Η Κίνα επιδεικνύει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση να ανοίξει τις κεφαλαιαγορές της στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς επιδιώκει να προσελκύσει ξένα κεφάλαια προκειμένου να τροφοδοτήσει το όραμά της για το μέλλον, αντί να βασίζεται στην εγχώρια αποταμίευση. Η πρόσφατη ένταξη μετοχών Α κατηγορίας σε δύο δείκτες MSCI παγκόσμιων μετοχών θα δημιουργήσει σταθερή και αυξανόμενη ζήτηση για τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, δεδομένου μάλιστα ότι η βαρύτητα της Κίνας στους παγκόσμιους δείκτες μπορεί πλέον μόνο να αυξηθεί.
Η Κίνα έχει δείξει τη βαθιά δέσμευσή της να εξελιχθεί σε παγκόσμια οικονομική δύναμη με το όραμά της για το 2025 και το πρόγραμμα «Μία ζώνη, ένας δρόμος». Ωστόσο, οι ηγέτες της Κίνας αναγνωρίζουν επίσης ότι πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά τις κεφαλαιαγορές της χώρας και να προσελκύσουν ροές κεφαλαίων, παράλληλα με την κινητοποίηση της εγχώριας αποταμίευσης, προκειμένου η χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της και να καταστεί ελκυστική σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού κόσμου. Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, μια συγκροτημένη κεφαλαιαγορά αποτελεί αναγκαιότητα, ιδιαίτερα σε μια οικονομία όπως η Κίνα όπου υπάρχει πλεόνασμα καταθέσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται να υπάρχει μεγάλο εύρος περιουσιακών στοιχείων με διαφορετικό προφίλ κινδύνου για να απορροφηθεί η πλεονάζουσα ρευστότητα των καταθέσεων, διαφορετικά το κεφάλαιο θα κατευθυνθεί εκτός χώρας. Η οικονομία της Κίνας αντιστοιχεί στο 15% της παγκόσμιας οικονομίας, και τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και της Σεντζέν καταλαμβάνουν την 4η και 7η θέση αντίστοιχα μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.
Συνεπώς, μετά την κίνηση της MSCI να συμπεριλάβει την Κίνα στους δείκτες της, πολλοί επενδυτές θα χρειαστεί να διαμορφώσουν τις τοποθετήσεις τους. Σήμερα το 78% του κύκλου εργασιών στην Κίνα προέρχεται από τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών ενώ η συμμετοχή των ξένων επενδυτών βρίσκεται στο 2%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους ξένους επενδυτές στην Ταϊβάν και στη Νότια Κορέα ανέρχεται στο 40%. Οι Κινέζοι σαφώς διανύουν μια φάση όπου αλλάζουν τον τρόπο παραγωγής, τον τρόπο χρηματοδότησης, αλλά και τον τρόπο που διεκδικούν τον παγκόσμιο ρόλο τους.
Ολα αυτά αντικατοπτρίζονται στην ένταξη μετοχών στους δείκτες της MSCI, ή όπως σχολίασε ο Chin Ping Chia, επικεφαλής Ερευνας της MSCI για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού: «MSCI: Ο κόσμος έρχεται στην Κίνα».
Για την Κίνα αυτό είναι ένα φυσικό και απαραίτητο βήμα, ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο επισφραγίζει ένα δυνατό πρώτο βήμα ενίσχυσης των κεφαλαιαγορών, μια κίνηση που θα αυξήσει τη δύναμη της Ασίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων και καταθέσεων.
Ο κ. Steen Jakobsen είναι επικεφαλής επενδύσεων της SAXO BANK.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ