από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Τα «απόκρυφα» των δημοσκοπήσεων

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Από τις δημοσκοπήσεις συνήθως μένει η εντύπωση των βασικών αριθμών, δηλαδή των ποσοστών που εκτιμούν οι εταιρείες ερευνών ότι θα πάρει το κάθε κόμμα.

Επ' αυτού δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα.

Υπάρχουν δύο ομάδες δημοσκοπικών εταιρειών. Η πρώτη, που θέλει τη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ παγιωμένη σε επίπεδα υψηλότερα των δέκα ποσοστιαίων μονάδων, και μια δεύτερη, μετριοπαθέστερη της πρώτης, που δεν αμφισβητεί τη νεοδημοκρατική πρωτιά, αλλά περιορίζει τη διαφορά μεταξύ πέντε και επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Και στις δύο περιπτώσεις εμφανίζονται, κατά καιρούς, ανάλογα με τη συγκυρία, αυξομειώσεις των παραπάνω διαφορών, χωρίς όμως να καταγράφεται κάποια ανατροπή των βασικών και διαμορφωμένων τα τελευταία χρόνια τάσεων.
Ούτε η τελευταία ένταση του Μακεδονικού φαίνεται να αλλάζει δραματικά την παραπάνω εικόνα. Η Νέα Δημοκρατία ενισχύεται μεν, αλλά ανάλογες διαφορές ή και μεγαλύτερες διαφορές των 12 και των 14 ποσοστιαίων μονάδων έχουν καταγραφεί και το 2017, χωρίς να υπάρχει το συγκεκριμένο εθνικό θέμα. Αντιστοίχως η καταγραφόμενη υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συμβατή με την ένταση που εκδηλώθηκε γύρω από την υπόθεση του Μακεδονικού.

Εντρυφώντας στα ενδότερα των δημοσκοπήσεων διαπιστώνει κανείς ότι το Μακεδονικό φαίνεται να είναι υπόθεση της ευρύτερης δεξιάς παράταξης. Μπορεί επιπλέον να δηλώνει τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, να εξουθενώνει και να εξανεμίζει τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου, αλλά, κατά τα φαινόμενα, δεν ακουμπά στα ακροατήρια στα οποία απευθύνονται ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τις ανακατανομές εντός της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, επιτρέποντας στον κ. Μητσοτάκη να διεκδικεί ψηφοφόρους που είχαν μετατοπιστεί δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, παρά οτιδήποτε άλλο.

Και, τέλος πάντων, παρά τα περί αντιθέτου εκτιμώμενα, δεν είναι το Μακεδονικό αυτό που θα κρίνει στο τέλος τη στάση και την κομματική επιλογή της πλειονότητας των ψηφοφόρων.

Αντιθέτως, διαπιστώνει κανείς ότι κυρίαρχο παραμένει στην ελληνική κοινωνία το θέμα της οικονομίας.
Από τις αυθόρμητες απαντήσεις που λαμβάνουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων η οικονομία και οι αγωνίες που πηγάζουν από την κατάστασή της για τις δουλειές, τους φόρους και τα εισοδήματα βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής της πλειονότητας των πολιτών.

Σχεδόν το 50% των ερωτώμενων στις έρευνες αναδεικνύει την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ίδιους και τη χώρα.

Πράγμα που σημαίνει ότι στο γήπεδο της οικονομίας θα κριθούν, κατά κύριο λόγο, οι επόμενες εκλογές.
Οι Ελληνες για ακόμη μία φορά θα ψηφίσουν με γνώμονα την οικονομική τους θέση και τις προσδοκίες που μπορεί να διαμορφώσει το ένα ή το άλλο κόμμα για τη βελτίωσή της.

Κοινώς, με το χέρι στην τσέπη θα ψηφίσουν οι πολίτες. Αλλοι τιμωρώντας και άλλοι προσδοκώντας, ή και τα δύο μαζί.
Υπό αυτή την έννοια, οι επόμενοι μήνες θα είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέροντες...


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Σήμερα, (03-07-2018), πόσο απέχουμε από τις πιθανές ημερομηνίες εκλογών; | 03/07/2018 06:37
  Εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν την 21-10-2018, απέχουμε εκατόν εννέα, (109), ημέρες από σήμερα. Εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν την 26-05-2019, (ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές), απέχουμε τριακόσιες είκοσι έξι, (326), ημέρες από σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και μέρα που περνάει δεν θα ξαναπεράσει. Συνεπώς, οι υπολειπόμενες ημέρες διακυβέρνησης της πατρίδας μας από τους πανάθλιους ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ είναι πλέον μετρημένες!!!
  Γιώργος
  απάντηση20
   
   
  Σκανδαλο | 02/07/2018 13:26
  Το ιδιο το γεγονος οτι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζεται εντος Βουλης ειναι απο τα μεγαλυτερα σκανδαλα. Κανονικα θα επρεπε να ειναι κατω απο το ΚΚΕ (μ-λ).
  χΧχ
  απάντηση20
   
   
  Ο ΕΥΣΕΒΗΣ ΠΟΘΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ | 02/07/2018 12:35
  Ως γνωστόν για τον φιλελευθερισμό όπως και για τον σοσιαλισμό δηλαδή σύνολο τον ιστορικό υλισμό, η οικονομία επικαθορίζει την πολιτική. Έτσι λοιπόν και για τον φιλελεύθερο αρθρογράφο, το πρόβλημα της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης δεν είναι πολιτικό, πολλώ δε μάλλον πολιτισμικό, δηλαδή πρόβλημα αξιών, είναι απλώς οικονομικό. Συνεπώς τι κι αν πούμε τα Σκόπια Μακεδονία, τι κι αν γίνει η πατρίδα μας και η Ευρώπη τριτοκοσμική χωματερή, όλα αυτά δεν έχουν σημασία, αρκεί η οικονομία να είναι καλά. Η αλαζονεία των φιλελεύθερων ελιτ πολιτικών και μιντιακών (η μια τρέφει και τρέφεται από την άλλη) δεν τους επιτρέπει να αντικρίσουν την πραγματικότητα έξω από την γυάλα τους. Τόσο το χειρότερο γι' αυτούς.
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση11
   
   
  Σήμερα, (02-07-2018), πόσο απέχουμε από τις πιθανές ημερομηνίες εκλογών; | 02/07/2018 11:20
  Εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν την 21-10-2018, απέχουμε εκατόν δέκα, (110), ημέρες από σήμερα. Εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν την 26-05-2019, (ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές), απέχουμε τριακόσιες είκοσι επτά, (327), ημέρες από σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και μέρα που περνάει δεν θα ξαναπεράσει. Συνεπώς, οι υπολειπόμενες ημέρες διακυβέρνησης της πατρίδας μας από τους πανάθλιους ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ είναι πλέον μετρημένες!!!
  Γιώργος
  απάντηση10
   
   
  Τσίπρες και Καμμένοι | 02/07/2018 10:01
  Πράγματι οι επόμενοι μήνες θα είναι αν μη τι άλλο πολύ ενδιαφέροντες...Οι παπατζήδες του Μαξίμου θα σκαρφιστούν κάθε τέχνασμα, κάθε τερτίπι, κάθε παγίδα για να υφαρπάξουν και πάλι την ψήφο του ταλαίπωρου Έλληνα. Θα το καταφέρουν, και σε ποιο βαθμό; Αυτό ειναι πλέον το καθοριστικό για την πορεία της χώρας ερώτημα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστεί στρατηγική ήττα στις επερχόμενες εκλογές, η χώρα δεν πρόκειται να δει ανάπτυξη. Θα πρέπει στην πλειοψηφία του να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός ότι ανάπτυξη διαρκείας δεν πρόκειτα να προκύψει παρά μόνο με την δημιουργία ενός υγιούς, ανταγωνιστικού, εξωστρεφούς, δυναμικού ιδιωτικού τομέα, με την διασφάλιση βεβαίως και του κοινωνικού του ρόλου, κάτω από την εποπτεία και την προστασία του κράτους. Και οι Συριζαίοι βγάζουν σπυριά όταν ακούν ιδιωτικό τομέα. Αν όμως αυτό δεν συμβεί η Ελλάδα αποκλείεται να μετεξελιχθεί σε πραγματικά προηγμένη χώρα. Θα συνεχίσει να ταλανίζεται από τον κρατισμό, το ρουσφέτι, την αναξιοκρατία, τη διαπλοκή, την ομηρεία. Αυτά είναι αυτονόητα σε όλες τις προηγμένες χώρες. Μετά και από τα όσα έχει περάσει και περνάει, θα αποφασίσει επιτέλους αυτός ο πάντα ευκολόπιστος ελληνικός λαός να μην αφήνει πλέον να τον κοροϊδεύουν οι οποιοιδήποτε Τσίπρες και Καμμένοι; Θα το κάνει;
  α.κ.
  απάντηση30
   
   
  Για να μην τρέφεις ψευδαισθήσεις... | 02/07/2018 08:29
  Το χέρι με το οποίο θα ψηφίσει η πλειονότητα των Ελλήνων θα κρατά το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Για να μην τρέφεις ψευδαισθήσεις...
  Πολίτης
  απάντηση20
   
   
  Το Μακρυτερο | 02/07/2018 08:11
  Mε βασει τα δεδομενα της εκλογης του Τσυριζα που οφειλοτανε στο πορτοφολι των συνταξιουχων... αν ειναι οπως τα λες κυριε Καρακουση, μετα τις νεες εκλογες θα παρουν οι ιδιοι και οι προσβλεποντες....απο τα τρια το Μακρυτερο...
  Μακρον
  απάντηση20