Ας είμαστε ξεκάθαροι: η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν είναι απλά μια πρόκληση αλλά η ανακοίνωση μιας δολοφονικής πολιτικής. Ο Σαλβίνι και η Λέγκα δεν είναι περιθωριακοί, αντισυστημικοί ταραξίες της αντιπολίτευσης. Είναι πολιτικοί με ευθύνες, από την άκρα δεξιά, οι οποίοι ελέγχουν την καρδιά της εξουσίας στην Ιταλία. Το να μην τους θεωρήσουμε ως τέτοιους και το να μην τους λάβουμε σοβαρά υπόψη θα ήταν τραγικό λάθος. Είναι επικίνδυνοι.
Συνεπώς καλούμε τους πάντες, στην Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη να σταθούν και να αντισταθούν σε αυτή την εγκληματική πολιτική που ανακοίνωσαν.
Πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν επιχειρήσουν να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για απογραφή των Ρομά, θα δηλώσουμε πως είμαστε όλοι Ρομά και θα ζητήσουμε από όλους στην Ιταλία να κάνουν το ίδιο.
Μπροστά στον ρατσισμό του οποίου ο στόχος είναι οι Ρομά, δηλώνουμε ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι: «Είμαστε όλοι Ρομά»!
Είμαστε όλοι Ρομά επειδή είμαστε όλοι άνθρωποι.
Είμαστε όλοι Ρομά επειδή όταν μια ομάδα ανθρώπων διώκεται για αυτό που είναι, ολόκληρος ο πληθυσμός απειλείται και οι αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας στις οποίες όλοι έχουμε δεσμευτεί, κακοποιούνται.
Είμαστε όλοι Ρομά γιατί δεν ξεχνάμε ότι οι διακρίσεις και ο στιγματισμός έχουν οδηγήσει στην εξόντωση. Σε αντίθεση με τον Σαλβίνι και τη Λέγκα, που ζητούν φυλετική απογραφή και μια νέα «μαζική εκκαθάριση» των πληθυσμών, καλούμε καθέναν και όλους μαζί να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι διώξεις οι οποίες σημάδεψαν την Ευρώπη με τη σφραγίδα του όνειδους και έβαλαν την υπογραφή της ηθικής, πολιτικής και οικονομικής καταστροφής της Ιταλίας και της Ευρώπης, δεν θα συμβούν ξανά.
Είμαστε όλοι Ρομά γιατί για μας η ζωή αποτελεί υπέρτατη αξία, σε μια εποχή όπου ο Σαλβίνι και η Λέγκα επιθυμούν με πλήρη διαύγεια και άρα με πλήρη ευθύνη να αφήσουν χιλιάδες ανθρώπους που κινδυνεύουν, να πεθάνουν στη Μεσόγειο.
Η έκκληση για βία εναντίον των Ρομά στην Ιταλία απηχεί την άνοδο της βίας εναντίον τους παντού στην ευρωπαϊκή ήπειρο: ρατσιστικές δολοφονίες και καταστροφές των σπιτιών τους από παραστρατιωτικές ομάδες στην Ουκρανία, στοχοθετημένη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και βίαιες εξώσεις στην Τσεχία, διακρίσεις και απειλές στην Ουγγαρία, ομιλίες μίσους και ανθρωποκυνηγητό για καταστροφή υποβαθμισμένων παραγκουπόλεων σε πολλές δυτικές ευρωπαϊκές χώρες…
Κάθε χρόνο από το 2011 σε όλη την Ευρώπη, κάθε πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, διαδηλώνουμε για τον σεβασμό της ελευθερίας, της ισότητας και της αξιοπρέπειας των Ρομά και όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη.
Τον φετινό Οκτώβριο, είναι λογικό ότι το «Roma Pride» θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία, στη Ρώμη, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το γραφείο του Σαλβίνι. Ας μάθουν οι ρατσιστές της Λέγκας ότι δεν θα καταφέρουν να επιχειρήσουν την εφαρμογή της εγκληματικής τους πολιτικής χωρίς τιμωρία και πως θα ακούσουν από τα «μέγαρά» τους τη λαϊκή κατακραυγή. Και αυτή, μέσα στην διαφορετικότητά της δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό που επιθυμούν, δεν εντυπωσιάζεται, δεν υποκύπτει στον εγωισμό και τον φόβο, αλλά αγωνίζεται με όλα τα δημοκρατικά μέσα για να διασφαλίσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, οι Ρομά και οι μη Ρομά, ανεξαρτήτως καταγωγής, πνευματικής ή πολιτικής μας συγγένειας ή κουλτούρας που έχουμε δημιουργήσει, θα διαδηλώσουμε δίπλα-δίπλα.
Ενάντια στον Σαλβίνι και όλους τους ρατσιστές και αντισημίτες στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, ας πούμε ενωμένοι: «Είμαστε όλοι Ρομά»!
*Ο κ. Benjamin Abtan είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατιστικού Κινήματος EGAM. Το άρθρο συνυπογράφουν επικεφαλής ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανώσεων Ρομά απ’ όλη την Ευρώπη