Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμα τον ακριβή χρόνο των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όμως ο εκλογικός πυρετός έχει εισβάλει στα κόμματα. Ηδη με απόφαση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη συγκροτήθηκε εκλογική επιτροπή για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Πρόεδρός της τοποθετήθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης που είχε διατελέσει και δήμαρχος Αθηναίων.
nnn
Στην επιτροπή μετέχουν επίσης ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Γεωργαντάς, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Τσιάρας, ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Θανάσης Νέζης, ο γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος Στέλιος Κονταδάκης, αλλά και γαλάζια στελέχη που έχουν περάσει από την Αυτοδιοίκηση. Ηδη ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει αρχίσει την επεξεργασία των προσώπων που θα συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια στις 13 περιφέρειες και στους δήμους της χώρας.
nnn
Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι η όλη αναζήτηση γίνεται στη βάση συγκρότησης συμμαχιών με άλλα κόμματα (με όλα πλην ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής) και σχηματισμούς ώστε να πετύχουν τον στόχο που δεν είναι άλλος από το να κερδίσει η ΝΔ περισσότερες από τις επτά περιφέρειες (που ελέγχει σήμερα).
nnn
Κρίσιμη μπορεί να χαρακτηριστεί η μετακίνηση του Κώστα Μπακογιάννη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην υποψηφιότητά του για τον Δήμο της Αθήνας και οι ευκαιρίες για συμμαχίες που θα δημιουργήσει αυτή η μετακίνηση.
nnn
Στην πρώτη συνάντηση που είχε η επιτροπή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νικήτας Κακλαμάνης ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ τι μέλλει γενέσθαι με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε κοφτά, χωρίς να αφήνει περιθώριο για άλλη συζήτηση: «Δεν θέλω να ξανακούσω αυτό το όνομα στη ΝΔ». Οπότε, όπως καταλάβατε, αναζητείται υποψήφιος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο Στουρνάρας, οι ύβρεις και το χρέος
Μετά την απόφαση του Eurogroup για το χρέος, την οποία η κυβέρνηση βάφτισε «ιστορική», από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί, ξεκίνησε μια συντονισμένη επίθεση μέσω διαρροών εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Και τι δεν του είπαν: Τον κατηγόρησαν για «αφωνία», ότι δεν έχει σημασία ό,τι κι αν πει και πολλά άλλα, όμως και αυτός δεν έδωσε μεγάλη σημασία. «Δεν ασχολούμαι με τέτοια και άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που δέχομαι επιθέσεις» μου έλεγε, υπενθυμίζοντας ανάλογες συμπεριφορές του παρελθόντος, όταν για παράδειγμα τον Ιούνιο του 2015 είχε παραδώσει σε στικάκι την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας στην τότε Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και αυτή του την επέστρεψε ως «απαράδεκτη». Αφήστε που ήθελε κάποια στιγμή και να τον συλλάβει. «Εχει σημασία και το ποιος σου επιτίθεται» λέει με νόημα ο κεντρικός τραπεζίτης, για να προσθέσει «φαίνεται πως δεν έχουν μάθει ακόμη ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη».
nnn
Για όσους… αγωνιούν, ο κ. Στουρνάρας θα δώσει την απάντησή του διά της επίσημης και «θεσμικής» οδού, μέσω της Ενδιάμεσης Εκθεσης Νομισματικής Πολιτικής, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα. Σε αυτήν περιέχεται και ανάλυση βιωσιμότητας, όπου υπογραμμίζεται πως μετά την απόφαση του Eurogroup το χρέος είναι βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (προσοχή μεσοπρόθεσμο και όχι μακροπρόθεσμο, όπως σημειώνει).
Επενδυτικό κενό
Διευκρινίζεται πάντως από τον κεντρικό τραπεζίτη ότι το χρέος παραμένει πολύ υψηλό παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και η μείωσή του εξαρτάται από συνεχή και μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Στην Εκθεση ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται στο σημαντικό επενδυτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί από άμεσες ξένες επενδύσεις. Επίσης γίνεται αναφορά στο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο παρά τη βελτίωση των τελευταίων μηνών παραμένει υψηλό και εμποδίζει την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας. Ενδιαφέρον θα έχει το σχόλιο της κυβέρνησης (ή του λαλίστατου κυβερνητικού εκπροσώπου) για την άποψη του κ. Στουρνάρα ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Δυνητική ψήφος ή πρόθεση ψήφου;
Είναι δημοσκοπήσεις αξιόπιστες ή έχουν πέσει «θύμα» πολιτικών και άλλων παρεμβάσεων; Είναι μήπως κομμάτι του καταρρέοντος πολιτικού και μιντιακού συστήματος; Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν δημοσκόποι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί που βρέθηκαν μέσα στην εβδομάδα σε ειδική εκδήλωση.
nnn
To βασικό δίλημμα που κυριάρχησε ήταν αν πρέπει οι εταιρείες να δίνουν σημασία στη δυνητική ψήφο ή στην πρόθεση ψήφου, κάτι που πολλές φορές αλλάζει και τα τελικά συμπεράσματα. Και όταν οι δημοσκόποι ρωτήθηκαν γιατί δεν πρόβλεψαν το δημοψήφισμα του 2015, την εκλογή Τραμπ και το Brexit, η απάντηση ήταν κατά σειρά:
nnn

«Οι έρευνες για το δημοψήφισμα είχαν μεγάλες διακυμάνσεις. Μέχρι και το Μαξίμου έβλεπε ποσοστό 60% υπέρ του «Ναι». Οσο για τον Τραμπ, μην ξεχνάτε ότι εμείς μετρούσαμε τον αριθμό των ψήφων και η Χίλαρι πήρε πάνω από ένα εκατ. περισσότερους. Στο δε Brexit, το «Ναι» επικράτησε με μικρή διαφορά, στα όρια του στατιστικού λάθους». Δεν ξέρουμε αν έπεισαν τον κόσμο για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, αλλά το επόμενο διάστημα οι έρευνες γνώμης θα είναι… talk of the town.
Οι αξιολογητές έπιασαν δουλειά και στη Βουλή
Γκρίνιες, μαθαίνω, έχει προκαλέσει σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων της Βουλής η συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στις επιτροπές αξιολόγησης για τις κρίσεις (γενικών διευθυντών και διευθυντών) που ολοκληρώθηκαν με βάση το νέο σύστημα, το οποίο καθιερώθηκε προκειμένου να μπουν κάποιοι κανόνες αντικειμενικότητας και διαφάνειας.
nnn
Για όσους δεν γνωρίζουν, να πω ότι στο παρελθόν οι τοποθετήσεις διευθυντών και προϊσταμένων γίνονταν με… απευθείας ανάθεση. Τώρα αξιολογούνται και κρίνονται από τις επιτροπές αξιολόγησης. Κρίθηκαν πάνω από 60 άτομα και γενικώς το νέο αυτό σύστημα έχει γνωρίσει τη συνολική αποδοχή.
nnn
Κάποιοι, πάντως, αμφισβητούν τη συμμετοχή των αιρετών και έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια με το επιχείρημα ότι δεν είναι πανεπιστημιακής κατάρτισης. Αν και όπως λένε υπάλληλοι που γνωρίζουν άριστα την κατάσταση, κάποιοι από αυτούς τους αιρετούς είναι υψηλόβαθμοι και με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και άρα διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα προκειμένου να κρίνουν κάποιον συνάδελφό τους. Οπως και να έχει, το θέμα έφτασε στις δικαστικές αίθουσες και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία προετοιμάζονται οι εκλογές των αιρετών στο υπηρεσιακό συμβούλιο, κάτι που για τους πιο καχύποπτους ίσως και να μην είναι εντελώς τυχαίο.
Τα… ταπεράκια του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ φεύγει, παραμένοντας όμως στην Ελλάδα. Από την εποχή του πρώτου μνημονίου ο μόνιμος εκπρόσωπος του Ταμείου εγκαταστάθηκε σε γραφείο στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον Αύγουστο μπορεί να ξεκινά η «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο, όμως το Ταμείο θα διατηρήσει την «έδρα» του στην Αθήνα, παρότι πλέον η συμμετοχή στο νέο καθεστώς αυξημένης εποπτείας θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

nnn
Βλέπετε, χρωστάμε στο Ταμείο 10 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν ως το 2024, και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να κάνει τα στραβά μάτια.
nnn
Οι άνθρωποι του ΔΝΤ στην Ελλάδα κάνουν οικονομίες. Δεν τρώνε στα γύρω εστιατόρια αλλά φέρνουν… ταπεράκια από το σπίτι τους. Πλην ενός που πάει κάθε μέρα στου Ζόναρς, πίνει το ουισκάκι του και καπνίζει τα πουράκια του.

***

Τέλος εποχής για τον Δημήτρη Μαντζούνη στην Alpha Bank καθώς, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στη γενική συνέλευση των μετόχων της την Παρασκευή, αποχωρεί από το τιμόνι της ύστερα από 13 χρόνια. Οπως ανέφερε, οι σχετικές διαδικασίες δρομολογούνται. Και δήλωσε με σαφήνεια την προτίμησή του για το νέο αφεντικό της τράπεζας: Να προέρχεται από την Alpha Bank…

***

Ο «Greek Freak» Γιάννης Αντετοκούνμπο θα εμφανιστεί σε spot ως πρεσβευτής του ελληνικού τουρισμού, με στόχο την προσέλκυση τουριστών στη χώρα μας. Θα παρουσιάσει συγκεκριμένα στην παγκόσμια αγορά το προϊόν του ελληνικού τουρισμού για τη σεζόν 2018, ύστερα από πρωτοβουλία της υπουργού Τουρισμού. Ο αστέρας των Μιλγουόκι Μπακς θα καλεί το παγκόσμιο κοινό να επισκεφθεί την Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ