Η δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε ας είναι η αφορμή για να γίνουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι επαγγελματίες, καλύτεροι γονείς, καλύτεροι φίλοι, καλύτεροι γείτονες…. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε τις «εθνικές επιτυχίες» (ολυμπιακοί αγώνες, euro 2004), τα εθνικά πανηγύρια και τις γιορτές, τα ακριβά αυτοκίνητα και σπίτια, τα λαμπερά parties , και αν όχι όλοι, τουλάχιστον μια μεγάλη μερίδα από εμάς. Ξαφνικά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας απέκτησε αγαθά που σε άλλες χώρες θα δούλευαν μερόνυχτα για να τα αποκτήσουν και θα χρειάζονταν μια δεύτερη ζωή για να τα απολαύσουν, καθώς ο χρόνος θα ήταν λιγοστός λόγω δουλειάς ….ήρθε όμως η ώρα να πληρώσουμε τον λογαριασμό! Το πάρτυ τελείωσε και τελικά δεν ήταν δωρεάν όπως συνηθίσαμε….

Η οικοδέσποινα Ελλάδα, αν και γέννησε τον ξένιο Δια, δεν ήταν τελικά τόσο φιλόξενη όσο θα θέλαμε. Θέλει να πληρώσουμε τα σπασμένα φεύγοντας, αφού η αξία τους ήταν μεγάλη και ασύμφορη. Και έτσι είναι! Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αν τρως περισσότερα από όσα βγάζεις είναι μαθηματικά βέβαιο πως κάποια μέρα αργά ή γρήγορα θα την πληρώσεις την διαφορά…. Είναι πασιφανές!….αν δεν αλλάξουμε τις συνήθειες και τα ακριβά μας γούστα δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Σίγουρα δεν είμαι υπέρ της άποψης του «μαζί τα φάγαμε» όμως θα πρέπει να παραδεχτούμε πως για να φάει κάποιος στο σπίτι σου θα πρέπει πρώτα να τον καλέσεις εσύ ο ίδιος (στην περίπτωση μας να τον ψηφίσεις) και η ποσότητα που θα φάει είναι υπολογισμένη από εσένα…..Αντί όμως να καθόμαστε να μετράμε ποιος και τι έφαγε….ας προσπαθήσουμε να δούμε λίγο πιο μακριά….

Να τιθασεύσουμε το θυμό μας και να κάνουμε χώρο στον καλό μας εαυτό, ακραίες συμπεριφορές δεν μας αρμόζουν….. Να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα της ζωής μας , που αυτή σίγουρα δεν εξαρτάται από το πόσα χρήματα κερδίζεις αλλά από το πώς τα διαχειρίζεσαι…. Ας εξασφαλίσουμε σε μας τους ίδιους και στα παιδιά που θα έρθουν ένα υγιές περιβάλλον και μια ισορροπία σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό-περιβαλλοντικό-προσωπικό. Ας αξιοποιήσουμε την έννοια του ανταγωνισμού όχι στο να πάρουμε κάτι πιο ακριβό από τον γείτονα….αλλά στο πως θα γίνουμε καλύτεροι στη δουλειά μας, πιο υπεύθυνοι και πιο πρακτικοί και σίγουρα αυτό θα μας αποφέρει κέρδος.

Να κάνουμε ένα διαφορετικό πάρτυ αυτή τη φορά (καθότι ως Έλληνες είμαστε γλεντζέδες)…. Με βασικές καλεσμένες το ωραίο φύλο (όπως μας αποκαλούν) την Ακεραιότητα, την Εμπιστοσύνη σε μας και τις δυνατότητες μας, την Αυτογνωσία, την Ισορροπία, την Καλοσύνη, την Γενναιοδωρία (όχι σε υλικά πράγματα) και πάνω απ’ όλα την Αειφορία σε όλα τα επίπεδα….. να προσέχουμε κοινώς για να έχουμε και να μην κάνουμε αυτό που δεν θέλουμε να μας κάνουν!