Την ώρα που στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διεξάγεται προεκλογικός αγώνας με επίσημες επισκέψεις στελεχών σε ολόκληρη τη χώρα, στο ΠαΣοΚ διαπιστώνεται μια διακριτική αδιαφορία με συμπτώματα λιποταξίας για πολλά στελέχη που μέχρι πρότινος διατείνονταν για τα σοβαρά συναισθήματα τους όσον αφορά την πάλαι ποτέ κραταιά προοδευτική παράταξη. Η τάση που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν το ΠαΣοΚ στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας του και αντιθέτως η γρήγορη ανάκαμψη στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δημιουργούν κλίμα ευφορίας στους μεν, δυστοκίας στους δε…

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι χειρίζεται μέχρι στιγμής εξαιρετικά το ανθρώπινο δυναμικό της. Η συνταγή του κ. Σαμαρά για καταμερισμό ευθυνών σε όλα σχεδόν τα στελέχη δείχνει τελικά ότι διατήρησε τη συνοχή του κόμματος σε πολλές περιπτώσεις χωρίς αντιθέσεις και συγκρούσεις. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται και επισήμως σε προεκλογικό αγώνα. Ήδη πολλά κορυφαία στελέχη ανά την επικράτεια επισκέπτονται τις κατά τόπους τοπικές οργανώσεις και αναπτύσσουν ομιλίες και συζητήσεις για την οργανωτική κατεύθυνση του κόμματος αλλά και για το πως θα πρέπει να διαμορφωθεί η πολιτική του κόμματος στις κατά τόπους περιοχές.

Επισήμως κανένα ψηφοδέλτιο δεν έχει «κλείσει» όμως λίγο πολύ κάποιοι γνωρίζουν ότι θα είναι υποψήφιοι a priori. Η συμμετοχή πολλών στελεχών που ήταν βασικά πρόσωπα των κυβερνήσεων του κ. Καραμανλή δημιουργούν έντονο προβληματισμό και σκεπτικισμό στη βάση του κόμματος που βλέπουν «φαντάσματα» του παρελθόντος να απειλούν και πάλι το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Παράλληλα, η αξιοποίηση της πλειοψηφίας των στελεχών της πάλαι ποτέ Πολιτικής Άνοιξης με την παραμέληση ιστορικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας δημιουργούν μια δυσφορία σε πολλούς που ίσως όταν το κόμμα επανέλθει στην κυβέρνηση διαταράξουν τη συνοχή μέσα στην παράταξη.

Αυτό που φοβούνται στη Νέα Δημοκρατία είναι μην έχει την ίδια τύχη με το ΠαΣοΚ, αφού η δυσκολία της συγκυρίας ίσως τη φέρει σε πολύ σύντομο διάστημα προ τετελεσμένων γεγονότων. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα άρχισαν δειλά δειλά και οι φωνές που θεωρούν θετικό το γεγονός επιστροφής της κ. Μπακογιάννη, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων…. Αντίθετα στο ΠαΣοΚ, πολλοί έχουν γίνει εκ των υστέρων προφήτες. Σήμερα έχουν συνειδητοποιήσει τα λάθη του παρελθόντος και τις κακές τακτικές.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ταυτίζονται με τις απόψεις του κ. Χρυσοχοϊδη, όμως πριν από λίγους μήνες ξεχνάνε ότι άλλα έλεγαν. Η βάση του κόμματος βρίσκεται υπό διάλυση με τους μισούς να δηλώνουν εξοργισμένοι από την κυβερνητική πολιτικοί και οι υπόλοιποι απογοητευμένοι. Η πλειοψηφία των στελεχών αδιαφορεί και μόνο αυτοί που βολεύτηκαν σε κάποιες θέσεις ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι και τελικώς το κίνημα φαίνεται να αποσαθρώνεται μέρα με τη μέρα, χωρίς να θυμίζει τίποτα τις ένδοξες ημέρες του παρελθόντος, που του ΠαΣοΚ φημίζονταν για τον κοινωνικό του χαρακτήρα και το λαϊκό του έρισμα. Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, τα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ στην επικράτεια δεν συζητούνται καν, ενώ όλοι θεωρούν βέβαιο ότι οι επερχόμενες εκλογές θα βρούνε το κίνημα διαλυμένο με τα περισσότερα στελέχη που κάποτε είχαν ευνοηθεί σε μεγάλο βαθμό, σήμερα να έχουν λιποτακτούν.

Ποιος θα το πίστευε ότι δύο χρόνια μετά τη νίκη του 2009 που τότε όλοι «πασόκιζαν» σήμερα θα κοιτούσαν προς τα αριστερά… Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί ότι η διαλυμένη Νέα Δημοκρατία το 2009 σήμερα θα διεκδικούσε να επιστρέψει στην εξουσία και τα στελέχη της θα μαχόταν για μια θέση στο ψηφοδέλτιο.