Η σύγκρουση για το μεταναστευτικό και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό και το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η ευρωπαϊκή ιδέα οικοδομήθηκε στις στάχτες του μεγάλου πολέμου, με στόχο να ξεπεραστούν οι εθνικιστικές αντιθέσεις και να επικρατήσει στη γηραιά ήπειρο μια αίσθηση αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς. Αυτή η κατάκτηση πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει σήμερα να τιναχθεί στον αέρα.
Εδώ και αρκετό καιρό εξελίσσεται μια σύγκρουση δύο παράλληλων κόσμων στο εσωτερικό της Ευρώπης. Από τη μια οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ όπου κυριαρχούν αντιμεταναστευτικές ρητορικές και μια λαϊκίστικη έως ρατσιστική ρητορεία και από την άλλη η Γαλλία, η Γερμανία και οι χώρες του Νότου που προσπαθούν να διαμορφώσουν μια ρεαλιστική πολιτική αντιμετώπισης του προσφυγικού.
Μόνο που το κλίμα της υστερίας έχει διαπεράσει ήδη και την άλλη πλευρά των Άλπεων, με τη λαϊκίστικη κυβέρνηση της Ιταλίας,τους βαυαρούς συμμάχους της Μέρκελ και τις χώρες του Βίζενγκραντ να ορθώνουν τείχη στους μετανάστες. Αποτέλεσμα η Γερμανία που σήκωσε το μεγάλο βάρος του προηγούμενου κύματος να αντιμετωπίζει σήμερα μια πολιτική κρίση, που μπορεί να ναρκοθετήσει τα θεμέλια της Ευρώπης.
Προφανώς η λύση ούτε απλή ούτε εύκολη είναι. Είναι όμως αναγκαία για να διασωθούν οι φιλελεύθερες αξίες πάνω στις οποίες πορεύεται η Ευρώπη. Το κλείσιμο των συνόρων, τα στρατόπεδα εντός κι εκτός Ευρώπης που συζητούνται τελευταία, είναι προσωρινές λύσεις για να ξεπεραστούν, αν μπορούν,οι πολιτικές αντιθέσεις. Μια γερασμένη Ευρώπη έχει ανάγκη όμως το αναζωογονητικό αίμα των μεταναστών και όχι κλειστά γκέτο.
Με μέτρο και λογική φυσικά και όχι με ανεξέλεγκτα κύματα. Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Νότου, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πιεστικού κύματος, με όλα τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες τους, προσπαθούν να διαχειριστούν μια κατάσταση που τις υπερβαίνει. Δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να μείνουν μόνες και αβοήθητες.Ούτε είναι λύση να υπονομευτούν βασικές αξίες της Ευρώπης, όπως είναι η ελεύθεση διακίνηση των προσώπων.
Η ακροδεξιά που σηκώνει σχεδόν παντού κεφάλι και οι ανερμάτιστοι λαϊκιστές που καλλιεργούν την επιστροφή στον αδιέξοδο εθνικισμό δεν επιτρέπεται να δυναμιτίσουν το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ιδέας. Αν υπάρχουν φυσικά ακόμα ηγέτες που πιστεύουν στο μέλλον της Ευρώπης και μπορούν να υπερβούν τις συγκυριακές πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις…

ΤΟ ΒΗΜΑ