Θα σας περιγράψω αυτά που εντυπωσίασαν περισσότερο τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη (φωτογραφία) κατά την επίσκεψή του, την Τετάρτη, στη Λευκάδα. Πρώτα απ’ όλα ο πρόεδρος εντυπωσιάστηκε από τους… τουρίστες. Οχι τόσο από τον αριθμό τους (που είναι εντυπωσιακός για τέτοια εποχή στο νησί), αλλά επειδή τον αναγνώρισαν. Και όχι μόνον: θέλησαν να πιάσουν κουβέντα μαζί του (θα σας εξηγήσω αργότερα με ποιο θέμα), να βγάλουν σέλφι και γενικά πόσο επιθυμούσαν «να φωτογραφίζονται με τον αυριανό πρωθυπουργό» (σ.σ.: λόγια συνεργατών του κ. Μητσοτάκη).
nnn
Ενας ουαλός τουρίστας βρέθηκε στο διάβα του και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία για μια σύντομη συνομιλία μαζί του: «Πώς είδες το ματς με την Αγγλία;» τον ρώτησε, σίγουρος ότι ο Ουαλός και γνώριζε από μπάλα και είδε το ματς: «Ηταν μεγάλη χαρά των Εγγλέζων, σπάσαμε την γκίνια των πέναλτι» απάντησε χαρούμενος. Να σημειώσω εδώ ότι ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί ανελλιπώς το Μουντιάλ και εξακολουθεί ακόμη να στηρίζει τη Γαλλία.
nnn
Εν συνεχεία συνάντησε ομάδα… γιαγιάδων (εκδρομή των ΚΑΠΗ). Μία από τις γιαγιάδες (ίσως και η πιο τολμηρή) του είπε: «Μας έλιωσε η ακρίβεια, τι θα κάνεις για μας, πρόεδρε;». Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε πρώτα να… σιγουρευτεί: «Πες μου, γιαγιά, τι ψήφισες στις εκλογές;». Η γιαγιά έδειξε μετανιωμένη: «Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά…» και προτού τελειώσει τη φράση της επενέβη ο κ. Μητσοτάκης λέγοντάς ότι θα προσέξει τις συντάξεις και την προέτρεψε: «Ρίξε όμως και καμιά ψήφο σε μένα».
nnn
Την τρίτη στάση την έκανε σε ένα εστιατόριο. Ο εστιάτορας παραπονέθηκε για τον αυξημένο ΦΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης αμέσως υποσχέθηκε: «Θα σ’ τον κόψω εγώ τον ΦΠΑ όταν γίνω κυβέρνηση, αλλά φρόντισε κι εσύ να κόβεις και καμιά απόδειξη, γιατί δεν βλέπω τίποτε στα τραπέζια».

Ο «ακούραστος»

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιούσε πολυήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, με ένα χαλαρό πρόγραμμα το οποίο του έδωσε περιθώρια για να περάσει μερικές ημέρες ξέγνοιαστων οικογενειακών διακοπών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε στο Λονδίνο μια σειρά από συναντήσεις με τράπεζες και επενδυτικούς οίκους. Ανάμεσά τους τα μεγαθήρια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως η Merrill Lynch, η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Amber Capital, η Black Rock και πολλές άλλες τις οποίες και σας παρουσιάζω αριθμητικά, όπως ακριβώς αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του «ακούραστου» αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Να σημειώσω δύο πράγματα: Πρώτον, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο ετοίμασε ο κ. Χουλιαράκης και δεύτερον, «ακούραστο» αποκαλούν τον κ. Χουλιαράκη, ενώ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «άγρυπνο», λόγω του ότι δεν κοιμάται πολλά βράδια κάνοντας σκληρές διαπραγματεύσεις. Ιδού η λίστα: 1. Bank of America –Merrill Lynch, 2. BlackRock Investment Management Ltd, 3. JP Morgan, 4. Morgan Stanley, 5. VR Capital Group, 6. Algebris UK Limited, 7. Amber Capital UK LLP, 8. ARG Asset Management LLP, 9. BA Pension Investment Management Ltd, 10. Contrarian Capital London LLP, 11. Davidson Kempner European Partners LLP, 12. Emso Asset Management Limited, 13. Farallon Capital Europe LLP, 14. Finisterre Capital LLP, 15. FMR Investment Management (UK) Limited, 16. Jupiter Asset Management Limited, 17. LMR Partners LLP, 18. Marshall Wace LLP, 19. Monarch Alternative Capital (Europe) Ltd, 20. Observatory Capital Management LLP, 21. Oceanwood Capital Management LLP, 22. Polygon Global Partners LLP, 23. Schroder Investment Management Ltd, 24. Unigestion (UK) Ltd, 25. Vedra Partners.

Κι εγώ μεγάλωσα με τη… Μαρέβα

Οσο απίστευτο κι αν φαίνεται, στα βιογραφικά ορισμένων υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ αναφέρεται ως asset και η γνωριμία τους με τη… Μαρέβα. Και ως big asset ότι μεγάλωσαν μαζί με τη Μαρέβα. Θέλετε ένα παράδειγμα; Αντιγράφω από τη συνέντευξη που έδωσε υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ σε μια τοπική εφημερίδα και για ευνόητους λόγους δεν πρόκειται να αναφέρω ούτε όνομα ούτε επάγγελμα (αν και αυτό έχει ενδιαφέρον), ούτε βεβαίως τόπο καταγωγής: «Θεωρώ τιμή μου που στη ζωή μου, πριν από πολλά χρόνια, σε μικρή ηλικία θα έλεγα, γνώρισα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του, Μαρέβα. Πρόκειται για ιδιαίτερα εξαίρετες προσωπικότητες, με ήθος και απλότητα. Αυτό για το οποίο πάντα τους θαύμαζα ήταν η σκληρή δουλειά και τα απίστευτα ωράρια εργασίας τους. Θα μπορούσα να πω πολλά για τη Μαρέβα και τον Κυριάκο, αλλά η ζωή θα φέρει από μόνη της την αναγνώρισή τους. Πιστεύω στον Κυριάκο ακλόνητα, ότι θα αποτελέσει τον ηγέτη μιας νέας πολιτικής, που θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας».
Και βεβαίως ακολουθούν και λόγια λατρείας προς τον πρόεδρο του κόμματος και τη σύζυγό του, προφανώς για να «κλειδώσει» από τώρα την υποψηφιότητά του: «Παρακολουθώ με λύπη την αήθη και επαίσχυντη πολιτική ορισμένων να χτυπούν τη σύζυγό του, Μαρέβα, με απώτερο στόχο τον Κυριάκο, μια πολιτική χειρίστου είδους που προηγούμενο δεν έχει στη χώρα, και επειδή γνωρίζω πολύ καλά τη Μαρέβα, είμαι βέβαιος πως τους ενοχλεί πολύ η ακεραιότητα του χαρακτήρα της, η δυναμικότητα της προσωπικότητάς της και η ευγένεια και η απλότητά της. Χαρακτηριστικά εξαιρετικά σπάνια και άκρως αναγκαία για τη σύζυγο ενός πολιτικού, ενός αρχηγού κόμματος και ενός αυριανού πρωθυπουργού».

Ο Σημίτης και η Κεντροαριστερά

Μια δημόσια εμφάνιση του Κώστα Σημίτη αυτή την περίοδο αναταράξεων στην Κεντροαριστερά έχει το ενδιαφέρον της. Ο πρώην πρωθυπουργός όπως μαθαίνω θα παρευρεθεί στην πρεμιέρα του ομίλου ιδεών “ The Catalyst” της Αθηνάς Δρέτα, σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public, στο Σύνταγμα. Το θέμα της συζήτησης αφορά την Αξιοκρατία και τη Δημοκρατία. Ο κ. Σημίτης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά το θέμα έιναι αν θελήσει να κάνει κάποιο σχόλιο για αυτές.

Οι προβλέψεις Τσίπρα για το Μουντιάλ

Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως από αυτή την στήλη ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί μουντιάλ και ότι στηρίζει την Αργεντινή λόγω Μέσι. Δήλωσε μάλιστα (όταν ρωτήθηκε στη Θεσσαλονίκη από δημοσιογράφους) πικραμένος από τον αποκλεισμό της Αργεντινής αναφέροντας παράλληλα πως είναι «ποδοσφαιρικά καμένος» εννοώντας προφανώς την εγχώρια ποδοσφαιρική του αγάπη που δεν είναι άλλη από τον Παναθηναϊκό

***
Εκανε όμως και προβλέψεις (αν και παρακινδυνευμένο- όπως είπε) για το ποια χώρα θα κερδίσει το Μουντιάλ, Είπε συγκεκριμένα, όπως με ενημερώνουν, ότι η Ουρουγουάη θα είναι η τελική νικήτρια εφόσον καταφέρει να υπερκεράσει το εμπόδιο της Γαλλίας, την οποία και βλέπει όμως ως επικρατέστερη ομάδα για να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Γαλλία, υπενθυμίζω στηρίζει (από την αρχή της διοργάνωσης) ο κ. Μητσοτάκης
.

HeliosPlus