από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Η Ελλάδα δεν πρέπει να υπεκφεύγει στους αιτούντες άσυλο

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Γιατί να αξίζω να με μεταχειρίζονται κατά αυτόν τον τρόπο;» μου είπε στα μέσα Μαΐου στη Λέσβο η Issa, μία 25χρονη Σύρια αιτούσα άσυλο. «Εδώ είμαστε, ξεχασμένοι. Παντελώς ξεχασμένοι… Δεν υπάρχει καμία αξιοπρέπεια για εμάς εδώ».

Η Issa ανήκει στον μεγάλο αριθμό ατόμων που μου παραχώρησαν συνέντευξη τα τελευταία δύο χρόνια και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Ενώ για τους περισσότερους εκτός Ελλάδας, η προσφυγική κρίση του 2015 έχει ξεχαστεί εδώ και καιρό, για τους αιτούντες άσυλο εντός της χώρας παραμένει μια οξεία κρίση. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως στα ελληνικά νησιά, όπου η επίσημη πολιτική γεωγραφικού περιορισμού απαγορεύει στους αιτούντες άσυλο, που έχουν καταφθάσει διά θαλάσσης από την Τουρκία, να μεταβούν στην ηπειρωτική χώρα.

Σχεδόν 17.000 γυναίκες, άνδρες και παιδιά, όπως η Issa, έχουν εγκλωβιστεί σε χαοτικές και επικίνδυνες συνθήκες, καθώς πολλοί δεν έχουν πρόσβαση ακόμα και σε βασικές υπηρεσίες. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι γυναίκες (22%) και τα παιδιά (37%) απαρτίζουν περισσότερο από το μισό του πληθυσμού.

Η ελληνική κυβέρνηση αρέσκεται να επιρρίπτει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτή την ξεχασμένη κρίση. Λέει ότι απαιτείται η πολιτική ώστε να μπορούν να επιστραφούν γρήγορα οι αιτούντες άσυλο στην Τουρκία δυνάμει της συμφωνίας επί της μετανάστευσης μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας. Αλλά στην πραγματικότητα σχεδόν κανένας δεν έχει επιστραφεί και τώρα η τουρκική κυβέρνηση έχει αναστείλει τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα που καθιστούσε τις επιστροφές αυτές δυνατές από νομική άποψη.

Στο μεταξύ, η Issa ζει στον «Ελαιώνα», έναν πρόχειρο καταυλισμό έξω από τις πύλες του κέντρου επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου στη Μόρια. Στις 13 Ιουνίου σχεδόν 7.000 άτομα ζούσαν στη Μόρια, παρά τη μέγιστη χωρητικότητά της στα 3.000 άτομα. Με απογοητεύσεις για την αβεβαιότητα και τις κακές συνθήκες, η βία είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Στον ελαιώνα η έλλειψη χώρου σημαίνει ότι εκατοντάδες οικογένειες, ελεύθερες γυναίκες και παιδιά αναγκάζονται να ζουν σε ακόμα χειρότερες συνθήκες, χωρίς ασφάλεια, ηλεκτρισμό, ντους ή τρεχούμενο νερό. «Άνδρες και γυναίκες μοιράζονται τις ίδιες τουαλέτες και είναι συνεχώς βρώμικες», μου είπε η Issa, «Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε εξαιτίας των καβγάδων».

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα προτιμούσαν να παραμείνουν οι άνθρωποι αυτοί στα νησιά και να μειωθεί ο συνωστισμός τους με την αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία.

Πρόκειται, όμως, για ευσεβείς πόθους. Ελάχιστες είναι οι προοπτικές να επιστραφεί στην Τουρκία, στο εγγύς μέλλον, η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο, που παραμένει εγκλωβισμένη στα νησιά.

Πολλοί από όσους βρίσκονται στα νησιά είναι μέλη ευάλωτων ομάδων - ασυνόδευτα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, θύματα βασανιστηρίων ή σεξουαλικής βίας ή βίας με βάση το φύλο - που τυγχάνουν προστασίας δυνάμει της συμφωνίας. Άλλοι είναι επιλέξιμοι για επανένωση με μέλη της οικογένειάς τους που ήδη βρίσκονται στην ΕΕ. Άλλοι, πάλι, προέρχονται από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία μόνο εάν η Ελλάδα καθορίσει ότι δεν χρήζουν προστασίας και μπορούν να επαναπροωθηθούν με ασφάλεια.

Στο μεταξύ, οι αριθμοί των αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία αυξάνονται. Αυτά τα άτομα δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία δυνάμει της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας επειδή αυτή καλύπτει μόνο όσους έρχονται διά θαλάσσης.

Εν κατακλείδι, πολλά από τα άτομα αυτά που αναζητούν προστασία στην Ελλάδα δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία. Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν;

Πρώτον, η Ελλάδα πρέπει να βάλει ένα τέλος στην πολιτική γεωγραφικού περιορισμού και η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτό. Οι ελληνικές αρχές από τον Νοέμβριο έχουν ορθά μεταφέρει πάνω από 10.000 άτομα από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου οι συνθήκες και οι υπηρεσίες είναι καλύτερες. Αλλά - δεχόμενες πίεση από ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις - έχουν επίσης παρεμποδίσει προσπάθειες ώστε να τεθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτήν την πολιτική, μεταξύ άλλων μέσω της δικαστικής οδού, παρόλο που δεν εκπληρώνει τους στόχους της και έχει προκαλέσει ανείπωτη ταλαιπωρία.

Δεύτερον, πρέπει να βελτιώσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της λήψης αποφάσεων επί του ασύλου ώστε να καθοριστεί ποιος δικαιούται προστασίας και ποιος μπορεί να αποχωρήσει με ασφάλεια, είτε με προορισμό την Τουρκία είτε αλλού. Επί του παρόντος η Ελλάδα βαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου νόμου που επισπεύδει τη διεκπεραίωση των υποθέσεων κάνοντας πιο αδύναμα τα εχέγγυα στη διαδικασία ασύλου.

Τρίτον, οφείλει να εργαστεί ώστε να βελτιώσει τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών υποδοχής και πρόσβασης σε υπηρεσίες, μεταξύ άλλων και στην ηπειρωτική χώρα, για να διασφαλίσει ότι αυτές είναι σύμφωνες με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η ΕΕ, αντί να ασκεί πίεση στην Ελλάδα να εγκλωβίζει τους αιτούντες άσυλο σε καταχρηστικές συνθήκες ή να τους εξαναγκάζει να επιστρέφουν στην Τουρκία υπό καθεστώς ανασφάλειας, οφείλει να εστιάσει στον μεγαλύτερο επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ όλων των κρατών μελών, παρόλο που αυτό είναι δύσκολο. Οι θεσμοί και τα κράτη της ΕΕ επίσης απαιτείται να εργαστούν ώστε να αυξήσουν τα ασφαλή και νόμιμα κανάλια εισόδου στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επανεγκατάστασης των προσφύγων, να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της μετανάστευσης στη ρίζα τους μέσα από μία συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, βασιζόμενη σε αρχές και δικαιώματα, και να διασφαλίσει ότι οι επιστροφές είναι ασφαλείς και ακολουθούν δίκαιες διαδικασίες.

Η Ελλάδα και άλλα κράτη της ΕΕ έχουν δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Ο περιορισμός των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά σε υποβαθμισμένες και φριχτές συνθήκες, που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, με την ελπίδα ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα αποθαρρύνουν άλλους από το να επιχειρήσουν να έρθουν, συνιστά κακή πολιτική, αν όχι παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων ανθρώπων όπως η Issa που παραμένει εγκλωβισμένη εκεί.

* Η κ. Eva Cosse είναι ερευνήτρια της Human Rights Watch για τη Δυτική Ευρώπη.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (16)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Σε όποιον δεν του αρέσει μπορεί να φύγει | 07/07/2018 12:38
  Η Ελλάδα ζορίζεται να καλύψει τις ανάγκες των φτωχότερων Ελλήνων που σε λίγο καιρό θα πληρώνουν κι αυτοί φόρους. Η συντάκτρια βασίζεται σε μια αναφορά που επιδιώκει να συγκινήσει - αποφεύγοντας να αναφερθεί στις χιλιάδες νέους άντρες που μόνο προβλήματα δημιουργούν στο δρόμο για τα επιδόματα της Δυτικής Ευρώπης. Αν η συντάκτρια θέλει να βοηθήσει υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι της Αθήνας που θα χαρούν να απολαμβάνουν το επίπεδο ζωής όχι το δικό της αλλά των λαθρομεταναστών στα νησιά. Δεν τους χρειαζόμαστε, δεν τους προσκαλέσαμε μπορούν να πάνε σε τόσες μουσουλμανικές χώρες που υπάρχουν και (δεν) τους περιμένουν με ανοικτές αγκάλες.
  Cynical
  απάντηση60
   
   
  Αρες μάρες... ουμανιστικές αερολογίες | 06/07/2018 10:11
  Γιατί η Ελλάδα να επωμισθεί την ένταξη εκατομμυρίων αλλογενών και αλλόθρησκων στην επικράτεια της , με ότι αυτό συνεπάγετε στην συνοχή της , όταν πολλές κεντροευρωπαϊκές χώρες δεν δέχονται ούτε έναν. Μήπως υπάρχει σχέδιο ;
  Πέτρος
  απάντηση302
   
   
   
  Μπορεί κάποιος νά μάς εξηγήσει...... | 06/07/2018 05:15
  Ποιά γεγονότα δημιούργηςαν τό άνευ προηγουμένου ρεύμα τής μαζικής ροής προσφύγων από τίς χώρες τής Μέσης Ανατολής καί Αφρικής?
  Πασαλιμάνι
  απάντηση203
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ζήτω ο Βίκτορ Όρμπαν! | 05/07/2018 17:28
  Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα της DW, για αρκετούς Γερμανούς συντηρητικούς ο Ούγγρος πρωθυπουργός, θιασώτης μιας αυστηρής προσφυγικής πολιτικής, αποτελεί πρότυπο. «Όποιος ευρωπαίος πολιτικός δίνει ελπίδες στους μετανάστες για μια καλύτερη ζωή και τους ενθαρρύνει να αφήσουν τα πάντα πίσω τους βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, είναι ανεύθυνος. Εάν η Ευρώπη δεν επιστρέψει στο δρόμο της σύνεσης, τότε θα χάσει αυτή τη μοιραία μάχη», είχε πει το φθινόπωρο του 2015 στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επέτρεψε συρματοπλέγματα στα σύνορα προκειμένου να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες που προέρχονταν από τις όμορες χώρες. Η σκληρή του στάση στο προσφυγικό τον έκανε γρήγορα γνωστό σε όλη την Ευρώπη.
  Πέτρος
  απάντηση183
   
   
  ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ | 05/07/2018 17:08
  Δεν μπορεί να μεταναστεύσει εδώ όλη η Ασία και η Αφρική. Λυπούμαστε πολύ.
  N
  απάντηση261
   
   
  Αρκετά | 05/07/2018 16:44
  Η εποχή της αφέλειας ,όπως δήλωσε Ιταλός αξιωματούχος της Frontex , τελείωσε . Προστασία των πραγματικών προσφύγων , που αποτελούν την συντριπτική μειοψηφία , ΝΑΙ. Για τους οικονομικούς μετανάστες δραστικά και . αποτελεσματικά αντικίνητρα ,ιδιαίτερα άμεσες απελάσεις. Οι ΜΚΟ δεν μπορεί να κρατούν την Ευρώπη σε ηθική ομηρεία ,άλλωστε χωρίς αυτό να είναι πρόθεσή τους, διευκολύνουν και ενισχύουν τελικά την δουλειά των διακινητών .
  min
  απάντηση492
   
   
  Προς κάθε Ίσσα | 05/07/2018 16:18
  Πήδηξες παράνομα τα σύνορα. Δεν ήρθες επίσημα με διαβατήριο και βίζα. Λες ότι είσαι η Ίσσα, αλλά θα μπορούσες να πεις ότι είσαι η όποια θες. Με λίγα λόγια, μόνη σου έχασες την ταυτότητά σου και μαζί την αξιοπρέπειά σου. Δεν αισθάνομαι ούτε λύπη, ούτε τύψεις. Αν δε σου αρέσει, γύρνα πίσω.
  Παγερά αδιάφορος για το "δράμα" σας
  απάντηση454
   
   
  Πολιτισμική είναι η αντίδρασή μας, όχι εναντίον του ατόμου | 05/07/2018 14:21
  Αγαπητή κ. Eva Cossé, κάνετε το γνωστό “λάθος επιπέδων” στην ανάλυσή σας. Ούτε εγώ προσωπικά, ούτε κανείς άλλος Έλληνας κινδυνεύουμε από καμιά φουκαριάρα Issa όπως αυτή που της πήρατε συνεντευξη. Ο κίνδυνος βρίσκεται σε ανώτερο επίπεδο: αυτό της ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ. Κινδυνεύει ο πολιτισμός-μας (έστω κι έτσι, κακός-στραβός όπως είναι) από τον σαφώς κατώτερο και εξαθλιωμένο μη-πολιτισμό της Ισλαμικής ιδεολογίας. Δεν είναι οτι δεν θέλουμε να βοηθήσουμε την Issa. Είναι οτι δεν θέλουμε να καταλήξουμε συνολικά ως κοινωνία τρισάθλιοι, όπως όλοι οι λαοί όπου το Ισλάμ έχει βάλει την αποκρουστική σφραγίδα-του. Ελπίζω να μπορείτε να αντιληφθείτε τη διαφορά επιπέδων μεταξύ ατόμου και κοινωνίας.
  Χάρης Φουνταλής
  απάντηση596
   
   
  μισές αλήθειες | 05/07/2018 10:47
  ...γείνετε; Μπορεί η ελλάδα να σταματήσει κάθε λαό που έχει υπεργεννητικότητα; προς στιγμήν το μόνο που μπορεί να κάνει η ελλάδα είναι το φροντίζει τα σύνορα μας, όποιος ερχετε εδώ με Visa καλοδεχούμενος, αλλιώς πίσω από εκεί που ήρθε.
  X.M.
  απάντηση514
   
   
  μισές αλήθειες | 05/07/2018 10:45
  για ποιο λόγο η κυρία Eva μας λέει μισές αλήθειες; Κάπου κάπου της ξεφευγει και καμία αληθια, όπως όταν λέει ότι η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπους νόμιμης μετανάστευσεις, με το οποίο μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι περισοτεροι στα νησιά είναι στην χώρα παράνομα. η συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας μπορεί να μην ισχύει αλλά η συμμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ισχύει, οπότε επιστοφες επιτρέπονται. το πρόβλημα είναι ότι καλοθελητές σαν την κυρία eva έχουν παροτρύνει όλους να κάνουν ετήσεις ασυλίας ομαδικά οπότε το σύστημα έχει μπλοκάρει. Από παραμύθια τύπου eva Cosse έχουμε γεμίσει, λύσεις δεν μας λέει άλλες από το συχνά ακουστο "πρέπει να λυθεί το πρόβλημα στη ρίζα του". Καλό αυτό αλλά πως;
  X.M.
  απάντηση454
   
   
  Τα πράγματα είναι απλά. | 05/07/2018 10:10
  Μετά τις ευρωεκλογές του Μαίου 2019, τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα θα κλείσουν και θα φρουρούνται ένοπλα.
  Αριστόδημος
  απάντηση415
   
   
  Έχω εντυπωσιατεί από | 05/07/2018 09:40
  την ευαισθησία των κάθε λογής < ερευνητών >. κα Κιοσσέ, αντί να ερευνάτε εμάς γιατί δεν προσπαθείτε να διοχετεύσετε την εργατικότητά σας προς τους συμπατριώτες σας (Ισραήλ) όπως ανοίξουν τα σύνορά τους κ δεχτούν εις τις ανθρωπιστικές αγκάλες των τους πρόσφυγες από το μπαγκλαντες, το αφγανιστάν, το μαρόκο, τη λιβύη κλπ. άλλωστε η πατρίδα σας είναι πολύ κοντά στο πρόβλημα, μάλλον το δημιούργησαν άρα έχουν και ηθική υποχρέωση ποσώς δε μάλλον εμείς που ήμασταν πάντα αμέτοχοι στους επεκτατικούς πολέμους της δύσεως αλλά παρόλα αυτά μας επιρρίπτετε ευθύνες ώστε, κακό πεντί πιπέρι θα σας βάλω..
  AIX
  απάντηση373
   
   
  Και | 05/07/2018 08:14
  ποια είναι η λύση χρυσό μου; να έρθουν όλοι εδώ;
  Πήλιο
  απάντηση464
   
   
  ΣΧΟΛΙΟ | 05/07/2018 07:48
  Αει παράτα μας και εσύ...
  Frixos
  απάντηση374
   
   
  Είναι μαθηματικά βέβαιο... | 05/07/2018 06:48
  Ότι οδηγούμεθα είτε σε κλείσμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κάθε είδους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, (πρόταση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπορίσοφ), είτε σε καταγγελία του όλου διεθνούς νομικού πλαισίου για τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες.
  Παρατηρητής
  απάντηση413