Η ευρωπαϊκή περιπλοκή εξαιτίας του μεταναστευτικού είναι εμφανής πια δια γυμνού οφθαλμού, όπως άλλωστε μαρτυρά και η πρωτοφανής κυβερνητική κρίση που αντιμετωπίζει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Η εξελισσόμενη ενδογερμανική διαπραγμάτευση μεταξύ χριστιανοδημοκρατών και χριστιανοκοινωνιστών είναι δηλωτική της έντασης που επικρατεί στην πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.
Όσο κι αν θεωρείται εξαιρετικά πρόωρο για προγνώσεις, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις ανθενωσιακές τάσεις που τείνουν να επικρατήσουν στους περισσότερους των ευρωπαϊκών πολιτικών σχηματισμών, ιδιαιτέρως στην λεγόμενη μεσευρώπη.
Μετά μάλιστα την επικράτηση του Κουρτς στην Αυστρία, τον εκτροχιασμό του Όρμπαν της Ουγγαρίας, την πολιτική αλλαγή στην Ιταλία, την πίεση που δέχεται η Μέρκελ στη Γερμανία και την ευθεία υπονόμευση της Ενωμένης Ευρώπης από τον Ντόναλντ Τραμπ, τίποτε δεν βεβαιώνει ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα μείνει σταθερό στο χρόνο και μόνιμα προσανατολισμένο στη γραμμή της ενοποίησης.
Αν όντως λοιπόν υπάρχουν κίνδυνοι για την Ευρώπη, εμείς εδώ οφείλουμε αν μη τι άλλο πρόνοιες προστασίας και κάλυψης. Μετά τις πολύ πικρές εμπειρίες της μακράς οικονομικής κρίσης δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι σε σήματα και μηνύματα των καιρών.
Η Ελλάδα οφείλει να ασφαλισθεί έναντι των όποιων μελλοντικών κινδύνων.
Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την κινητοποίηση της κυβέρνησης και των λοιπών πολιτικών δυνάμεων.
Η Ελλάδα που εξέρχεται της μεγάλης οικονομικής κρίσης και επιβάλλεται να δράσει τώρα πριν εξελιχθούν μεγάλα γεγονότα.
Να ενισχύσει όσο γίνεται περισσότερο την αναπτυξιακή της δυναμική, να διαμορφώσει ξεχωριστές αναπτυξιακές ζώνες, να λάβει πρωτοβουλίες έξω από το κουτί που θα καθιστούν την οικονομία της ελκυστική και ικανή να αντιπαρέλθει ευχερέστερα ενδεχόμενη ευρωπαϊκή κρίση.
Με άλλα λόγια να εξελιχθεί σε τόπο υποδοχής ξένων επενδύσεων και ελεύθερη βάση άσκησης διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας.
Να εκμεταλλευθεί δηλαδή την αλλαγή που επήλθε στα χρόνια της κρίσης και να την μετατρέψει σε πλεονέκτημα για άλλους καιρούς, τυχόν ανατρεπτικούς.
Και είναι αυτό ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει το ταχύτερο όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμούς και αναβολές..

ΤΟ ΒΗΜΑ