Μέσα σε όλο αυτόν τον… οχετό ύβρεων που ακούστηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την οικονομία, όπου κατέγραψα 136 φορές λέξεις και εκφράσεις όπως «ψεύτης», «απατεώνας», «άθλιος» «πολιτικός απατεώνας», «πολιτικός με μηδενική πολιτική αξιοπιστίας» «τιμητής της απάτης» κ.λπ., ξεχώρισε μία ήπια και λογική φωνή. Και αυτή δεν ήταν άλλη από τη φωνή της Αλέκας Παπαρήγα (φωτογραφία), η οποία στους διαδρόμους της Βουλής φαινόταν πολύ χολωμένη από το κοινοβουλευτικό θέαμα (ή «τσίρκο» όπως ορισμένοι έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν).

nnn
Στην Αλέκα λέμε «ναι» (που θα έλεγε και ο μακαρίτης Λουκιανός Κηλαηδόνης) για τρεις λόγους. Πρώτον, επειδή γνωρίζει πώς να ενημερώνεται προτού μιλήσει στη Βουλή. Δεύτερον, επειδή γνωρίζει και ομιλεί καλά ελληνικά και, τρίτον, επειδή ξέρει από… μπάλα. Ισως να είναι η μοναδική από τους πολιτικούς που γνωρίζει τόσο καλά την τέχνη του… Μουντιάλ (αλλά και του Τσάμπιονς Λινγκ). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
nnn
Την περασμένη Κυριακή το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα πήγε στο περίπτερο και αγόρασε δύο εφημερίδες. Τον «Ριζοσπάστη» (φυσικά) και «Το Βήμα της Κυριακής». Είναι τακτική αναγνώστρια του «Βήματος» (και ας μην το διαφημίζει), αλλά αυτή τη φορά θέλησε να το αγοράσει για έναν επιπρόσθετο λόγο. Για το πολυσέλιδο ένθετό του για την οικονομία. Αλλά ας αφήσω την ίδια να μας εξηγήσει: «Προτού έλθω σήμερα στη Βουλή, διάβασα με πολλή προσοχή το ένθετο του «Βήματος» για την οικονομία, το οποίο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Είχε βεβαίως απόψεις επιχειρηματιών με τους οποίους δεν συμφωνώ, αλλά κάτι είχε να μάθεις για το πού πάει η οικονομία της χώρας. Και υπογράμμισα όλα όσα με ενδιέφεραν. Αντιθέτως, στη Βουλή, στη σημερινή συζήτηση κανείς δεν έμαθε τίποτα. Κανένας μάλλον δεν μπήκε τον κόπο να διαβάσει για την οικονομία. Ηταν μια συζήτηση-οχετός» είπε. Αλλά η Αλέκα είχε γνώμη και για το Μουντιάλ.
nnn
Η γνώμη της πρώην γενικής γραμματέως του ΚΚΕ διαφέρει πολύ απ’ αυτήν του Αλέξη Τσίπρα, αν και οι δύο υποστηρίζουν τις ίδιες ομάδες (Παναθηναϊκό και Μπαρτσελόνα), αλλά, όπως σας είπα, η Αλέκα γνωρίζει μπάλα. Απέφυγε να προβλέψει ποια χώρα θα κατακτήσει το Μουντιάλ, ούτε εξέφρασε την πικρία της (όπως έκανε ο κ. Τσίπρας) επειδή έχασε η Αργεντινή. Είπε καλά λόγια για την άμυνα (και τον τερματοφύλακα Ιγκορ Ακινφέεφ) της Ρωσίας, αλλά σημείωσε ότι τα παιχνίδια του εφετινού Μουντιάλ είναι βαρετά. Και εξήγησε γιατί. Επειδή, είπε, οι ποδοσφαιριστές παίζουν όλον τον χειμώνα (πρωτάθλημα, Κύπελλο, ευρωπαϊκούς αγώνες) ή επειδή οι «μεγάλοι», δηλαδή Μέσι, Ρονάλντο, Νεϊμάρ προσέχουν να μην τραυματιστούν και χάσουν αγώνες από τις επαγγελματικές τους ομάδες. Είπε κάτι και για την Ουρουγουάη, αλλά δεν ήταν τόσο σίγουρη για τη μετέπειτα πορεία της.

Γιατί χαίρονται οι δανειστές;

Τεχνοκράτης από αυτούς που συνομιλούσαν με την τρόικα από το 2012, με μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις, μου έλεγε προ ημερών ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των δανειστών. Και δεν πίστευα στ’ αφτιά μου, μέρες που είναι, μια και η Αριστερά (του ΣΥΡΙΖΑ) γιορτάζει (σιωπηρά είναι η αλήθεια) την επέτειο του δημοψηφίσματος και της νίκης του «Οχι»…
nnn
Οπως μου έλεγε συγκεκριμένα: «Δεν έχω ξαναδεί τόσο ενθουσιασμό από δανειστές για ελληνική κυβέρνηση. Τα κάνουν όλα, τα δέχονται όλα χωρίς καμιά διαφωνία». Οπως μου αποκάλυψε, το ΔΝΤ σε μυστικό report έγραφε: «Σας ευχαριστούμε που υιοθετήσατε όλες τις συμβουλές μας». Ενα μόνο ζητούσαν τα στελέχη της κυβέρνησης από τους δανειστές, όπως με ενημέρωσε. Να υλοποιούν τα πάντα, αλλά να το κάνουν με τον δικό τους τρόπο. Δηλαδή επικοινωνιακά.
nnn
Την ώρα που Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντήλλασσαν ύβρεις για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης στη Βουλή, συνέβαιναν ορισμένα αξιοσημείωτα θέματα τα οποία και ευθύς αμέσως σας μεταφέρω.

Ονόματα και διευθύνσεις

Πρώτα απ’ όλα υπήρχε ένα είδος ικανοποίησης από πλευράς ΝΔ γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε, όπως έλεγαν, να αλλάξει ύφος στις αντιπαραθέσεις του με τον κ. Τσίπρα: «Θα λέει από εδώ και πέρα συγκεκριμένα ονόματα και διευθύνσεις και γνωρίζει πολλά ακόμα» έλεγε η Ντόρα Μπακογιάννη. Ετσι έγινε όταν ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τους επιχειρηματίες με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Τσίπρας. Ακολουθούν, όπως μαθαίνω και οι… διευθύνσεις, δηλαδή πού στεγάζονται ορισμένα γραφεία υπουργών και ποιους συναναστρέφεται.

Φλερτ ΠαΣοΚ με κατάτμηση

Δεύτερον, στο ΠαΣοΚ γινόταν μια πρόχειρη σύσκεψη βουλευτών για τη στάση που θα κρατήσουν στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών. Αποφάσισαν να τη στηρίξουν (επειδή τη ζήτησε και στο παρελθόν, όταν στο Εσωτερικών ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης), αλλά θα καταψηφίσουν τον νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ορισμένες επιφυλάξεις. Αντιθέτως ,στη ΝΔ επικρατούσε εκνευρισμός. Ορισμένοι (Τραγάκης, Μπούρας) έβγαλαν χαρτί και μολύβι και υπολόγισαν ότι με την κατάτμηση το πρώτο κόμμα (που προεξοφλούσαν ότι θα είναι η ΝΔ) θα έχανε δύο βουλευτές προς όφελος του δεύτερου κόμματος (που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ). Ωστόσο, έλεγαν ότι εάν τελικά ο κ. Τσίπρας φέρει τον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα αναγκαστούν να ψηφίσουν την κατάτμηση και της Β’ Αθηνών και του Υπολοίπου Αττικής.

Απροσάρμοστο πολιτικό προσωπικό

Ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Παρακολούθησα την Βουλή και θεωρώ χρέος μου να παρέμβω και ν’ απευθυνθώ στο τμήμα εκείνο του λαού μας που έχει συνείδηση της πραγματικής κατάστασης της χώρας, δηλώνοντας: Α) Η Ελλάδα μεσοπρόθεσμα δεν μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη με το σημερινό απροσάρμοστο πολιτικό προσωπικό. Β) Τον Αύγουστο μόνο οι δανειστές αποσύρονται από το μνημόνιο και η χώρα εφεξής θα τεθεί στη διάθεση της διεθνούς κεφαλαιαγοράς. Γ) Τα ψηφισμένα μέτρα όλων των μνημονίων που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια, είτε συνιστούν είτε όχι 4ο μνημόνιο είναι άκρως αναγκαία για την προσαρμογή και επιβίωση της χώρας. Δ) Η μείωση των συντάξεων είναι διαρθρωτικό μέτρο που δεν πρέπει ν’ αρθεί, μήπως διασωθούν τελικών οι συντάξεις και Ε) Οι δημαγωγοί εν όψει εκλογών καραδοκούν να ανατινάξουν την μέχρι τώρα προσπάθεια. Με τον λαϊκισμό κυρίαρχο ουδέν μνημόνιο είναι αχρείαστο».

HeliosPlus