Ιερωμένος με το κινητό σε… νεκρώσιμη ακολουθία!


* Τη Δευτέρα 18 Μαΐου είχα την… τύχη να γίνω μάρτυς του εξής ενδιαφέροντος περιστατικού: κατά τη διάρκεια νεκρώσιμης ακολουθίας στον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου Χαλανδρίου άρχισε να χτυπάει ένα κινητό τηλέφωνο. Αφού παρήλθε η πρώτη έκπληξη, και ενώ η ένταση του κουδουνίσματος συνεχώς δυνάμωνε, σοκαρισμένοι διαπιστώσαμε ότι η συσκευή ανήκε σε έναν εκ των ιερωμένων που ελάμβαναν μέρος στη λειτουργία. Ο λαμπρός αυτός κληρικός όχι μόνο δεν φρόντισε να απενεργοποιήσει αμέσως το τηλέφωνό του (σεβόμενος τουλάχιστον τον χώρο, αν όχι το πένθος μας) αλλά αποσύρθηκε στο ιερό του ναού μετατρέποντάς το ευρηματικά σε… τηλεφωνικό θάλαμο έτσι ώστε να συνομιλήσει με την ησυχία του. Εύκολα μπορεί κανείς να φαντασθεί τι θετικά σχόλια και αισθήματα για τον κλήρο γέννησε στους παρισταμένους ­ πενθούντες, υπενθυμίζω ­ η συμπεριφορά αυτού του αποκαλούμενου ιερωμένου (πρόκειται για τον «πατέρα» Ιωάννη της Ενορίας Μεταμορφώσεως Χαλανδρίου). Αυτός λοιπόν είναι στις ημέρες μας ο φόρος τιμής της Εκκλησίας σε μια γυναίκα που υπήρξε υπέρ το δέον ευσεβής καθ’ όλη τη διάρκεια των 103 ετών του βίου της; Ελπίζω ότι, όταν ο κ. Χριστόδουλος ευαγγελίζεται τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας, εννοεί κάτι άλλο από την εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας στους ναούς, και μάλιστα κατ’ αυτόν τον αναίσχυτο, ασεβή, βάναυσο και σοκαριστικό τρόπο.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΛΟΣ


Αθήνα


Η απεργία του ΕΚΑΒ και η ζωή των ανθρώπων


* Την Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 10 το πρωί, διευθυντής γνωστού μεγάλου λυκείου της περιοχής πρωτευούσης υπέστη, την ώρα της εργασίας του, ισχυρό ισχαιμικό επεισόδιο.


Αμέσως οι παρευρισκόμενοι ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ (χρειάστηκε αρκετή ώρα για να βγουν στο τηλέφωνο) και περιέγραψαν την άσχημη κατάσταση του ασθενούς.


Η απάντηση που πήραν ήταν: Απεργούμε, μεταφέρετέ τον με δικό σας μέσο!!!


Είναι δυνατόν να δίδεται τέτοια απάντηση όταν ένας συμπολίτης μας πεθαίνει; Αλήθεια, τι χρειάζεται αυτού του είδους το ΕΚΑΒ;


Μήπως το υπουργείο θα πρέπει να τους διώξει όλους αυτούς και να προσλάβει άτομα με συναίσθηση ευθύνης και με προηγούμενη διαβεβαίωσή τους ότι δεν θα απεργούν;


Ν. Η. ΧΟΥΛΗΣ


Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών


Θεωρία και πράξη για το αντιφυματικό εμβόλιο


* Είναι γνωστό ότι το αντιφυματικό εμβόλιο (BCG) πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 5 – 6 χρόνων, αφού προηγηθεί η απαραίτητη φυματινοαντίδραση Mantoux, σύμφωνα άλλωστε και με τις «Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», όπως αξιέπαινα διατυπώνονται στο «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για την Ελλάδα» (έκδοση του 1997 από το Υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας και το Εθνικό Τυπογραφείο).


Βέβαια οι συστάσεις ανέκαθεν ίσχυαν, αλλά τα γεγονότα και τα στατιστικά στοιχεία είναι απογοητευτικά, αφού εκ των υποχρέων παιδιών προς εμβολιασμό με BCG, εμβολιάζεται μόνο το 25%, ενώ ο ελάχιστος στόχος είναι το 75%!


Το φαινόμενο χρόνια τώρα συζητείται στα διάφορα συνέδρια, δεν έχει, όμως, βρει τη λύση του, ιδού γιατί:


Ο κάθε παιδίατρος, κατ’ εξοχήν λειτουργός της πρόληψης που εξασφαλίζεται και με την εφαρμογή των εμβολιασμών, είχε μέχρι τώρα τη δυνατότητα, και ατυχώς όχι εφεξής, να προμηθεύεται με συνοπτικές διαδικασίες το BCG από τη Διεύθυνση Υγιεινής της κάθε Νομαρχίας της Αττικής και να το εφαρμόζει στα παιδιά που παρακολουθεί.


Σε αντίθεση με το BCG, τη φυματίνη που χρησιμοποιείται για τη δερμοαντίδραση Mantoux, μπορεί ο παιδίατρος να προμηθευθεί από το Κοινωφελές Ιδρυμα «Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ», απ’ όπου μάλιστα εκδίδεται και σχετικό τιμολόγιο πώλησης.


Ταυτόχρονα, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα για όλα τα άλλα εμβόλια, που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή παιδιατρική πράξη ­ συμπεριλαμβανομένων και όλων των νεότερων εμβολίων όπως αυτού κατά της Ηπατίτιδας Β, του Αιμοφίλου Β κ.ο.κ. ­ αφού διατίθενται ελεύθερα από το φαρμακείο, ακόμη και του μικρότερου χωριού της πατρίδας.


Είναι, τελικά, τόσο δύσκολη η έκδοση κάποιας οδηγίας – εγκυκλίου από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, ώστε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ να πωλεί στον παιδίατρο, όχι μόνο τη φυματίνη, αλλά και το BCG; Γιατί δίνει μόνο τη δυνατότητα στο κάθε Ελληνόπουλο να ελέγχεται με Mantoux για ενδεχόμενη νόσηση από φυματίωση και όχι να προφυλάσσεται από αυτήν κάνοντας το BCG; Οι όποιες επιφυλάξεις ορισμένων για την αποτελεσματικότητα του BCG σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη στην ελεύθερη διακίνησή του.


Κάτω από το βάρος της σημερινής πραγματικότητας, επιβάλλεται να υλοποιηθούν οι Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το BCG, αφού είναι γνωστό ότι ο υπάρχων κρατικός μηχανισμός αντιφυματικού εμβολιασμού δεν επαρκεί παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του.


Νομίζω ότι είναι καθήκον της πολιτείας να δώσει στους ιδιώτες παιδιάτρους της χώρας τη δυνατότητα να συμπορευθούν μαζί της προς την κατεύθυνση του μαζικού αντιφυματικού εμβολιασμού των Ελληνόπουλων, όπως άλλωστε γίνεται με όλα τα άλλα εμβόλια. Η εξαφάνιση της ευλογιάς από 20ετίας και προσεχώς της διφθερίτιδας αλλά και της πολιομυελίτιδας, δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τη φυματίωση. Ας δοθεί, επιτέλους, και το BCG, άνετα, στα χέρια των παιδιάτρων. Η σχετική εγκύκλιος μπορεί να χρειαστεί και λιγότερα από 100 δευτερόλεπτα για τη σύνταξή της!


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΔΗΣ


Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, Αθήνα


Τι θα γίνει με το μέρισμα του ΜΤΣ στους αντιστασιακούς;


* Από τη διεύθυνση αμυντικής σχεδίασης προγραμματισμού και προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Αμύνης έχομε στα χέρια μας έγγραφο (Φ 841/55/62006 Σ. 791/28.6.97) που πιστοποιεί ότι η νομική υπηρεσία του υπουργείου επεξεργάζεται τροπολογία προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθεί αρμοδίως προς ψήφιση στη Βουλή για να δοθεί το μέρισμα του ΜΤΣ στους αντιστασιακούς αξιωματικούς.


Δέκα μήνες έχουν περάσει και κανένα σημάδι δεν δείχνει ότι αυτή η τροπολογία πρόκειται να προωθηθεί προς ψήφιση. Τηλεγράφημά μας στις 3.11.1997 αγνοείται. Καθώς και το διαβιβαστικό έγγραφο του Πρωθυπουργού. Περιμέναμε από τον υπουργό κ. Α. Τσοχατζόπουλο κάποια ευθιξία ώστε να σταματήσει αυτόν τον εμπαιγμό, σε βάρος Αξιωματικών που επετέλεσαν το καθήκον τους προς τη χώρα και τον λαό.


Δεν νομίζουμε ότι η κυβέρνηση θέλει να δει αυτούς τους υπερήλικες πλέον Αξιωματικούς (όσους έχουν απομείνει) να ξαπλώνουν μπροστά στο υπουργείο και να αναγκαστεί να τους διώξει με τα ΜΑΤ.


Περιμένουμε κάποια απάντηση σε εύλογο χρονικό διάστημα, πριν αποφασίσουμε περαιτέρω ενέργειές μας που ελπίζουμε να μη χρειαστούν.


Οι Πρόεδροι


Αντωνάκος Γεώργιος, λοχαγός ε.α. (ΠΕΑΥΕΑ),


Τσιφογιαννέας Παναγιώτης, επισμηναγός ε.α. (ΑΣΑΥΠΑ),


Κυρίτσης Εμμανουήλ, υποπλοίαρχος ε.α. (ΠΣΑΜΑ)


Φωνή διαμαρτυρίας για τη βεβήλωση της Ιστορίας



* Σεβάσμιες μορφές και προσωπικότητες υψηλού ήθους και κύρους, όπως αυτή του εικονιζομένου Αδαμάντιου Κοραή, που στον αγώνα τους για τη λευτεριά και την πνευματική αναγέννηση του σκλαβωμένου γένους έδωσαν ό,τι καλύτερο και εκλεκτότερο είχαν, υπέστησαν προ ημερών μια άνευ προηγουμένου βανδαλιστική επίθεση και βεβήλωση, μπροστά μάλιστα στα μάτια των οργάνων της τάξεως και του αρμόδιου εισαγγελέα. Το αποτέλεσμα υπήρξε αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία. Και ρωτάμε: Δεν θα υπάρξει βούληση και δύναμη σε αυτόν τον τόπο που θα θελήσει να υψώσει μαζί μας φωνή διαμαρτυρίας και να προστατέψει τα ιερά κειμήλια του Εθνους από τους λίγους γνωστούς – άγνωστους ανεγκέφαλους και ταραχοποιούς που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές μας και βεβήλωσαν ασύδοτα την πνευματική ιστορία αυτού του τόπου; Θα αφήνουμε λοιπόν όλα όσα θυμίζουν τις ρίζες μας και την ιστορία μας στο έλεος του Θεού και απροστάτευτα από την καταστροφική διάθεση και το παράφορο μίσος αυτών των ελάχιστων ταραχοποιών και κακοποιών και θα παρακολουθούμε απαθείς και αδιάφοροι το καταστροφικό έργο τους;


Εχει φθάσει πια, νομίζουμε, η ώρα που ο κάθε υπεύθυνος άνθρωπος πρέπει στο θέμα αυτό να πάρει μια σαφή και καθαρή θέση ώστε όχι μόνο να περισωθούν τα έργα τέχνης, που αποτελούν κειμήλια του Πανεπιστημίου και του Εθνους, αλλά και να σταματήσουν ο διασυρμός και ο εξευτελισμός του Πανεπιστημίου και του κράτους καθώς και κάθε άλλου θεσμού.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ


Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών


Πώς διογκώθηκε το πρόβλημα με τα «αδέσποτα»


* Είναι ανάγκη να απαντήσω στη δημοσιευθείσα επιστολή του κ. Ζώη αφού, πέρα από το προσωπικό, θίγονται και οι φορείς που εκπροσωπώ.


Ι. Τις προτάσεις και τις διαμαρτυρίες της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας ο κ. Ζώης, όταν ήταν μόνο σκηνοθέτης, ασπάστηκε και πρόβαλε με το ντοκυμαντέρ «Βλέμμα» και μέσω αυτού ασχολήθηκε με τα φιλοζωικά αφού ως τότε ήταν ανέπαφος με τον χώρο.


Φαίνεται ότι η θέση του προέδρου της Φιλοζωικής τού άλλαξε οπτικό πεδίο (…).


Τώρα πώς κάποιοι, που ασχολούνται επί 17 χρόνια και λόγω επαγγέλματος είναι σχετικοί με το πρόβλημα, παράγουν «χαρτογιακάδηκες» θέσεις και ο μόλις πρόσφατα ασχοληθείς δίνει αγώνες είναι ακατανόητο για κάθε λογικό άνθρωπο.


Πάντως η Συνομοσπονδία, αντί γραφείων, προσωπικού κλπ., χωρίς επιδοτήσεις από εξωτερικό και εσωτερικό, χωρίς εισπράξεις από ιδιώτες, δήμους κλπ. και δωρεές, προτιμά την προσφορά των μελών των σωματείων που την αποτελούν σε χιλιάδες ζώα, που συντηρούν με εθελοντική εργασία και το υστέρημά τους, χωρίς φανφάρες, την ώρα που άλλοι «φιλόζωοι» χρεώνουν και την ευθανασία ακόμη.


ΙΙ. Ο κ. Ζώης είναι (…) πρόσφατος πρόεδρος της Φιλοζωικής και γι’ αυτό δεν μπορεί να καταλάβει πώς τα φιλοζωικά σωματεία διόγκωσαν το πρόβλημα «αδέσποτα».


Να το εξηγήσουμε:


Επί χρόνια το υπουργείο Γεωργίας επιδοτούσε τα σωματεία για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα «αδέσποτα». Τα σωματεία εκτρεπόμενα του σκοπού τους περιορίστηκαν στην περισυλλογή και στην ευθανασία όσων ζώων μπορούσαν και πέρα από τη βάρβαρη στάση τους, αφού δεν υπήρχε κανένα πρόγραμμα, αντί να μειωθούν τα αδέσποτα αυξήθηκαν.


Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος λοιπόν προτείνει να γίνει αυτό που από χρόνια έπρεπε να έχει γίνει, να στειρωθούν όλα τα αδέσποτα, με συνεργασία ΟΤΑ και ΠΚΣ. Πιστεύουμε ότι κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την προσφορά του συνόλου των ιδιωτών κτηνιάτρων που εκπροσωπούνται από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και όχι από φιλοζωικά σωματεία που στειρώνουν περιστασιακά κάποια ζώα, επ’ αμοιβή φυσικά. Και βέβαια απαιτείται σειρά μέτρων για την αποτροπή δημιουργίας νέων αδέσποτων (…)


ΙΙΙ. Ως προς το οικονομικό, αφού, όπως διατείνεται ο κ. Ζώης, πληρώνουν από χρόνια ΦΠΑ, δεν έχουν κανένα πρόβλημα, άρα γιατί διαμαρτύρονται τώρα; Βέβαια εμείς, για να είμαστε πεισμένοι για τη νόμιμη λειτουργία τους, θέλουμε να δει το υπουργείο Οικονομικών αν έχουν κοπεί 17.350 δελτία παροχής υπηρεσιών, έστω και αναγράφοντας τη λέξη «δωρεάν», για τα ζώα που ισχυρίζονται ότι θεράπευσαν.


Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ζήτησε την επιβολή της νόμιμης λειτουργίας στα σωματεία και ιδιαίτερα σε αυτά που επί χρόνια υπήρξαν κρατικοδίαιτα και βέβαια δεν συνεργάστηκε με τον κ. Δρυ για την εξόντωσή τους.


Θ. ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ


Κτηνίατρος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος


ΤΟ ΒΗΜΑ δημοσιεύει επιστολές αναγνωστών για συγκεκριμένα θέματα, με τον όρο ότι είναι ενυπόγραφες. Για τον λόγο αυτόν οι επιστολογράφοι πρέπει να σημειώνουν και τον αριθμό του τηλεφώνου, μέσω του οποίου η Γραμματεία της Συντάξεως θα μπορεί να ελέγξει το γνήσιο της επιστολής. Ανευ των στοιχείων αυτών η δημοσίευση καθίσταται αδύνατη. Η Σύνταξη διατηρεί το δικαίωμα να συντομεύει τα κείμενα. Οι επιστολές με την ένδειξη «για δημοσίευση» μπορούν να αποστέλλονται μέσω Fax, στο (01) 3239.097 / μέσω Internet Ε-Mail: tovima@dolnet.gr