Εικοσάχρονη και πλέον έκκλειψη Ηλίου στην Ελλάδα Προγραμμα „ΗΛΙΟΣ“ αποχαιρετίστε τα λεφτά σας! Η ηλιακή ενέργεια θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτημένη από την επιδότηση της από τον φορολογούμενο, τόσο στην κατασκευή, όσο και την πώληση. Λεφτά του κράτους, χωρίς μεγάλη προοπτική επιστροφής. Μην ακούτε λοιπόν μόνο τις σειρήνες των κατασκευαστικών εταιριών φωτοβολταϊκών

Η εφημερίδα Φρανκφουρτερ Αλγκεμαϊνερ δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο με τον τίτλο: Η Ισπανία αποχερετίζει την (ιδέα) ως Ηλιακή Παγκόσμια Υπερδύναμη. Η ισπανική κυβέρνηση καταργεί εξαιτίας της αναγκαστικής λιτότητας τις επιδοτήσεις της ηλιακής ενέργειας. Πριν τον Λευκό Οίκο ακόμα είχαν εγκατασταθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο της Μαδρίτης φωτοβολταϊκές πλάκες και ο ισπανός Πρωθυπουργός δήλωνε περίφανα: είμαστε μια υπερδύναμη στον τομέα αυτόν. Είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε την τεχνολογία μας και να ανταγωνιστούμε διεθνώς. Σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή του αβαντ γκαρτ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Λίγα χρόνια μετά και εν μέσω οικονομικής κρίσης, μετά από επιπόλαιες επενδύσεις δισεκατομμυρίων και αδικαιολόγητα μακροπρόθεσμων και ψηλών τιμολογιακών εγγυήσεων, αναγκάζεται η κυβέρνηση σε μείωση των επιδοτήσεων

Έκλειψη ηλίου στην Ισπανία

Αυτό που η βιομηχανία του κλάδου ονομάζει έκλειψη Θαπατέρο, έφερε ένα νέο κτύπημα στην βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Η κυβέρνηση αποφάσισε υπό το ανήσυχο βλέμμα της ευρωπαϊκής επιτροπής, λόγω του ελλείματος στην τιμολογιακή πολιτική της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας ένα πρόγραμμα προσαρμογής ιδιαίτερα εξαιτίας της υπέρβασης του ανώτατου ορίου επιδότησης των ΑΠΕ ύψους 5 δις ευρών. Με συνέπεια την μείωση του ύψους και του χρόνου της επιδότησης. Εταιρίες ζητούν βέβαια δικαστικά τα υποσχεθέντα. 6 δις ευρώ, διέθεσαν οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις για την ηλιακή ενέργεια, πραγματική βροχή χρημάτων και υποσχέσεις για νέες θέσεις εργασίας. Από αγρούς με οπωροφόρα δένδρα μετέτρεψαν οι αγρότες τα χωράφια τους σε αγρούς φωτοβολταϊκών.

Με 45 λεπτά την κιλοβατώρα, δεκα φορές πάνω από την ελευθερη τιμή του ρεύματος, παρέσυραν αγρότες στον δανεισμό για την κατασκευή ηλιακών εγκαταστάσεων. Σαν μέλισσες τράβηξαν τα μέτρα αυτά ξένες επιχειρήσεις ειδικώτερα γερμανικές και μετέτρεψαν οικοδομικες εταιρίες σε κατασκευαστές ηλιακών εγκαταστάσεων. Από το 2009 ούτε μια επένδυση πλέον! Μετά τις αναγκαστικές αλλεπάλληλες μειώσεις των επιδοτήσεων, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Εταιρίες πτώχευσαν, οι μετοχές των εισηγμένων στο χρηματιστήριο κατρακύλησαν, πάνω από 30% των εργαζομένων απολύθηκαν.

Η Γερμανία και η Κίνα προσπέρασαν ήδη τη Ισπανία με την φτηνώτερη τους παραγωγή φωτοβολταϊκών. Με τον τρόπο αυτόν κατέρευσε το όνειρο της ισαπνικής πράσινης υπερδύμανης. Πίσω έμειναν χρεωμένοι αγρότες, άνεργοι και πτωχευμένες εταιρίες.

Γιατί η ελλάδα κινδυνεύει να ζήσει το ίδιο πραγματικό φιάσκο

Το πρόγραμμα Ηλιος, μια καταρχήν από τις λίγες μοναδικές ευκαιρίες της χώρας για την στήριξη της ανάπτυξη της, την έξοδό της από την κρίση και τη δημιουργία επικερδούς δραστηριότητας για την εθνική οικονομία εξελίσσεται σε καταστροφική παγίδα για την Ελλάδα. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα για πρόθεση ή βούληση να ζημιώσει τη χώρα και το λαό της. Φοβάμαι μόνο ότι υπό τον πανικό της οικονομικής κρίσης και παρασυρμένοι από τον ενθουσιασμό της νέας ανακάλυψης, η κυβέρνση θα πέσει θύμα επιτήδειων με (καταστρεπρικές) συνέπειες:

1. να χαθούν και να σπαταληθούν τα χρήματα από την ΕΕ (το πρωτο πακέτο επέστρεψεσ την ευρώπη με την αγορά καταναλωτικών και αγαθών πολυτελείας, το δεύτερο θα πάει για την αγορά εν τέλει σχεδόν άχρηστου βιομηχανικού υλικού: δείτε το ενεργειακό πρόγραμμα της Γερμανίας που πάει εντελώς αλλού. Μόλις χθες μείωσαν τις επιδοτήσεις σε μια βιομηχανία που στην γερμανία δεν έχει μέλλον, ή βρίσκεται σχεδόν σε <<αποβιομηχάνιση>>.

Περισσότερα στοιχεία για τις παραπάνω αναφορές (μελέτες και προβλέψεις εμπειρογνωμόνων και της κυβέρνησης της Γερμανίας, που ασφαλώς ενεργεί καλοπροέρετα, αλλά επίσης υπό την πίεση του κλάδου των σχετικών εταιριών) προσεχώς εδώ, αν η γνώμη τούτη δημοσιευθεί.