Η ελληνική οικονομία μετά το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και της συμφωνίας για το χρέος μπαίνει σε μια καινούργια φάση. Οι επιχειρήσεις έχουν τον δικό τους κρίσιμο ρόλο σε αυτή την εποχή. Μπορούν να σχεδιάσουν με πιο ξεκάθαρο ορίζοντα πλέον τις δικές τους πρωτοβουλίες. Εμείς στον όμιλο της MIG είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις νέες προκλήσεις.
Μετά την αναδιοργάνωση του 2017 υλοποιώντας ένα ευρύ πρόγραμμα εξυγίανσης στις θυγατρικές του και τη μείωση χρηματοοικονομικού κόστους, ο Ομιλος MIG στοχεύει για το 2018 στην αύξηση της εσωτερικής αξίας του. Με τη στρατηγική διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της επενδύοντας σε εταιρείες ισχυρών κλάδων της οικονομίας, ενδυναμώνει τον ισολογισμό της: ακτοπλοΐα, εστίαση και υγεία, κλάδοι που δημιουργούν προοπτική και συνέχεια.
Συγκεκριμένα, στη Vivartia διατηρήθηκε η ηγετική θέση, με όλες τις θυγατρικές να εμφανίζουν άνοδο του κύκλου εργασιών και τα ενοποιημένα λειτουργικά να καταγράφουν άνοδο 22%. Ο Ομιλος Υγεία επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη θετική του ανάπτυξη διατηρώντας έτσι την ηγετική του θέση στον τομέα της ιδιωτικής Υγείας στη χώρα μας. Επίσης η Attica, εξασφαλίζοντας την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προχωρεί ταχύτατα στην υλοποίηση της συμφωνίας ως προς την Hellenic Seaways και παραμένει η No 1 εταιρεία στον χώρο της ακτοπλοΐας σε επιβάτες και μεταφορικό έργο.
Ο Ομιλος MIG διαθέτοντας την εμπειρία και τη γνώση, απόρροια της διαδρομής του στην αγορά, δίνει τα απαραίτητα εχέγγυα, ώστε να συμβάλλει ενεργά στην ανάγκη της ελληνικής οικονομίας για ανάκαμψη και καταγραφή θετικού προσήμου.
Η ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο έλληνας πολίτης μπορεί να γίνει πράξη στηριζόμενη σε επιχειρηματικά σχέδια που βελτιώνουν τη λειτουργία των εταιρειών.
Ας δούμε για παράδειγμα πώς εμείς έχουμε υλοποιήσει το σχέδιό μας ώστε να δημιουργήσουμε την καινούργια φάση ανάπτυξης. Στον όμιλο ATTICA: Τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 50,4 εκατ. ευρώ έναντι 70,0 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα €1,2 εκατ. ευρώ έναντι 20,3 εκατ. ευρώ το 2016. Στη VIVARTIA: Ο Ομιλος κατέγραψε ενοποιημένα κέρδη προ φόρων 3,3 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά μετά τη χρήση του 2009.
Οι ενοποιημένες πωλήσεις παρουσίασαν οριακή μείωση σε σχέση με το 2016 και ανήλθαν σε 565,2 εκατ. ευρώ (-1%), ενώ τα ενοποιημένα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 10,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016 (+22%) και ανήλθαν σε 56,4 εκατ. ευρώ. Στην ΥΓΕΙΑ: Οι ενοποιημένες πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες παρουσίασαν οριακή αύξηση σε σχέση με το 2016 και ανήλθαν στα 206 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2016 και ανήλθαν στα 33,5 εκατ. ευρώ (30,5 εκατ. ευρώ το 2016). Στη SingularLogic: Οι ενοποιημένες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4% σε σχέση με το 2016 και ανήλθαν στο ποσό των €37,5 εκατ.
Ετσι λοιπόν με επιχειρήσεις οικονομικά ισχυρές, με εξαγωγικό προσανατολισμό, θα πετύχουμε ώστε η ελληνική οικονομία να πάρει τη θέση που της αξίζει.
Ο κ. Αθανάσιος Παπανικολάου είναι διευθύνων σύμβουλος της MIG

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ