Παραφράζοντας τον λυρικό μονόλογο της Αντιγόνης, που έγραψε ο Σοφοκλής εκείνα τα χρόνια, έρχονται τώρα οι πολιτικοί μας να μας πείσουν, ότι αυτό που διαπίστωσε τότε ο Σοφοκλής για τον έρωτα, ισχύει σήμερα για την φοροδιαφυγή.

Είναι όμως, πράγματι, η φοροδιαφυγή ακαταμάχητη; Και πότε έδωσαν αυτή τη μάχη για να το διαπιστώσουν; Και με ποιά όπλα; Με αυτό τα παιδαριώδες φορολογικό σύστημα, που εδράζεται ουσιαστικά στην ειλικρίνεια των φορολογουμένων, είδος εν ανεπαρκεία δυστυχώς στη χώρα μας και καλύπτεται από ένα νομοθετικό πλαίσιο τελείως χαλαρό και ανεπαρκές;

Είχαν στα χέρια τους, εδώ και μερικές δεκαετίες, ένα πανίσχυρο όπλο, τη μηχανογράφηση, αλλά το άφησαν να σκουριάσει. Σκέφθηκαν ποτέ να εγκαταστήσουν ένα δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών, που να περιλαμβάνει όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, διασυνδεδεμένο με όλες τις Δ Ο Υ, ώστε να καταγράφονται όλες οι αγορές των ακινήτων στο φορολογικό μητρώο των φορολογουμένων;

Όχι βέβαια, διότι επενόησαν μια άλλη μέθοδο, πιο ανώδυνη: Καθιέρωσαν τα γνωστά έντυπα Ε-9, αλλά την ακρίβεια του περιεχομένου τους, δεν θέλησαν ποτέ να ελέγξουν, δεχόμενοι ότι οι φορολογούμενοι πολίτες είναι ειλικρινείς όσο είναι και εκείνοι.

Και δεν φρόντισαν τουλάχιστον να αντιγράψουν, ένα από τα σύγχρονα φορολογικά συστήματα, που εφαρμόζονται στις Η ΠΑ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αλλά αυτή η έλλειψη πολιτικής βούλησης, πώς εξηγείται; Είναι αμέλεια, ανικανότητα, ή σκοπιμότητα; Ας το κρίνει ο σκεπτόμενος Ελληνας πολίτης

Τώρα λοιπόν, που ήλθε ο κόμπος στο χτένι και οι «φιλάνθρωποι» δανειστές μας, μας φόρεσαν τον βρόχο στο λαιμό μας, οι σοφοί πολιτικοί μας σκέφθηκαν να πατάξουν αυτό το τέρας της φοροδιαφυγής.

Ομως, με ποιά υποδομή θα καταφέρουν να την συντρίψουν; Με αυτό το ανεπαρκέστατο φορολογικό σύστημα και με ένα τελείως ξεχαρβαλωμένο εισπρακτικό μηχανισμό, ή με την ανέντιμη και άδικη εκείνη μέθοδο της «αυτόματης περαίωσης», με την οποία εκφράζουν την εισπρακτική αδυναμία τους και επιβραβεύουν τους φοροφυγάδες;

Αλλά ας μην ανησυχούν. Αν τόσα χρόνια, δεν κατάφεραν να εισπράξουν μερικές δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ, από τους διαφεύγοντες ετησίως φόρους, υπάρχει πάντα και η εύκολη λύση.

Γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ανάμεσα στους Ελληνες πολίτες, υπάρχουν και εκείνοι που είναι -κατ’ανάγκη ίσως- ειλικρινείς. Οι μισθοσυντήρητοι και οι συνταξιούχοι.

Υπάρχουν ακόμη περιθώρια να τους επιβάλουν και νέες περικοπές των αποδοχών τους, μέχρι και την ολοκληρωτική εξόντωση τους.

Ετσι, θα πετύχουν ταυτόχρονα και τους δύο στόχους. Και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί δραστικά και οι ασφαλιστικοί φορείς θα ανακουφιστούν οριστικά.