαν που για να αποκτήσουν ένα απολυτήριο Λυκείου έπρεπε να περάσουν από τον κυκεώνα των Πανελληνίων, ενώ αποδίδεται σε αυτούς και η ευθύνη χάραξης εκπαιδευτικών πολιτικών, όπως της στήριξης των Πανεπιστημίων της επαρχίας για ποικίλους λόγους με βάσεις της τάξης της μονάδας; Στη θέση σας απλά θα ανακαλούσα...
  ΑΝΩΝΥΜΟΣ
  απάντηση143
   
   
  έλεος | 17/09/2012 06:09
  Κύριε Αλεξόπουλε σε αυτήν την χώρα ζήτε??????λέτε 1000000 άνεργοι να είμαστε ανίκανοι και καλοπερασάκιδες???όποιος θέλει βρίσκει???κάντε μία έρευνα και μετά μιλήστε!!!!!!!!Βαρέθηκα να ακούω βολεμένους καλοπερασάκιδες να ηθικολογούν!!!!
  ''bolemenh''
  απάντηση2311
   
   
  Ναι... | 16/09/2012 19:32
  Ειναι το κλασσικο ''εγω στην ηλικια σας εστιβα τισ πετρες κι εσεις.... Εμεις ειμαστε αυτοι που μας κανατε!!! Κανενας απο τους ανεργους νεους δεν γεννηθηκε με σκοπο να ζησει στην φτωχεια και την ανεργια!!Ο χαρακτηρας των νεων σημερα ειναι ο χαρακτηρας που διαμορφωθηκε απο την ημερα που γεννηθηκαν κυριως μεσα απο το οικογενειακο τους περιβαλλον... Καποιος σου δειχνει για πρωτη φορα πως στρωνεται το κρεβατι που θα κοιμηθεις.. Και μετα ερχεται το ''οπως εστρωσες θα κοιμηθεις''.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση227
   
   
  Το μελλον....... | 16/09/2012 17:45
  Εξαιρετικό το θεμα και το άρθρο. Ουσιαστικα, ακουμπα το μελλον διοτι αφορα τους νεους. Επιπλεον θελω να τονισω οτι το περιεχομενο αυτου του αρθρου ειναι και ενα θεμα ομιλιας ενος ηγετη προς τον λαο του, ωστε να δωσει ελπιδα στους νεους, δηλαδη ελπιδα για το μελλον. Αληθεια, ποτε βγηκε στην τηλεοραση ο πρωθυπουργος της χωρας μου να μιλησει στον λαο του και να του δωσει ελπιδα, ιδιαιτερα τωρα που η χωρα βρισκεται σε κατασταση εκτακτης οικονομικης καταστροφης? Πρεπει να υπαρξει πολεμος για να μας μιλησει ρε αδερφε?
  Trojan
  απάντηση108
   
   
  Εν μέρει έχετε δίκιο | 16/09/2012 17:31
  κ. Αλεξόπουλε ενδιαφέρουσα η προσέγγιση αλλά μάλλον μπερδεύουμε τα πράγματα. Η φράση "ουδείς ανατικατ'αστατος" είναι μάλλον υποκειμενική, και δεν πρόκειται να βγει συμπέρασμα παρά μόνο όταν οι μη ανατικατάστατοι πράγματι φύγουν. Επειδή ανήκω στη "θλιβερή συντεχνία" των πανεπιστημιακών, έχοντας επιστρέψει εν Ελλάδει το 2008 μετά από 11 χρόνια στο εξωτερικό και όντας υπό μετανάστευση ξανά (για τελευταία φορά πια), ένα μόνο θα σας αναφέρω. Κοιτάξτε τι ακριβώς έγινε στις τέως Σοβιετικές δημοκρατίες (π.χ. Ουκρανία) μετά την αρθρόα φυγή των πτυχιούχων τη δεκαετία 1990, και δείτε πως είναι σήμερα η Ουκρανία (πληθυσμός, ΑΕΠ, παραγωγή, πανεπιστήμια). Μετά ελάτε να το συζητήσουμε!
  N.Z.
  απάντηση113
   
   
  Καλυτερα να μιλαμε για τα στραβα που ξερουμε απο πρωτο χερι | 16/09/2012 16:39
  Κυριε Αλεξοπουλε γιατι δεν λετε οτι στα ιδιωτικα ΙΕΚ καποιοι σπουδαστες δεν πατανε ποτε με τη ανοχη του ιδιοκτητη. Γιατι δεν λετε οτι οι καθηγητες φοβουνται να βαλουν κατω απο 17 για να μη τους διωξουν. Δεν λετε οτι πολλοι απο τους καθηγητες ειναι ανασφαλιστοι. Μην αναρωτιεσται απο που σας γνωριζω. Βαλτε το ονομα σας στο Google να δειτε τι βγαζει ! Εαν παλι εχετε διδαξει και αλλου ελπιζω να μην εννοειται δημοσιο εκπαιδευτικο ιδρυμα γιατι δηλωσατε οτι δεν εχετε καμια σχεση με το δημοσιο. "Ούτε αυτοκίνητο, ούτε Δημόσιο" γραψατε !
  AZ
  απάντηση113
   
   
  ti? | 16/09/2012 15:20
  Xilia signwmi alla to ar8ro 8imizei eke8si A lukeiou to 1990..polla logia apo olous kai ousia kamia. exw kai egw merika ptuxia apo Aglia oxi epeidi eixe o pateras mou lefta alla epeidi perasa poli duskola diavazodas k douleuontas, me arketa xronia ebeiria sto ekswteriko. Kai pali 8a prospa8isw gia kati kalitero kai 8a to petixw. As afisoume ta megala logia emeis oi Ellines....auta mas fagane
  Maz
  απάντηση74
   
   
  Δεν είναι μόνο ατομική η ευθύνη | 16/09/2012 13:51
  Νομίζω ότι όλη η ουσία του άρθρου σας συμπυκνώνεται στην φράση: "Οι πελατειακές σχέσεις, τα ρουσφέτια και οι πάσης φύσεως αμοιβαίες εκδουλεύσεις για την κατάληψη θέσεων στο Δημόσιο ή στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα πρέπει να τελειώσουν… Να επικρατήσει η αξιοκρατία, η τίμια εργασία και η αμοιβή του καθένα ανάλογα με την αξία της προσφοράς του στην κοιωνία!" Αυτό είναι το ζητούμενο κύριε Αλεξόπουλε. Γιατί, σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν είναι όλα θέμα ατομικής ευθύνης. Αν το κράτος σαμποτάρει κάθε προσπάθεια προόδου με την παράλογη φορολογία, τους μισθούς πείνας, την απαξίωση των ικανών πτυχιούχων και κυρίως την καταπάτηση των νόμων, για ποια ατομική προσπάθεια μιλάτε; Με εκτίμηση
  Δις Πτυχιούχος
  απάντηση80
   
   
  μετριο αρθρο με γενικολογιες | 16/09/2012 12:17
  Δεν μπορω να καταλαβω το νοημα αυτου του αρθου. Φτασαμε τελικα στο σημειο να ποινικοποιουμε και το οτι πηραμε πολλοι ελληνες πτυχιο πανεπιστημιου στα χρονια της ευμαρειας. Τι να καναμε κυριε; να μεινουμε αμορφωτοι;Σας ζηταμε συγνωμη. Το θεμα ειναι αλλου,πρεπει να καταλαβουμε οτι οι δημοσιογραφοι ειναι οι πρωτοι που πρεπει να φυγουν με το "ελικοπτερο".ξαφνικα ξυπνησαν ολοι και κατακρινουν τα παντα ενω ολα αυτα τα χρονια εγραφαν διθυραμβους για την πορεια των πραγματων. Ουστ απο εδω...ειστε οι χειροτεροι και δεν θα λειψετε σε κανενα. Μαθατε τωραα να κρινετε καιτους εργαζομενους και πτυχιουχους.
  Απορημενος
  απάντηση193
   
   
  Εξαιρετικό, αλλά... | 16/09/2012 08:54
  Συμφωνώ, αλλά: - Το "ουδείς αναντικατάστατος" δεν ισχύει. Το ανθρώπινο κεφάλαιο μίας χώρας είναι το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και είναι πολύ ακριβό να αναπληρωθεί όταν χαθεί. - Σε ένα φαύλο και άδικο σύστημα, η "σκληρή και τίμια ,δουλειά" δε φέρνει απαραίτητα καταξίωση. - Η δημιουργική εργασία πάνω στο αντικείμενο που αγαπάει κανείς είναι από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής, αλλά η οποιαδήποτε δουλειά για να βγαίνουν μετά βίας τα προς το ζην δεν προάγει την ανθρωπιά. Επιπλέον, οι δουλειές που απομακρύνουν κάποιον από το αντικείμενό του, μειώνουν τις προοπτικές του να εργαστεί ποτέ σε αυτό. Όσο αντέχω, παλεύω ακόμη εδώ, αλλά προτείνω, σε όποιον άξιο το επιθυμεί, να φύγει.
  Χ. Ακριτίδης
  απάντηση93
   
   
  επιτελους, μια ελπιδα | 15/09/2012 19:49
  μπραβο για το αρθρο σας, δινει επιτελους μια διαφορετικη νοτα ! ειμαι αποδημη, εργαζομαι και ζω στο εξωτερικο εδω και 11 χρονια, αλλα εχω και επιχειρηματικη δραστηριοτητα στην ελλαδα (και πληρωνω και την εφορια μου). συμφωνω με ολους οσους εχουν βρεθει ανεργοι και περιθωριοποιημενοι, τους καταλαβαινω...ομως συμφωνω και μαζι σας οτι πρεπει να πιασουμε επιτελους τον ταυρο απο τα κερατα!!! αλλα και να πιασουμε οσους πλουτισαν αδικα και να τους δικασουμε, να τους παρουμε το χρημα που συσσωρευσαν και να δημιουργησουμε ελπιδες και δουλειες για αυτους που εχουν αναγκη! ο ακης δεν ειναι ο μονος...η χωρα μας εχει πλουτο, αλλα ολοι οι ελληνες δικαιουνται να γινουν κοινωνοι και συμμετοχοι σ αυτον!
  boubou
  απάντηση611
   
   
  ΟΙ νέοι, τα πτυχία, η εργασία και η ξενιτιά | 15/09/2012 16:52
  Εξαιρετικό !!!
  makisbrachos
  απάντηση1519
   
   
  Χωρίς τίτλο | 15/09/2012 12:32
  Εξαιρετικό άρθρο. Ενός, κατά τα φαινόμενα, εξαιρετικού ανθρώπου. Δεν γνωρίζω τον αρθρογράφο, είμαι πεπεισμένος όμως, ότι είναι ένας αγωνιστής, ένας αξιοπρεπής άνθρωπος. Κανείς δεν θα σπαταλούσε το χρόνο του και τη διάθεση του για να γράψει ένα άρθρο, με αυτό το περιεχόμενο, εάν δεν αποσκοπούσε σε κάποια οφέλη. Το άρθρο του όμως, δεν χαϊδεύει αυτιά, κυριολεκτικά σε πνίγει. Είναι η αλήθεια και είναι αναγνωρίσιμη από τη γεύση της. Είναι πολλές μικρές αλήθειες μαζί, περασμένες στο σχοινί, σαν τις χάντρες του κομπολογιού, που για άλλους είναι η συντροφιά, η παρέα η καθημερινή, σε χαρές και λύπες και για άλλους κόκκινο πανί για τις ποταπές επιδιώξεις τους. Αναβλύζει σε κάθε αναφορά όπως και το δημιουργικό πείσμα που πρέπει να σε συνοδεύει αν αγαπάς την αλήθεια. Τα λόγια είναι περιττά, άλλωστε έχουμε διδαχθεί, αλλά δεν εφαρόζουμε δυστυχώς ό,τι το «Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν».
  Γ. Αντωνιάδης
  απάντηση1722
   
   
  E..μαα!!!!!! | 15/09/2012 12:29
  Γνωρίζετε πως μεγάλο μέρος και αυτών που εργάζονται έχουν να πληρωθούν και 12 μήνες? να βγούμε στο δρόμο λοιπόν και όπου βλέπουμε απ'έξω κόκκινο φωτάκι να κάνουμε αίτηση...
  Ε
  απάντηση1211
   
   
  Η ανεργία θέλει τον Κίμωνά της. | 15/09/2012 10:02
  Κοιτάξτε να δείτε πόσο τελικά απλά είναι τα πράγματα για 1.000.000 ανθρώπους που ενόψει του Χειμώνα, ήδη ρημαγμένοι, πολλοί εξ αυτών μάλιστα στον τρόμο οτι θα μείνουν από ρεύμα και θέρμανση και δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν σε αυτά τα βασικά μιας και οι τριγύρω συγγενείς και φίλοι πιάτο φαγητό μπορούν να προσφέρουν. Όταν η Αλβανία κατέρευσε, τα ανωτέρω δεν βρήκαν εφαρμογή γιατί οι άνθρωποι δεν τους αντέχουν επί μακρόν να βρίσκονται σε ένδεια άνευ προοπτικής αλλά αντέχουν την 'προσωρινή' ένδεια με σαφή προοπτική όμως. Αυτά τα πυροτεχνήματα με λυπούν απλά γιατί τελικά είναι το εκλεπτισμένο : "πέθανε σιωπηλά. Ενοχλείς. Φύγε αλλού. Ας πρόσεχες" ή "Ου παντος πλειν ες Κόρινθον" ... Καλό Χειμώνα.
  Καλό Χειμώνα
  απάντηση202
   
   
  I xenitia den symeni aparetitos to na fygis sto exoteriko | 15/09/2012 09:53
  Ke to na fygis apo tin poli ke na psaxis dulia stin Eliniki ypethro, ine mia peripetia axia apofasis. Ochi pos echi eki dulies pio poles i kaliteres. Aplos fevgis apo ton asfyktiko klio tis ikogenias ke fylon pu oli ta xerun kalitera, ke ise anangasmenos na stathis sta podia su na palepsis ke na anakalypsis tin axia su me i choris diplomata. Gia sas kyrie dimosiografe ischyi to idio. Sikothite apo tin karekla tu grafiu sas, stamatiste tis perigrafes ke richtite stin erevna sto dromo ke epi topu ton provlimaton ta opia anaferate, ke stilitevste ena ena ta kakos kimena pu tha vrite, ean tolmate. Avti ine i dulia sas. Tis theories tis buchtisame idi apo tus politikus!!!!!!!!!!
  bludicka
  απάντηση80
   
   
  Aδοξον ΑφροΑσιατικον ΙσλαμοΣαντζακιον | 14/09/2012 18:54
  Αρχηγος Κρατους = Σουλειμαν ο Μικροπρεπης Ανωτατος Θρησκευτικος Αρχων = Αγιατολλαχ ο πολιτογραφημενος Ανωτατο Εκτελεστικο Συμβουλιο = Εφιαλτιδων επιγονοι Ανωτατη Στρατιωτικη Διοικηση = ΓενιτσαροΤαλιμπανεοι Ανωτατη Κατηχητικη Μαντρασσα = Ρεπουση - Δραγωνα - Τσατσοπουλος Αριστευσαντες στην Ανωτατην Κομματοσκυλιαν Ραγιαδισμον και Γεσμανικην απαντες οι Γιουσουφακεισαχθεντες, ετοιμοι ινα στελεχωσουν τα οφφιτσια του Σουλτανατου. Διατασσεται αμμεσα η Μικτη Διοιηκηση Γενιτσαροταλιμπανεων να εκβαλλει ολους τους εναπομειναντες απιστους ιθαγενεις εκτος συνορων, καθως παρακωλυουν την απροσκοπτην ελευσιν των τεκνων του Προφητη
  Τελευταιος Ελληνοικανος
  απάντηση818